Medicii botoșăneni susțin că de la an la an numărul botoșănenilor care sunt dependenți de alcool este într-o continuă creștere, această băutură fiind considerată drept un ”aliment” care nu trebuie să lipsească de la nici una dintre mese.
”
Ceea ce noi întâlnim în mod frecvent și face obiectul suprasolicitării atât a compartimentului cât și a celorlalte secții este patologia legată de consumul de alcool. Există o problemă foarte, foarte intensă cu care ne confruntăm și anume hepatita alcoolică, gastritele alcoolice, pancreatitele alcoolice”, a declarat
Oana Arhip, șefa secției gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati.
Mai mult, mai grav este faptul că, nu mai există vreo distincție între femei și bărbați sau pe categorii de vârste, unii botoșăneni fiind iubitori ai licorilor lui Bachus încă din adolescență. A fost dărâmat și mitul prin care populația din mediul rural era predispusă la consumul excesiv de alcool.
”
Lucru care este cu o distribuție egală atât la femei cât și bărbați, un lucru absolut particular, de asemenea egală la proveniența atât din mediul urban cât și la urban, pe paliere de vârstă din cele mai variate, de la 20 de ani până la 80 de ani, lucru care nu întotdeauna are o explicație pe rațiuni socio-economice cu care nu ne putem mândri, asta e clar, dar ține foarte mult de educație și mulți alți factori”, a mai spus
medicul din cadrul Spitalului Județean Mavromati.
Medicul botoșănean a mai menționat că în rândul alcoolicilor cronici se regăsesc și persoane educate, cu studii superioare care ajung la spitalul de la Botoșani chiar dacă ulterior solicită ajutorul unor clinici din alte orașe.
(G.E.)
CITEȘTE: