(P) Producția alimentară industrială presupune lucrul cu volume mari de ingrediente, stocate în bazine, și un control strict al igienei și curățeniei, pentru respectarea normelor de siguranță pentru sănătatea consumatorilor. Nu este o sarcină ușoară păstrarea purității microbiologice a ingredientelor și evitarea contaminării cu germeni. Metodele tradiționale de igienizare, cum ar fi sterilizarea la temperaturi ridicate nu sunt adecvate tuturor categoriilor de ingrediente, care și-ar modifica astfel calitățile.
De asemenea, folosirea substanțelor chimice pentru dezinfecție ar face ca alimentele să devină toxice pentru consum. Tehnologia UV de sterilizare nu folosește substanțe chimice și asigură o dezinfecție eficientă și sigură în bazinele de stocare, distrugând germenii din lichid, din aerul de la suprafața acestuia și împiedicând formarea biofilmului de pe pereții bazinului. Utilizarea ei aduce o serie de beneficii considerabile pentru agenții economici din industria alimentară.
Dezinfecția cu ultraviolete a apei, aerului și suprafețelor se realizează cu ajutorul unor dispozitive cu lămpi UV pentru sterilizare, care produc radiații care au capacitatea de a distruge 99,99 % dintre germenii cunoscuți.
În industria alimentară, sterilizatoarele UV rezolvă eficient problema contaminării microbiologice a lichidelor din bazinele de stocare. Dispozitivele asigură eliminarea bacteriilor, virusurilor și ciupercilor care se dezvoltă în bazin, în aerul de la suprafața acestuia sau pe pereții containerului, prin destructurarea lanțurilor ADN și ARN ale microorganismelor. Acestea devin astfel incapabile de a se reproduce, sunt inactivate și nu mai reprezintă un pericol pentru sănătate.
Lichidele utilizate în industria alimentară, cum ar fi apa, laptele sau siropul de zahăr reprezintă mediul propice pentru înmulțirea microorganismelor. Contaminarea se produce mult înainte ca lichidul să fie vizibil alterat sau să își modifice proprietățile, însă pericolul nevăzut al unor microorganisme ca Bacillus, E. Coli, Clostridium, Legionella, Vibrio, Salmonella, Pseudomonas sau Staphylococcus există și poate periclita sănătatea consumatorilor produselor realizate din ingredientele contaminate. Soluțiile de igienizare vizează evitarea contaminării microbiologice a lichidelor stocate, prin distrugerea microorganismelor responsabile de infecții.
Tehnologia UV este folosită cu succes în fabricile din industria alimentară pentru prevenirea contaminării în toate etapele de producție, atât a ingredientelor, cât și a produselor finite, a liniilor tehnologice, a spațiilor de stocare, de depozitare și de ambalare. Integritatea lichidelor din bazinele de stocare se păstrează în mod eficient cu ajutorul unor dispozitive cu lămpi UV germicide, protejate de teci quartz.
Alegând soluții profesionale de dezinfecție UV pentru bazinele de stocare a lichidelor, agenții economicii vor înregistra o serie de beneficii considerabile:
● Dezinfecție eficientă, fără substanțe chimice;
● Menținerea unui mediu steril pentru lichidul din bazinele de stocare;
● Împiedicarea formării biofilmului pe pereții bazinului;
● Aer steril și suprafețe necontaminate în spațiul de deasupra lichidului;
● Costuri reduse cu energia electrică;
● Montare și întreținere ușoară a echipamentelor de dezinfecție UV.
Spectra Professional UV Solutions recomandă producătorilor din industria alimentară echipamentul UV STYLO F, sterilizator UV pentru dezinfecția bazinelor de stocare lichide, conceput de Light Progress. Cu o putere a lămpii de până la 75W și grad de protecție IP 67, dispozitivul este adaptat pentru funcționarea în medii umede, la temperaturi scăzute și poate fi imersat în lichidul din bazin.
Este prevăzut cu un sistem avansat de protecție a lămpii UV, prin introducerea acesteia într-o teacă de cuarț pur învelită în folie UVLON, cu rol de a împiedica împrăștierea în lichid a cioburilor, în caz de spargere accidentală.
Instalat în partea de sus a bazinului, UV Stylo F are capacitatea de a dezinfecta în doar câteva minute de funcționare lichidul din bazin, pereții acestuia, aerul și suprafețele de deasupra lichidului.
Mai multe soluții de dezinfecție UV pentru industria alimentară pot fi accesate aici: https://www.spectra.ro/sterilizatoare-uv-apa/?industry=industria-alimentara#filtru .
Tehnologia UV de dezinfecție se dovedește a fi o soluție inovatoare și eficientă pentru prevenirea contaminării microbiologice a lichidelor din bazinele de stocare, fără a apela la substanțe chimice sau procedee care pot afecta calitatea ingredientelor. Lămpile UV germicide distrug microorganismele, asigurând un mediu steril, împiedicând formarea biofilmului și reducând semnificativ riscul de contaminare. Cu avantaje precum costuri reduse cu energia electrică, întreținere ușoară și eficacitate dovedită, soluțiile de dezinfecție UV reprezintă alegerea ideală pentru producătorii din industria alimentară care urmăresc să păstreze integritatea lichidelor și să respecte cele mai înalte standarde de siguranță alimentară.
Sărbătoarea Nașterii Domnului: tradiții fascinante și superstiții care dăinuie peste generații
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Comercianții nu mai trebuie să emită bon fiscal pentru plățile cu cardul, decât la cerere
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Avertizare meteo: COD GALBEN de ceață pentru mai multe localități din județ
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile