128 deputaţi şi senatori - 109 de la PNL, 5 PSD, 3 UDMR, 2 MP şi 9 de la minorităţi - au înaintat la sfârşitul lunii decembrie o propunere legislativă privind prevenţia în sănătate, politică ce ar trebui pusă în practică de o agenţie în domeniu - Agenţiei Naţionale de Prevenţie în Sănătate (ANPS) şi care ar urma să deruleze şi monitorizeze programele naţionale, scrie Gândul.info
Printre inițiatorii proiectului se regăsesc senatorul Viorel Grigoraș, deputații Costel Șoptică, Verginel Gireadă și botoșăneanca Raluca Turcan, care este însă deputat într-un colegiu din Sibiu.
Potrivit, propunerii legislative, toţi românii vor fi obligaţi să participe la programele naţionale de prevenţie iniţiate de ANSP, dacă vor să nu fie buni de plată în caz că se îmbolnăvesc. Cei care nu vor pot semna un act prin care să refuze implicarea în proiectele Agenţiei. Astfel, românii pot renunţa la vaccinare sau la participarea la programele de diagnostic precoce, însă, vor fi obligaţi, ulterior, să plătească din propriul buzunar tratamentele în cazul bolilor care ar fi putut fi prevenite prin programele respective.
În textul legii este dat exemplul unei paciente cu cancer mamar depistat în stadul III, care a refuzat participarea la programele de despistare prin mamografie. Astfel, ea ar putea fi obligată, în cazul în care legea este adoptată, să suporte o contribuţie de 10-20% la tratamentele care i se administrează, deşi, în mod normal, acest tip de tratament este gratuit. De asemenea, explică iniţiatorii în expunerea de motive, un pacient cu hipertensiune arterială, care a să se prezinte la controlul medical solicitat de medic, poate fi obligat să suporte 50% din toate costurile de diagnostic şi tratament, dar şi neplata concediului medical.
Pentru a încuraja oamenii să participe la programele de prevenire a bolilor iniţiate de ANSP, textul propunerii legislative prevede acordarea de stimulente financiare beneficiarilor care îşi menţin starea de sănătate. Banii vor fi luaţi sub formă de rambursări din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Rambursarea se va face într-un cont de economii de sănătate (CES) şi nu va intra direct în buzunarul beneficiarului. Banii vor putea fi folosiţi exclusiv pentru servicii medicale. În cazul în care fondurile strânse nu sunt folosite, ele vor fi ataşate pensiei.
De asemenea, pentru a beneficia de aceste stimulente, oamenii trebuie să dovedească o stare de sănătate bună, prin faptul că nu accesează servicii de sănătate.
Mai mult iniţiativa are în vedere obligativitatea participării beneficiarilor la competiţii sportive pentru amatori:
Iniţiatorii susţin că „deşi poate părea ciudat, este introdusă obligaţia de a participa la competiţii sportive” în scopul atingerii a două obiective, care ţinteşte două obiective posibile: „legitimarea sportivilor amatori şi creşterea numărului de sportivi legitimaţi în sportul respectiv, ceea ce duce la creşterea sportului de masă”, precum şi faptul că la „competiţii va veni şi familia imediată a beneficiarilor şi copiii vor învăţa, prin imitaţie, de la părinţii lor că este bine şi frumos să facă sport”.
Proiectul legislativ are ca motivaţie Strategia de sănătate 2014-2020, care reaminteşte rolul pe care educaţia pentru sănătate şi prevenţia îl au pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi pentru funcţionarea optimă a serviciilor din acest domeniu.
Legea este în dezbaterea Camerei Deputaţilor, însă votul final îl va avea Senatul.
Proiectul de legeLista semnatarilor
Incendiu evitat la timp: Polițiștii de frontieră au salvat o femeie din locuința cuprinsă de flăcări
Redacția Botoșăneanul
Jan 04, 2025
Cătălin Bordea păstrează misterul despre noua sa iubită: Cum a început anul
Redacția Botoșăneanul
Jan 04, 2025
Botoșănean găsit în stare gravă pe o bancă, salvat de un jandarm vigilent
Redacția Botoșăneanul
Jan 04, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 04, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 04, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile