I se spunea medicul fără de arginți pentru că refuza întotdeauna banii pentru serviciile oferite. Mai presus de toate, însă, medicul născut în Botoșani se apleca asupra celor nevoiași. Și o făcea nu din datorie, ci cu o nemărginită dragoste de semeni. Nu întâmplător avea să fie repartizat într-un spital sărac și cu mulți năpăstuiți.
Nicolae Hasnaș s-a născut pe 5 noiembrie în județul Botoșani, în anul 1875. Urmează studiile liceale la Botoşani. În 1902 a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti, obţinând diploma în medicină şi chirurgie.
În 1907 devine medic și pleacă în județul Gorj, unde a fost repartizat, la Târgu-Jiu. Aici găsește un spital cu foarte puține cadre medicale, dar și foarte slab dotat. Amenajează rapid două saloane pentru bolnavii de tuberculoză și modernizează sala de operații.
Pleacă pe front în timpul Primului Război Mondial, ca maior medic, și conduce un spital de campanie ce va funcționa, pe rând, în Fetești, Tecuci și Dorohoi. Tot la Târgu-Jiu se întoarce după război. Nu se lasă descurajat de situația grea. Dezvoltă și extinde, pe parcursul următoarelor două decenii, spitalul.
În anul 1935, din fonduri proprii, construiește pavilionul secției de Bolin infecțioase și extinde secțiile Interne și Chirurgie. Doi ani mai târziu amenajează Maternitatea cu 40 de paturi și o sală de operații.
Nu lua niciodată bani pentru serviciile oferite și îi trata pe cei nevoiași cu o dragoste nețărmurită. I s-a dus renumele de medic fără de arginți.
Impresionant, în cazul medicului născut în Botoșani, este atitudinea comunității față de cel care i-a slujit decenii la rând dezinteresat și cu dragoste sinceră. După ce și-a închinat viața și averea spitalului, după ce a construit rând pe rând secțiile unității, medicul s-a pomenit scos în stradă în pragul bătrâneții. Locuia într-o casă lipită de spitalul vechi și obișnuia să dea consultații chiar și după pensionare. Însă comuniștii au naționalizat casa și l-au trimis pe medic să locuiască într-o clădire veche, dărăpănată.
Aflând de situația medicului lor, meseriașii din Târgu-Jiu – zugravi, zidari, tâmplari – și-au luat uneltele și au bătut la ușa bătrânului medic.
"Măi băieți, vă mulțumesc, dar ați venit degeaba, eu nu am bani pentru repararea casei". Meseriașii au cerut doar cheile locuinței și, după scurt timp, casa era ca nouă. Au refuzat să ia vreun ban pe materiale sau pe munca lor. "Nici dumneavoastră, domnule doctor, nu ați luat bani de la nevoiași!".
Oamenii din Târgu Jiu vorbesc și astăzi despre Nicolae Hasnaș ca despre cel mai iubit doctor din toate timpurile.
În cei aproximativ 60 ani de activitate medicală, Nicolae Hasnaș a acordat peste 400.000 de prestații medicale și a realizat circa 35.000 intervenții chirurgicale, unele dintre acestea de mare risc și complexitate, dar toate reușite.
”Deși nu era gorjean, a fost impresionantă implicarea extraordinară a acestui om firav ca statură, într-o sumedenie de domenii, cum ar fi: domeniul social-administrativ, cultural-artistic, învățământ, presă, politică și, cu prisosință, în cel medical. În toate aceste domenii de activitate a adus ceva nou, transformând în bine tot ce întreprindea, simțindu-se imediat mâna, inteligența și experiența lui. În afară de activitatea medicală, care-i era munca de bază, în mod deosebit s-a preocupat de școlarizarea copiilor gorjeni, de pregătirea dascălilor, de construirea de școli noi și de îmbunătățirea îngrijirilor medicale. Era chirurg, dar știa și făcea de toate de-ale medicinei. Venea lumea la el din tot Gorjul, dar și din județele vecine. În chirurgie opera tot ce operau marii chirurgi ai vremii din centre universitare, cu rezultate la fel de reușite. Opera și cataractă, făcea trepanații craniene, opera tumori genitate și chisturi ovariene, efectua cezariene, rezolva probleme de ortopedie, și toate cu succes”, scrie în Gorjeanul.ro Prof. Ștefan I. Stăiculescu.
Doctorul este descris pe pagina de Facebook Târgu-Jiu Odinioară ca fiind: "Medic generalist, în cel mai veridic înțeles al cuvântului, ocupându-se competent de toate defecțiunile corpului omenesc, chiar prin intervenții chirurgicale și ginecologice, era renumit si respectat în tot județul, ca să nu mai vorbim de oraș. Avea mare înțelegere și își folosea toate cunoștințele mai ales față de oamenii nevoiași".
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile