Botoşăneanul.ro a intrat în posesia unui document de la MDRT care arată cum sunt tratate proiectele trimise de autorităţile locale: în prima rubrică a tabelului se menţionează formaţiunea politică de la care provine primarul localităţii care a depus proiectul. Principalul partid de guvernământ a reuşit astfel să introducă la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), pentru o finanţare uriaşă de 67,05 milioane de lei, zece drumuri comunale din Botoşani. Şapte dintre acestea sunt conduse de primari care oficial sau neoficial fac politica PDL. Acestea vor fi modernizate începând cu acest an, iar banii vor fi asiguraţi dintr-o mulţime de surse, numai de la bugetele locale nu. Impresia generală este că, în mare parte, de demararea programului a ştiut numai cine a trebuit, adică primarii democrat-liberali.
Banii vin numai de la centru
La jumătatea lunii martie MDRT a demarat Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). Acesta este compus din patru axe: reabilitarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi locale, alimentări cu apă, canalizări şi îmbunătăţirea satului românesc. Primul subprogram pus în practică a fost cel referitor la căile rutiere, Botoşani şi Suceava fiind şi primele judeţe intrate în PNDI. Programul constituie un adevărat chilipir pentru autorităţile locale deoarece fondurile vor fi asigurate exclusiv de la centru. El se va desfăşura în perioada 2011-2015, însă plăţile către constructori vor fi făcute abia din 2013. Până atunci, executantul va trebui să asigure din surse proprii costul lucrărilor. Finanţarea proiectelor se asigură din sume alocate anual, cu aceasta destinaţie din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, de la bugetul de stat, de la bugetele ministerelor de resort, precum şi din alte surse legal constituite. Constructorii vor contracta lucrările şi le vor începe din fonduri proprii sau din împrumuturi bancare garantate de stat. Abia începând din 2013, când nu se ştie dacă PDL va mai fi sau nu la putere, autoritatea contractantă va începe să achite contravaloarea acestor lucrări pe măsură ce sunt finalizate.
De program au ştiut aproape numai primari PDL
Autorităţile locale au putut depune proiecte în cadrul acestui program până pe la jumătatea lunii ianuarie. Ca un făcut,
majoritatea celor care au ştiut de PNDI şi care s-au încadrat în termen sunt PDL-işti.Mai exact, este vorba de primăriile Brăeşti, Hăneşti, Ibăneşti, Rădăuţi-Prut, Stăuceni şi Truşeşti. Lor li se adaugă şi Hlipiceni, acolo unde pe hârtie primarul este de la PNG-CD, dar a fost anunţat ca virtual membru PDL inclusiv de deputatul PDL Nicolae Rebenciuc, din a cărui colegiu face parte această comună.
Singurele localităţi cu primari din opoziţie care au reuşit să depună proiecte în cadrul MDTI sunt Blândeşti (PC), Săveni (PNL) şi Ştefăneşti (PSD). Unii dintre primarii rămaşi pe din afară susţin că nici nu au ştiut de acest program şi că, mai mult, unii reprezentanţi ai PDL le-au promis că nici nu vor putea accesa o asemenea finanţare.
„Atât ştiu, când a fost şedinţa la Dângeni, atunci când a fost PDL-ul, Achiţei a spus că nu va vedea Dângeniul un metru de asfalt cât timp primar e tâlharul şi banditul de Trofin (…). A promis dângenenilor, deci dl. Cristi a promis că, cât e Trofin, nu vede Dângeniul un metru de asfalt. Un metru am să-l fac totuşi”, ne-a declarat
Stelică Trofin, primarul comunei Dângeni. Potrivit acestuia, lucrările la drumul comunal dinspre Ungureni, finanţate iniţial prin HG 577/1997 privind reabilitarea drumurilor locale şi alimentările cu apă, sunt blocate din lipsă de fonduri şi o soluţie pentru reluarea lor ar fi fost intrarea în PNDI, lucru care s-a dovedit a fi imposibil.
Listă cu partidul pentru drumuri
Implicarea politicului în stabilirea drumurilor intrate la finanţare este una cât se poate de clară. Astfel,
conform unui tabel cu documentaţiile sosite la MDRT, prima rubrică după „nr.crt.” se intitulează sugestiv „partide”. Concret, înainte de indicativul drumului, de traseu, poziţii kilometrice, lungime, administrator, valoarea investiţiei sau stadiul documentaţiei tehnice, este specificat partidul la care este membru primarul care a depus proiectul. Cel puţin amuzant este că una dintre localităţi, Truşeşti, care este condusă de democrat-liberalul Mihai Puruhniuc, este trecută ca având primar de la… PSD.
Consilierul judeţean Cristian Achiţei, indicat de mai mulţi primari ca responsabil pentru cele întâmplate, nu a negat întocmirea unei situaţii în care este specificat şi partidul, dar nu vede ceva rău în asta.
„Şi care-i problema? Ce-i rău?” a întrebat
Cristian Achiţei, învinuit de unii primari din opoziţie că, atunci când a fost vicepreşedinte la CJ, a avut grijă să popularizeze PNDI cu precădere în rândul primarilor PDL şi să-i ajute să depună proiectele la timp. Cei vizat susţine însă că a colectat obiectivele care aveau deja întocmite studii de fezabilitate.
„Uite de exemplu, primarul de Ştefăneşti mi-a trimis SF pentru asfaltarea drumului Stânca – Năstase. E PSD-ist şi l-am trimis la Bucureşti”, a spus
Cristian Achiţei, care a dat ca exemplu Pomârla condusă de democrat-liberalul Dumitru Chelaru, care nu avea SF şi astfel nu a intrat în PNDI.
PDL-işti par să fi făcut SF-uri la repezeală
Interesant este şi că patru din cele zece drumuri care au acces în PNDI au studii de fezabilitate făcute abia în decembrie 2010. Toate provin de la primari PDL, ceea ce vine să susţină teoria că au fost anunţaţi de program cu predilecţie şefii localităţilor „portocalii”, iar cei care nu aveau documentaţiile pregătite le-au făcut la repezeală. Alte două primării, Hlipiceni şi Săveni şi-au făcut SF-ul, respectiv devizul general, în ianuarie. PSD-iştii nici acum nu par să ştie prea mult despre PNDI.
„Toată săptămâna am fost plecat la un curs cu situaţiile de urgenţă la Bacău şi nu ştiu exact. Săptămâna asta am să văd dacă este ceva, acum nu ştiu”, a afirmat
Mihai Aroşoaie, vicepreşedintele CJ. Acesta i-a luat locul tocmai lui Cristian Achiţei, care susţine că programul a fost unul deschis pentru toţi primarii.
„Toată a lumea a avut acces, toată a lumea a putut să transmită studiile de fezabilitate că s-au cerut studiile de fezabilitate. Deci, care a avut, tot ce s-a trimis la Consiliul Judeţean, totul a fost transmis la Bucureşti. Dacă dl. primar de Dângeni nu a avut un studiu de fezabilitate pentru modernizarea unui drum comunal mie îmi pare foarte rău. Uite, Hlipiceniul mi-a trimis şi l-am trimis acolo. Săveniul a trimis”, a mai spus
consilierul judeţean PDL. El a adăugat că drumul invocat de primarul de Dângeni nu poate intra în PNDI deoarece legea interzice dubla finanţare şi că a preluat documentaţii până în jurul datei de 20 decembrie, pe care le-a direcţionat spre MDRT până pe 14-15 ianuarie.
Poveste cu repetiţie Elena Udrea – bani pentru primăriile PDL
Povestea cu PNDI nu reprezintă decât un episod din alocările discreţionare de fonduri de către ministerul condus de Elena Udrea spre primăriile „portocalii” din judeţ. Astfel, prin ordin al acesteia, anul trecut s-a aprobat alocarea a 7,5 milioane pentru refacerea unor obiective avariate de inundaţiile din vara lui 2010. Prin intermediul Prefecturii, Consiliul Judeţean şi 12 primării au depus studii de fezabilitate şi expertize tehnice în vederea obţinerii unor fonduri. Au fost incluse în programul MDRT Consiliul Judeţean, Primăria Botoşani, Primăria Dorohoi, Primăria Săveni şi primăriile comunelor Truşeşti, Pomârla, Dobârceni, Mileanca, Văculeşti, Corni, Hilişeu Horia, Hăneşti, Rădăuţi Prut. Ei bine, din toate acestea, două sunt conduse de primari PSD, una de primar PNL, iar toate celelalte au în frunte aleşi locali democrat-liberali. Şi atunci explicaţia a fost aceeaşi: primarii respectivi s-ar fi mişcat mai repede.
Sergiu BĂLĂŞCĂU