Din 1600, doar de trei ori racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva a părăsit Mitropolia din Iași. În 1947 și 2020, sfintele moaște au ajuns și la Botoșani.
Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi au ajuns, duminică, în Botoşani, în cadrul unei acţiuni a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei de binecuvântare a credincioşilor, în contextul epidemiei de coronavirus.
Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, însoţite de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Prea Sfinţitul Teofan, au trecut prin dreptul spitalelor şi bisericilor din municipiul Botoşani, după ce iniţial au parcurs trasee similare în judeţul Neamţ. Pelerinajul a vizat următorul traseu: Iași, Roman, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Pașcani, Botoșani și Hârlău.
Purtătorul de cuvânt al MMB, preotul Constantin Sturzu, a declarat, pentru Agerpres, că este pentru a treia oară în istorie când racla cu sfintele moaşte părăseşte Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
"Este o deplasare, fără nicio oprire nicăieri, prin care s-a dorit să se binecuvânteze aceste locuri din Moldova şi să se întărească credincioşii. Este a treia oară în istorie când ies moaştele Sfintei Parascheva. Au mai ieşit în Al Doilea Război Mondial, când au fost duse în Sudul ţării, pentru a fi protejate, şi în 1947, când a fost acea secetă cumplită si atunci a fost dusă racla cu sfintele moaşte în mai multe judeţe din Moldova. Este un moment istoric. Din 1600 până acum este a treia oară", a afirmat Constantin Sturzu.
Oficialul MMB a subliniat că deplasarea sfintelor moaşte s-a făcut cu aprobarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu respectarea normelor privind prevenirea răspândirii virusului COVID-19.
"S-a făcut această deplasare cu avizul MAI, noi oferind această garanţie că nu vor fi adunări de oameni. De aceea, nici nu am anunţat în presă. S-a făcut cu maximă discreţie astfel încât să se respecte acele măsuri luate pentru combaterea epidemiei cu care ne confruntăm", a adăugat Constantin Sturzu.
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei a precizat că acţiunea de duminică este una spirituală, însă a arătat că Biserica susţine autorităţile române şi prin alte acţiuni sociale, de natură financiară sau materială.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Gabriela Erdic
Nov 15, 2024