Ședința de constituire a Consiliului Local Botoșani, care a avut loc la mijlocul săptămânii precedente, s-a încheiat cu adoptarea unei hotărâri căreia aparent nu i s-a dat prea mare atenție, mulți dintre cei veniți la prima întrunire a noilor aleși părăsind deja sala.
Este însă de fapt una dintre cele mai importante hotărâri pe care CL le adoptă o dată la patru ani, cea prin care consilierii locali sunt împărțiți pe comisiile de specialitate. Acestea sunt cele care dezbat mai întâi toate proiectele de hotărâre și care apoi își dau aviz pozitiv sau negativ pentru aprobarea lor în plenul deliberativului municipal. Spre deosebire de alte proiecte de pe ordinea de zi, care au provocat un scandal monstru între PSD-iști și PNL-iști, cel privitor la repartizarea pe comisii a trecut fără nici o problemă și fără nici o dispută între cele două tabere din CL.
Motivul l-a constituit existența unei înțelegeri prealabile între cele două mari partide.
”În urma unor discuții și negocieri cu dl Țurcanu, cele două grupuri au convenit ca aceste comisii să aibă următoarea componență”, a anunțat simplu Mihai Tincu, după care a făcut publice numele social-democraților și comisiile ce li se atribuie. Similar a procedat și Eugen Țurcanu pentru PNL, cei doi diind desemnați liderii celor două grupuri de consilieri.
Nu a existat nici un comentariu, așa că, Ioan Brânzei, în calitatea sa de președinte de ședință, a concluzionat: ”deci, acestea fiind stabilite de cei doi negociatori, supunem la vot”.
Și s-a votat în unanimitate.
Foarte interesant este însă ceea ce ieșit. Dacă în unele cazuri noii aleși au intrat ”pe felie”, în altele aceștia au ajuns în niște comisii care nu au nici o legătură cu meseria lor și domeniul în care activează. Comisia economică are doar doi economiști, deși în CL Botoșani, au acces mai mulți și trei ingineri. Unul dintre aceștia este chiar pensionarul Ioan Brânzei, care la 68 de ani va avea onoarea să avizeze sau nu proiecte de hotărâre priovind bugetul orașului sau împrumuturi bancare de milioane de euro.
Dacă nu a avut loc în comisia economică, Ady Petrușcă a ajuns în cea de urbanism, acolo unde a devenit coleg cu un fost director de la Metrologie și cu un inspector de la Registrul Auto Român.
La comisia de servicii publice întâlnim un... specialist PR, iar la comisia de învățământ s-a strecurat și o ingineră care activează în domeniul confecțiilor.
Nimic nu pare a întrece însă comisia juridică. Aceasta are un singur membru specialist în drept, care va fi ajutat de o profesoară psiholog, de un maistru, un inginer diplomat și un referent resurse umane.
În final trebuie spus că PSD-iștii au majoritatea în trei comisii de specialitate, iar PNL-iștii în altele două. Toți consilierii vor dezbate în majoritatea ședințelor proiecte de hotărâre inițiate de Cătălin Flutur în calitatea sa de primar.
Ovidiu Portariuc – PSD – economist
Ioan Brânzei – PSD – inginer, născut în 1948
Mihai Tincu – PSD – inginer
Eugen Țurcanu – PNL – inginer
Maricel Maxim – PNL – economist
Marian Murariu – PSD – inginer constructor
Ady Petrușcă – PSD – inginer, economist
Mihai Tincu – PSD – inginer
Gabriel Alecsandru – PNL – inginer
Cătălin Boboc – PNL – inginer
Călin Bosovici – PSD – inginer
Simion Drelciuc – PSD - inginer
Ștefan Mihai – PNL – specialist PR
Alberto Gavrilescu – PNL – economist
Cătălin Boboc – PNL – inginer
Daniela Vicol – PSD – profesor
Andreea Buiuc – PSD - inginer
Silvia Diaconu – PSD – profesor
Paul Octav – PNL – profesor
Daniel Botezatu – PNL – profesor
Cosmin Andrei – PSD – inginer diplomat
Vasile Chiru – PSD – maistru
Marius Oroșanu – PNL – consilier juridic
Iulian Blaga – PNL – referent resurse umane
Cătălina Lupașcu – PNL- profesor psiholog
VEZI ȘI:
TRAGEDIE de Bobotează, botoșănean găsit mort de propria mamă
Gabriela Erdic
Jan 06, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 06, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 06, 2025
Primarul unei comune a încetat din viață: Ai fost un om iubit de atâta lume
Sergiu Bălășcău
Jan 06, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 06, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile