În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
La ședința din 28 august 2023 a Consiliului Județean Botoșani, aleșii au dezbătut proiectul privitor la „Contractul de delegare a gestiunii, prin concesiune, a activității de administrare a stațiilor de transfer, sortare a deșeurilor municipale și administrare a depozitului de deșeuri din județul Botoșani”.
S-a cerut vot pentru prelungirea cu încă patru ani a contractului prin care administrarea depozitului de deșeuri de la Stăuceni revine firmei Diasil din Suceava.
Administratorul a fost stabilit prin licitația care a avut loc în 29 iulie 2016, contractul având o durată de 8 ani.
A fost semnat la 1 septembrie 2016 și se finaliza la 31 august 2024.
Doar că în acest caz s-a uzat de una dintre prevederile din contract care permite prelungirea înțelegerii prin act adițional și nu organizarea unei alte licitații care ar fi permis participarea și la societăților locale de profil.
„Potrivit prevederilor art. 3 (alin) 3 din contract, părțile pot conveni asupra prelungirii duratei contractului în condițiile legii în vigoare la data prelungirii, prelungire care va putea fi convenită, prin act adițional la contract, nu mai târziu de 12 luni înainte de data încetării contractului”,
Raport de specialitate
Pe 25 iulie Diasil a transmis o adresă către Consiliul Județean Botoșani prin care a cerut o prelungire cu încă patru ani a contractului, până la data de 31 august 2028. Iar CJ-ul s-a executat!
De ce s-a optat pentru un administrator care a avut numeroase plângeri și amenzi și care a adus prejudicii de imagine inclusiv șefilor de la Județ?
”Prelungirea contractului s-a impus pentru că, în acest moment, gradul de umplere a Celulei 1 se apropie de 60%. Actualul operator al Depozitului, conform contractului pe care l-a încheiat cu CJ Botoșani în august 2016 și care expiră anul viitor, va trebui să asigure și închiderea gropii”,
Doina Federovici, președintele CJ Botoșani
ar fi capacitatea totală pentru prima celulă, care trebuie închisă în 2028.
Depozitul pentru care Uniunea Europeană a alocat 10 milioane de euro este împărțit în trei celule distincte.
În prezent, suntem la mai bine de jumătate din capacitatea de umplere a celei dintâi.
La decizia de prelungire a contractului cu Diasil ar fi cântărit și investițiile pe care acest administrator sucevean și le-a asumat prin contract. Unele realizate, altele nu.
Șefii de la CJ Botoșani susțin că acest grafic de realizare a investițiilor este în strânsă legătură cu gradul de umplere al Celulei 1.
„În plus, s-au realizat investiții suplimentare contractului, precum stația de osmoză inversă, care nu au fost încă amortizate, iar preluarea lor sau transferul către un alt operator ar fi presupus costuri suplimentare din partea autorității județene, care, implicit, ar fi dus în final la o creștere a tarifelor plătite de populație”,
Doina Federovici, președintele CJ Botoșani
Nu s-au putut realiza în schimb „instalația de colectare și ardere a gazului din depozit” și „Instalația tehnologică nouă de tratare a levigatului prin procedeul de membrane de tip osmoză inversă, de capacitate de circa 150 mc/zi”.
Aceste instalații ar fi trebuit să fie asumate de noul administrator, dacă s-ar fi optat pentru altă licitație, iar acest lucru ar fi însemnat cheltuieli pe care le-ar fi suportat tot botoșănenii.
„De asemenea, schimbarea operatorului pentru o perioadă scurtă de timp, până la închiderea gropii, ar fi transferat răspunderea problemelor din trecut și realizarea investițiilor în curs de la Depozitul Stăuceni către noul operator, ceea ce ar fi putut duce la diferende comerciale și care, în definitiv, s-ar fi răsfrânt tot asupra populației”, a mai spus președintele CJ.
Referitor la problemele din trecut, operatorul de la depozitul din Stăuceni și le-ar fi reglat, chiar în această săptămână ridicând autorizația revizuită de mediu, eliberată de Agenția pentru Protecția Mediului.
În ședința ordinară de la începutul săptămânii trecute niciun consilier județean de la PNL nu a avut vreun comentariu sau vreo nemulțumire vizavi de această decizie. Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Redacția Botoșăneanul
Jan 28, 2025
Moment special pentru un jucător de la Petrolul la meciul cu Botoșaniul: SURPRIZA făcută de soție
Redacția Botoșăneanul
Jan 28, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 28, 2025
Dăruiește iubire cu reduceri de până la 50%!
Redacția Botoșăneanul
Jan 28, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 28, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile