De aproximativ două luni prefectul primește pe birou o avalanșă de sesizări din partea unor botoșăneni care deși sunt abonați ai Nova Apaserv nu beneficiază de apă decât sporadic.
În cazul în care problema nu-și găsește rezolvare oamenii susțin că vin să protesteze în oraș, în fața Prefecturii, Consiliului Județean sau companiei de apă și canalizare.
Pentru că sesizările nu au rezolvat problema care persistă de vreo cinci ani în comuna Răchiți, prefectul Sorin Cornilă a intermediat o ședință între toți cei implicați.
Primarul a venit cu viceprimarul și câțiva cetățeni din comună.
De cealaltă parte a mesei s-au regăsit prefectul Sorin Cornilă și șefii de la Nova Apaserv, Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.
Primarul a fost cel care a fost rugat să redea nemulțumirile oamenilor.
„Lipsa apei în satul Răchiți. Am probleme și în celelalte sate, dar satul Răchiți... am aici o famile tânără cu copii care stă în partea de sus a satului și unde nu avem apă de aproximativ patru, cinci ani. Dacă vine, e pe perioadă scurtă și nu știm când. Nu ni se spune un program, dle aveți de la ora 1:00 noaptea la 3:00 dimineața”,
Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți
Cetățenii din comuna Răchiți mutați recent după ce și-au construit case aproape de municipiu povestesc că vara trecută prin robinete nu le-a curs apă deloc. S-au descurcat cu bazine proprii, fântâni, apă cărată cu mașinile. Electrocasnice schimbate deja în două rânduri după ce s-au defectat din cauza lispei apei: mașini de spălat, mașini de spălat vase, centrale termice sau boilere.
În patru zile într-unul din bazinele unei locuinșe se strânseseră abia 300 de litri, într-o familie cu doi adulți și patru copii.
Liviu Ștefan, directorul SC Nova Apaserv SA s-a arătat empatic față de situația oamenilor.
Doar că...
„Sunt aceleași rețele de 50 de ani. E aceeași rețea de zeci de ani, iar consumul a crescut. Imaginați-vă, ar trebui să decuplăm o mare parte din oraș, noi încercăm să facem un balans acolo”, a intervenit Liviu Ștefan.
Există și o luminiță la capătul tunelului însă s-ar aprinde peste 3 – 5 ani. Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) prin care Nova Apaserv poate accesa câteva zeci de milioane de euro necesare pentru trei aducțiuni vitale în județul Botoșani:
Aceste investiții ar rezolva mare parte dintre problemele din județ legate de furnizarea apei.
„Este prinsă pe un program mare care, din păcate a încercat foarte târziu, dar noi suntem optimiști că îl ducem la capăt. Dar în principiu mai devreme de trei ani nu se poate implementa”, a continuat să explice directorul de la Apă.
Prezentarea scuzelor și a modului precar în care se află rețeaua de apă nu i-a mișcat de oamenii din Răchiți: „acestea sunt probleme de organizare, nu ne privesc pe noi”, i-au replicat directorului.
Au insistat în schimb ca măcar câteva ore pe zi să primească apă la robinete:
„Ce trebuie să facem noi ca să putem obține de la dv. o promisiune, vine iarna și nu avem apă, măcar să ne bazăm pe ceva. Să ni se spună: la iarnă, veți avea program de apă de la...la. Ceva de genul acesta. Am văzut că la Stăuceni s-a făcut un program de apă, măcar câteva ore pe zi să avem și noi. Avem săptămâni la rând când nu vine măcar un gram de apă”.
În anul 2022, lângă un municipiu reședință, să existe sute de familii care să fie nevoite să trăiască fără apă, este inadmisibil, susține primarul de la Răchiți. Mai ales în aceste vremuri în care există sumedenii de soluții tehnice prin care se pot rezolva astfel de probleme.
„Vreau să vă spun ceva, satul Răchiți are 1.200 de locuitori. Găsiți o soluție, nu putem să lăsăm peste 1.200 de locuitori la o aruncătură de băț de oraș, pentru că avem o problemă internă sau tehnică. Trebuie găsită o soluție. Suntem la masă, am venit, înțelegem problemele, dar trebuie să găsim o soluție”,
Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți
Mai mult, primarul i-a cerut directorului de la Nova Apaserv să ia măsuri cu privire la un operator feminin de la dispecerat care le-ar transmite oamenilor care sună că „primarul le închide apa”.
Peste 100 de cetățeni din comună ar fi luat cu asalt Primăria ca să-i ceară socoteală lui Florin Bulgaru pentru că îi privează de acest serviciu vital.
„Aveți un operator la Nova Apaserv, în momentul în care cineva face o reclamație, este o doamnă care spune în felul următor: primarul v-a închis apa. Primarul nu știu ce a făcut. Oameni buni, cui trebuie să fac eu plângere pentru că mi se aduc niște acuze și eu par vinovat și vine lumea și-mi spune: mi-ai închis apa. – Când ți-am închis eu apa? Stai oleacă că nu știu despre ce este vorba”,
Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți
Prezent la ședință, vicepreședintele Consiliului Județean a cerut detalii pentru a putea fi identificată respectiva angajată: „Ar trebui o dată și o oră când ați sunat”, a cerut Bogdan Dăscălescu.
„Ca să plătiți pe cineva ca să dezinformeze populația, mi se pare urât. Chiar urât. Spune dle: avem avarie, nu știm, am notat, o să aducem la cunoștință dar nu că primarul e vinovat. Dacă plouă afară primarul e vinovat, dacă nu, nu”,
Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți
Și nu în ultimul rând, primarul de la Răchiți a cerut să se rezolve găurile din carosabil cauzate de intervențiile echipajelor Nova Apaserv la avarii.
Și care ar fi rămas nerezolvate de 2 ani.
„Noi am moștenit aici un sistem de reparații cu terți la Nova Apaserv. Acum, ca o constatare a mea, ne costă foarte mult sistemul acesta de lucru. Noi o să încercăm să schimbăm un pic procedura asta de lucru. O să încercăm să preluăm și noi cu o echipă să facem reparațiile, dar vorbim de anul viitor pentru că e complicat cu terții, prețurile sunt foarte mari”,
Liviu Ștefan, director Nova Apaserv
*Răchiți, 26 septembrie 2022
Prefectul Sorin Cornilă a cerut la finalul întâlnirii să fie găsite soluții pentru cetățenii din comuna Răchiți.
„Haideți dle director, vedeți ce sesizări sunt la Nova Apaserv la dv., și să găsim o soluție pentru zona aia. Sunt deja patru luni de când eu tot i-am trimis la dv., acum v-am spus ce intenții aveau”,
Sorin Cornilă, prefect
Și a declarat că se va deplasa personal la Răchiți în viitorul apropiat pentru a verifica dacă oamenii beneficiază de apă, chiar și după un anumit program stabilit.
Se răcește vremea în toată țara – PROGNOZA meteo actualizată
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Accident cu două mașini pe Calea Națională, un șofer a fost rănit
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
ACUM: Protest la Penitenciarul Botoșani, zeci de polițiști cu vuvuzele și pancarte – LIVE & VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 10, 2025
PRIMELE concedieri anunțate în rândul bugetarilor: Vor rămâne cei care sunt pregătiți
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile