Salariile cresc cu 40-50% sau chiar se dublează. Bugetarii primesc bani să plece în vacanță. Pensionarii nu mai plătesc nici un impozit. Dispare impozitul pe dividende. Se modernizează drumul Botoșani – Târgu-Frumos. Se trage gaz în aproape tot județul. Și, peste toate astea, Republica Moldova se unește cu România. Nu, nu este nici un vis și nici n-a înnebunit nimeni, este doar campanie electorală. Așa că partidele au lansat o avalanșă de promisiuni, care mai de care mai nesimțite, nerealizabile și, mai ales, cu repetiție. Adică au fost făcute și în urmă cu patru, opt sau 20 de ani.
Ești medic, profesor, pensionar? Nu contează! PSD-iștii cresc orice la oricine, Exact ca în melodia de la BUG Mafia... ”orice, oricând, oricât, oricum”. Chiar titlul unei reviste de campanie distribuită prin Botoșani se intitulează simplu: ”Știm să creștem România”. Și pentru a fi cât mai convingători social-democrații au realizat și un grafic cu un titlu din aceeași gamă - ”România a crescut cu PSD la guvernare” - în care este prezentată rata de creștere economică a țării în perioada 1990 – 2015. Culmea, cea mai mare creștere economică din respectivul grafic s-a consemnat într-o guvernare PNL, Cabinetul Tăriceanu, 2008, cu 8,5%.
Să trecem însă la promisiunile concrete. Social-democrații făgăduiesc majorarea cu 40% a salariului minim brut, mai exact de la 1.250 de lei la 1.750 lei. Precizare: pragul propus ar urma să fie atins în 2020. Mai departe se promite impozit pe venit zero pentru cei cu salarii mai mici de 2.000 de lei pe lună, adică, în condițiile datelor tocmai menționate mai sus, majoritatea românilor ar scăpa de impozitul pe venit. Însă, fiindcă mai rămân totuși ceva români cu lefuri peste nivelul menționat, PSD-iștii promit și reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru cei cu lefuri de peste 2.000 de lei. În fine, ca să încheiem capitolul ”salarii mai mari”, cel mediu brut ar urma să ajungă, țineți-vă bine de scaune, la 3.950 de lei.
Și aceasta nu este tot. Tot PSD-iștii făgăduiesc aprobarea unei noi legi a salarizării începând cu 1 iulie 2017 și prin aceasta toți bugetarii ar urma să aibă lefuri mai mari cu 56%. În plus, fiecare instituție va avea un fond de premiere de 5% ”pentru stimularea angajaților performanți”, va acorda un tichet de vacanță anual egal cu valoarea salariului minim, va plăti ore suplimentare, precum și cursuri de formare continuă.
Zero este cifra preferată când este vorba de pensionari. Zero impozit pentru cei cu pensii sub 2.000 de lei, zero contribuții la sănătate pentru toți pensionarii, deci inclusiv pentru foștii securiști care au lefuri de 4.000 – 5.000 de lei și... 60% creștere a pensiei minime garantate.
În țara asta, pe lângă pensionari, mai există și tineri. Nu prea votează ei PSD-ul, așa că social-democrații s-au gândit să-i momească ei cumva. Ca atare, le promit 1.500 locuințe noi în fiecare an, 2.500 de lei salariu de încadrare în primii trei ani de muncă (pentru tinerii licențiați) prin programul ”Primul salariu”, 200.000 de lei pentru demararea unei afaceri prin programul ”România Start-up Nation”, 1.400 de lei plătiți lunar angajatorului de către stat pentru fiecare tânăr angajat.
România este o țară bolnavă cu oameni bolnavi și de aceea PSD-iștii promit reducerea cu 35% a prețurilor medicamentgelor inovative care și-au pierdut patentul și acordarea unui medicament gratuit pentru fiecare boală, zero impozit pe venit pentru toți medicii și dublarea salariilor asistenților medicali, în condițiile în care, după cum Botoșăneanul arăta la o anterioară ”Ancheta Săptămânii”, la Spitalul Județean o mulțime de asistenți medicali au salarii mai mari decât medicii. Poate și de aceea nu vor fi uitați nici medicii, cărora li se promite: 1.200 euro salariu pentru rezidenții de anul I, 2.650 lei euro pentru specialiștii de grad V clinic și, nu e un basm, ci doar o revistă electorală, 3.600 de euro pentru cei primari de gradul V ATI/urgență.
Nicăieri în respectivul material electoral nu se precizează de unde se va lua atâta bănet pentru toate aceste creșteri, însă cert este că se promite și scăderea sau chiar eliminarea unor taxe. Impozitul pe dividende, 5% în prezent, ar urma să dispară pur și simplu, iar firmele cu până la 9 angajați și o cifră de afaceri sub 500.000 euro/an vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri. Aaa, și scade și TVA-ul cu două procente.
În aceasta cavalcadă de promisiuni, PSD-iștii le cer votul botoșănenilor pentru realizări de care n-au ținut seama atunci când au desemnat candidații și l-au exclus din cursă pe Ovidiu Portariuc. Astfel, într-o scrisoare pe care Tamara Ciofu, capul de listă al PSD Botoșani la Camera Deputaților, a trimis-o botoșănenilor, le cere votul pentru unele proiecte în care Primăria Botoșasni a avut un rol determinant. Dacă n-au fost bune pentru Ovidiu Portariuc, sunt însă bune pentru ceilalți PSD-iști.
”Am reușit în municipiul Botoșani să începem construcția de locuințe pentru tineri în Șoseaua Iașului și a cartierului de apartamente sociale în ANL Cișmea, am obținut fonduri pentru reabilitarea și dotarea școlilor și grădinițelor, am dotat Spitalul Județean cu aparatură medicală modernă, am reabilitat secțiile de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie, am început demersurile pentru construcția unui spital nou pentru boli cronice”,
Tamara Ciofu, deputat PSD.
Nici liberalii nu fac rabat de la promisiuni. Într-un material intitulat ”România înainte, Botoșani înainte” se anunță, printre altele, ”scoatarea constituțională a taxelor” astfel încât ”în 2 ani vom ajunge sub media europeană ca număr de taxe”, eliminarea impozitelor pentru toate pensiile, dublarea salariilor medicilor de la jumătatea anului viitor, creșterea salariilor asistenților medicali ”până la dublarea acestora”.
Față de PSD-iști, liberalii au un capitol special pentru Botoșani, în care, la loc de vază, stă aceeași promisiune pe care o auzim la fiecare patru ani de mai bine de două decenii: ”echipa PNL Botoșani garantează modernizarea drumului național Botoșani – Târgu Frumos”. Cum însă respectivul drum nu este singurul aflat într-o stare deplorabilă, se făgăduiește practic reabilitarea tuturor drumurilor naționale: Botoșani – Săveni – Manoleasa – Rădăuți Prut, Botoșani – Ștefănești și Dorohoi – Darabani. De asemenea, se ”susține” construirea conductei de gaze Botoșani – Săveni – Darabani și ”finanțarea modernizării secțiilor de copii, psihiatrie și boli infecțioase ale Spitalului Județean Botoșani”.
Nu doar partidele mari pot face promisiuni așijderea. Chiar și partidele neparlamentare își permit să făgăduiască lucruri mari. De exemplu, Partidul Mișcarea Populară promite salariu minim de 600 de euro pentru învățământ, sănătate și administrație, TVA zero la utilități ”deoarece resursele sunt ale poporului” și - atenție! - ”Basarabia să revină în granițele României”. Același PMP promite înființarea unor centre de primă vânzare în fiecare comună pentru fermierii înregistrați la APIA, școli cu ciclu primar în fiecare sat, indiferent de numărul de copii, ”pentru că este mai ușor să duci acolo învățători decât un microbuz de copii la o școală îndepărtată”, puncte de pompieri la 15 – 20 de kilometri și înlocuirea consiliilor județene cu camere regionale ale deputaților.
Alianța Noastră România, formațiunea condusă de Marian Munteanu, a trimis cap de listă la Camera Deputaților o avocată din București, Anelis Scalat, ca să promită botoșănenilor lucruri mărețe. Pe un pliant, alături de teologul Adrian Rusu din Dorohoi, sunt enumerate ”7 obiective românești prioritare”: un stat românesc demn și puternic, loial patriei noastre, oprirea înstrăinării pământului, educație responsabilă, crearea unui puternic capital românesc prin păstrarea în proprietatea statului a tuturor utilităților și a unei importante părți a resurselor, o puternică rețea de policlinici și spitale moderne, o armată națională bine înzestrată și antrenată și păstrarea identității creștine.
Trebuie spus că, dincolo de diferențele de promisiuni, toate ofertele electorale ale partidelor sunt caracterizate în bună parte de un lucru esențial: nu prea se precizează de unde se vor procura fondurile necesare pentru aceste creșteri amețitoare de salarii și pensii, în condițiile în care, culmea, se făgăduiește și reducerea sau chiar eliminarea unei sumedenii de taxe și impozite. În rezumat, partidele promit să ia mai puțini oameni de la firme și salariați, dar să le dea mai mulți. De unde?
Bunătăți din Botoșani duse la o expoziție de tradiție din Germania
Oana Sava
Jan 17, 2025
FC Botoșani reia campionatul cu o echipă „grea”: Din păcate nu ne putem alege adversarii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Leo Grozavu a semnat cu FC Botoșani un contract pe doi ani și jumătate – VIDEO cu primele declarații
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile