Dacă Adrian Păunescu se referea la cele patru genii, un înalt ierarh spune că, în domeniul vieții monahale, în județul Botoșani există alte patru puncte cardinale la fel de strălucitoare.
În cadrul Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București s-a desfășurat marți, 25 mai 2021, Simpozionul internațional cu titlul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție bimilenară și provocări”. contemporane”.
La această întâlnire au susținut prelegeri Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cadrul celei de a șasea sesiuni a fost prezentat referatul „Secolul 20 - epoca de aur a monahismului botoșănean. Compatibilitate și complementaritate între rânduiala creștină a vieții de familie și rânduielile vieții de mănăstire”, susținut de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Preasfinția Sa a vorbit despre originile monahismului botoșănean, dar și despre situația actuală a acestuia, atât în județul Botoșani, cât și în țară și în străinătate, mai ales în Sfântul Munte Athos.
De asemenea, ierarhul a analizat și raportul de compatibilitate și complementaritate dintre rânduiala creștină a vieții de familie din județul Botoșani și rânduielile vieții de mănăstire, explicând că familiile creștine autentice reușeau, prin viața lor, să ofere copiilor modele de comportament creștin, dar și de dorință de asceză, de a merge către mănăstire.
„Dincolo de toate suferințele și necazurile care au marcat monahismul vreme de aproape 50 de ani în timpul dictaturii comuniste atee, totuși, secolul 20, cu adevărat, pentru monahii botoșăneni sau cei de origine botoșăneană, reprezintă o epocă de aur. Am comparat această situație cu expresia poetului Adrian Păunescu, care a numit Botoșani județul celor patru puncte cardinale, referindu-se la poetul național Mihai Eminescu, la Nicolae Iorga, la muzicianul George Enescu și la pictorul Ștefan Luchian. În comparație cu aceste puncte cardinale, am socotit că în domeniul vieții monahale există alte patru puncte cardinale la fel de strălucitoare: Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, cuviosul Paisie Olaru de la Sihăstria, arhimandritul Ilie Cleopa, de la aceeași mănăstire, și ieroschimonahul Dionisie Ignat de la chilia românească Colciu din jurisdicția Mănăstirii Vatoped de la Muntele Athos”,
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal
Amintim că Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul este născut la 28 octombrie 1960 în Știubieni, județul Botoșani.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Cum să obții bani urgent: soluții rapide și eficiente
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Cadouri din străinătate: Cum să trimiți colete rapid și sigur din Spania sau Italia în România
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Botoșănean prins BĂUT la volan după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024