Administratorul societății Microbuzul care asigură transportul public în regim de maxi-taxi din municipiul Botoșani s-a dezlănțuit la Primărie.
Timp de aproximativ o oră, sala Mihai Eminescu a Primăriei Botoșani a găzduit o dezbatere publică pe marginea unei modificări din regulamentul de circulație din oraș, prin care s-ar permite societății Eltrans ca pe perioadă determinată (cât timp se modernizează infrastructura de transport) să înlocuiască tramvaiele cu autobuze.
O perioadă exactă nu este cunoscută pentru că această modificare depinde în bună măsură de momentul în care Primăria, în calitate de beneficiar, va da ordinul de deschidere de șantier pentru proiectul de 32 de milioane de euro, prin care se modernizează liniile de tramvai 101 și 102.
Intenția de înlocuire a tramvaielor cu autobuze nu i-a picat bine patronului societății Microbuzul care a transmis o adresă scrisă către Primărie, prin care și-a expus punctul de vedere.
„Printr-o adresă ne aduce la cunoștință o serie de prevederi care ar intra în opoziție cu intenția noastră și dincolo de ceea ce ați scris în această adresă, dacă vreți să spuneți altceva, vom discuta propunerile pe care le-ați făcut”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
După deschidere, viceprimarul Cosmin Andrei care a condus ședința i-a dat cuvântul lui Dumitru Bălan.
„Eu am în momentul de față un contract valabil până în luna decembrie a anului curent. Unde e garantarea acestuia, dv dați acest serviciu de transport, gratuit, Eltransului. Am primit un răspuns de la dv. și îmi spuneți că dacă autobuzele merg pe linia de tramvai e normal să meargă. Nu e normal”,
Dumitru Bălan, administrator SC Microbuzul SRL
Dumitru Bălan are într-adevăr un contract în vigoare care va expira în luna decembrie. El urmează să participe la o nouă licitație pentru transportul public din municipiu și spune că traseele 101 și 102 s-ar suprapune cu microbuzele lui.
Și a amenințat că se va adresa atât Direcției Naționale Anticorupție, cât și Tribunalului unde va deschide proces și va da Primăria în judecată.
„Faptul că se dau niște autobuze pe liniile de tramvai nu este corect. El are treaba lui, dar cu tramvaiele. El nu are obiect de activitate. Cum dați dv. niște autobuze, vă dați seama, vă dau în judecată. Vă rog să mă credeți că vă dau și la DNA, da, să știți. Nemaivorbind de faptul că eu am suficiente mijloace de transport cu care pot să fac față transportului public local de călători și am deja un serviciu contractat. Sunt prevăzute și niște daune, vă dați seama că sunt dispus să cer câteva milioane de euro Primăriei dacă face o astfel de acțiune”,
Dumitru Bălan, administrator SC Microbuzul SRL
Mai departe, administratorul societății Microbuzul a declarat că a investit mulți bani în afacerea pe care o are tocmai pentru a putea participa la licitația din decembrie.
În replică, secretarul Primăriei Botoșani i-a transmis că se antepronunță în ceea ce privește viitorul contract de transport public care va avea o valabilitate de 5 ani.
„Dv. ați pus căruța înaintea cailor, în primul rând. Discutăm despre o situație excepțională, posibilă și viitoare. Nu discutăm despre un eveniment care va avea loc mâine. Dv. aveți acum un contract care va expira la sfârșitul anului. Avem niște termeni contractuali stabiliți de comun acord care vor înceta la un moment dat. Se va face o nouă procedură iar dv. mergeți la licitație. Faptul că dv. ați făcut credite ca să vă achiziționați mijloace noi este un fapt pe care vi l-ați asumat prin managementul care l-ați desfășurat. Deja vorbiți ca și cum deja ați fi câștigat licitația ceea ce nu mi se pare corect”
Oana Georgescu, secretarul Primăriei Botoșani
Oana Georgescu a concluzionat că nu vede ce succes ar avea în aceste condiții, în instanță. Și mai mult decât atât, autoritatea locală este obligată tot prin legile actuale să asigure continuitatea unui serviciu public, inclusiv transportului cu tramvaiele. Pe lângă asta, toți oamenii care vor avea abonament pentru tramvaie, atunci când aceste mijloace vor fi indisponibile, vor avea dreptul să circule cu autobuze.
Secretarul Primăriei i-a dat asigurări că traseele Eltransului nu se suprapun cu stațiile celor de la Microbuzul sau a altui operator care ar putea câștiga licitația. Iar în decizia luată de Primărie s-a cerut un punct de vedere inclusiv de la Consiliul Concurenței.
Pentru a înlocui tramvaiele cu autobuze, atunci când și dacă va fi cazul, societatea Eltrans ar urma să apeleze la un leasing operațional.
Adică să închirieze autobuze nou-nouțe.
„Este o singură modificare în regulament în care spunem foarte clar. Atunci când se va lucra și nu vor mai putea circula tramvaiele vor fi autobuze pe liniile 101 și 102. Am ascultat punctele de vedere ale operatorului care a făcut o adresă scrisă Primăriei municipiului Botoșani, le-am consemnat într-un proces verbal. În ceea ce privește amenințările, nu doresc să fac considerații asupra acestora și așa cum am spus și în dezbaterea publică, are la dispoziție instrumentele legale pentru a contesta această hotărâre de CL dacă dlui consideră oportun”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Dumitru Bălan poate ataca Hotărârea de Consiliu Local care va fi luată spre dezbatere în ședința ordinară din 26 septembrie, fie la Prefectură, fie la instanța de contencios administrativ unde se va lua o decizie asupra legalității intenției Primăriei.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Cutremur la „Apă”, s-a cerut demiterea întregului Consiliu de Administrație – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024