Ieri, procurorii DIICOT au efectuat 7 percheziții domiciliare pe raza judeţelor Suceava, Botoșani, Iași, Teleorman, Bihor şi Galați în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de folosire la autoritatea vamală de documente falsificate, instigare la folosirea la autoritatea vamală de documente falsificate, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi dare de mită.
Pe data de 4 august 2016, procurorii DIICOT Suceava s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la nivelul teritoriului național s-a cristalizat și a activat un grup infracțional organizat, format din cetățeni români, cetățeni ucraineni și cetăţeni ai altor state europene, care au acţionat împreună și coordonat în vederea închiderii ilicite a tranzitului vamal pentru diferite exporturi de tutun şi de produse din tutun, prin ieşirea fictivă a acestor bunuri accizabile din spaţiul comunitar.
Ulterior, după recuperarea garanțiilor vamale depuse de către comisionarul vamal din statul U.E de proveniență al produselor din tutun, acestea erau de regulă comercializate de către membrii grupării pe piața neagră europeană la preț de dumping și ca materie primă pentru fabricile ilegale de ţigarete.
În realizarea rezoluţiilor infracţionale, membrii grupării au căutat în permanenţă să identifice mai mulţi vameşi români din punctele de trecere a frontierei Siret, Rădăuți Prut, Sculeni și Albița (toate aparținând Direcției Regionale Vamale Iași), care să fie dispuși ca în schimbul unor sume consistente de bani să își încalce atribuțiile de serviciu să închidă în fals aceste exporturi fictive de produse din tutun.
Pe data de 28 noiembrie 2016 procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au surprins în flagrant, pe raza municipiului Iaşi, trei cetăţeni români şi un cetăţean ucrainian, membri ai grupului infracţional organizat, în timp ce ofereau unui funcționar public, cu titlu de mită, suma de 10.000 Euro, pentru a obține mărfuri aflate în tranzit vamal.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie. În cauză a fost produs un prejudiciu de aproximativ 6 milioane de euro. La sediul DIICOT Suceava au fost duse, în vederea audierii, un număr de de 7 persoane.
Valeriu Iftime a dezvăluit care a fost cea mai mare extravaganță a sa din postura de om bogat
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Ajut-o pe Dana să aibă o viață fără durere: Orice donație, oricât de mică, contează!
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Precipitații puține și temperaturi ridicate: PROGNOZA meteo actualizată
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile