Pensionarii care au muncit în condiţii mai grele de muncă şi ale căror pensii au fost stabilite înainte de 1 ianuarie 2011 pot beneficia, în sfârşit, de plata pensiilor recalculate, aşa cum li se promisese în 2015.
Actul, care a intrat in vigoare pe 9 mai, prin publicarea in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 334, stabileste ca recalcularea se face din oficiu, ceea ce inseamna ca pensionarii nu trebuie sa faca ceva in acest sens. In luna iulie a avut loc prima plata a drepturilor de pensie recalculate, pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1990-31 martie 2001 inclusiv. Urmatoarea etapa de plata va avea loc in noiembrie, in cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 aprilie 2001-31 decembrie 2010 inclusiv.
Recent, CNPP a venit cu o serie de precizari importante pe acest subiect. Potrivit comunicatului Casei, beneficiarii trebuie sa retina urmatoarele:
-exista cazuri in care recalcularea nu duce neaparat la o crestere a pensiei;
totusi, nicio pensie nu scade: “Niciuna dintre pensiile recalculate nu va scadea; in siuatiile in care pensia recalculata va fi mai mica, se vor mentine in plata punctajul mediu anual si cuantumul aferent, anterior recalcularii”, se precizeaza in comunicat;
– pensiile se majoreaza cu 9%, prin aplicarea noii valori a punctului de pensie: “In toate situatiile, pensiile vor fi majorate cu 9%, prin aplicarea noii valori a punctului de pensie de 1.000 de lei, valabila de la 1.07.2017”, mai scrie in comunicat.
Drepturile de pensie recalculate se cuvin si se platesc incepand cu 1 ianuarie 2016, asa cum s-a stabilit in 2015, prin Legea nr. 192/2015. De majorare beneficiaza insa doar pensionarii ale caror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 1 ianuarie 2011 si care au beneficiat de un stagiu de cotizare (complet, potrivit precizarilor CNPP) mai mic decat cel utilizat pentru restul pensionarilor.
De asemenea, prin hotararea Executivului, s-a decis ca de recalculare sa beneficieze si pensionarii de invaliditate care s-au pensionat inainte de 1 ianuarie 2011 si care, ulterior, nu au avut o schimbare a gradului de invaliditate sau trecere la pensie pentru limita de varsta. De aceleasi prevederi se vor bucura si cei care iau pensie de urmas, in functie de categoria de pensie a sustinatorului decedat din care s-a stabilit pensia de urmas.
Concret, pensionarii vizati de recalculare au parte de o crestere a punctajelor anuale realizate, astfel:
– cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I de munca sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale;
– cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa a II-a de munca sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite.
De exemplu, beneficiaza de aceste recalculari: nevazatorii si persoanele cu handicap ori persoanele din industria extractiva de petrol si gaze, scrie Bzi.
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024