Este un subiect extrem de important care necesită și măsuri rapide. Mai ales că în legislația specifică românească nu este nicio prevedere pentru astfel de fapte.
Este definit ca fiind un comportament ostil sau de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă
Și se practică mai ales printre copii, în unitățile de învățământ. Cazurile există însă arareori sunt reclamate pentru că victimele nu-și cunosc drepturile și nu știu cum să procedeze iar în cele mai multe dintre cazuri nici cadrele didactice de la catedră nu știu cum să identifice aceste situații care lasă urme adânci în personalitatea copilului și dezvoltarea sa ulterioară.
„Bullying-ul în școală. Cauze, efecte și măsuri de combatere” a fost principala temă dezbătută în cadrul ședinței ATOP care a avut loc vineri, 30 septembrie 2022 la sediul jandarmilor.
Șeful Poliției, Ioan Aniței a prezentat un raport privitor la gradul de infracționalitate din școli unde în procent de 90%, în ultimii patru ani predomină infracțiunea de „loviri și alte violențe”, în urma unor conflicte spontane între copii.
Inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani a subliniat că fenomenul violenței în școli reprezintă o prioritate pentru Poliție și din acest motiv sunt organizate sumedenie de campanii de conștientizare printre elevi și chiar părinți.
„Copiii nu trebuie să aibă parte de violențe de niciun fel, iar școlile trebuie să fie medii sigure”, a arătat Ioan Aniței.
Mai departe, șeful Poliției a remarcat că în ultimii ani s-a văzut un interes crescut din partea directorilor școlilor din mediul rural care solicită Poliția în clase pentru discuții cu elevii. „Școala reprezintă locul de muncă al colegilor de la Biroul de Siguranță Școlară”, a declarat Ioan Aniței în ședință.
Președintele ATOP, Cristina Breșug a dorit să știe cum se procedează care apar astfel de situații la școală.
Părinții, profesorii dar și elevii care sunt implicați în cazuri de bullying în calitate de victime sau martori, trebuie să sesizeze Poliția prin apel la 112. Bullying-ul poate apărea între copii dar și în relația profesor – elev.
Un botoșănean a rămas pe drumuri în plină iarnă, un incendiu i-a distrus casa
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Începe mica recalculare a pensiilor (și) la Botoșani: CE pensionari vor primi mai mulți bani
Ramona Lupu
Jan 14, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Șofer botoșănean găsit încarcerat după un accident cu mașini ajunse în șanț
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile