Mai bine de jumătate dintre botoșănenii care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati nu erau urgențe medicale.
În mod normal ei ar fi trebuit să se prezinte la medicul de familie.
Managerul Spitalului Județean Mavromati a prezentat o statistică a prezentărilor în UPU pentru ultimele trei luni.
Corneliu Prepeliță, manager Spitalul Județean „Mavromati”.
„Număr total pacienți examinați 16.543, din care pe Cod Roșu au fost 260, pe Cod Galben 5.541, pe Cod Albastru 229 și pe Cod Verde 10.512. Din acești 16.543 de pacienți examinați în UPU au fost internați 3.293, adică 19,91%. Din analiza mea, rezultă că există un volum mare de activitate în cadrul Unității de Primiri Urgențe.”
Pentru ca personalul din UPU să poată să acorde ajutor medical doar cazurilor care sunt cu adevărat urgente, există și alte variante pentru ceilalți pacienți.
„Pacienții se adresează în primul rând în UPU și evită consulturile în cadrul ambulatoriului pe baza programării, consulturile în cadrul cabinetelor medicilor de familie, în cadrul centrelor de permanență. Fac un apel către populație în cazul când nu sunt urgențe să se adreseze în primul rând medicului de familie, centrelor de permanență. Să își facă programări în cadrul ambulatoriului de specialitate, evitându-se astfel a se folosi UPU ca fiind o policlinică”
Corneliu Prepeliță, manager Spitalul Județean „Mavromati”.
Cele 5 niveluri și coduri de urgențe sunt:
Redacția Botoșăneanul
Oct 08, 2024
Șofer amendat cu 1.000 de lei în trafic de polițiștii botoșăneni
Oana Sava
Oct 07, 2024
Un șofer a blocat intrarea la stadion, i s-a ridicat mașina
Redacția Botoșăneanul
Oct 07, 2024
Iftime, după victoria cu Rapid: Mi-a plăcut băiatul meu de suflet / Toți au fost buni
Redacția Botoșăneanul
Oct 07, 2024