Pacienții diagnosticați cu tuberculoză au fost direcționați către spitalele de pneumologie din zonă.
După trei luni de activitate medicală în 18 comunități rurale din județul Botoșani acțiunile de depistare activă a tuberculozei cu ajutorul caravanelor coordonate de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, cu sprijinul Ministerului Sănătății, autorităților publice locale, Federației UNOPA și Fundației Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate s-a încheiat prima etapă de depistarea activă a tuberculozei.
Cea de-a doua etapă a demarat odată cu depistarea primului bolnav cu tuberculoză diagnosticat cu ajutorul serviciilor caravanei și presupune sprijin acordat pacientului privind accesul la serviciile medicale conexe, consiliere și suport psihologic asigurat de partenerii de la UNOPA și ASPTMR.
În total 2.030 de persoane au beneficiat de serviciile medicale oferite de caravană. În medie 37 de persoane au trecut zilnic prin serviciul de radiologie cu care este dotată caravana și care s-a deplasat între localitățile Tudora, Vorona, Cristești, Vlădeni, Lunca, Albești, Românești, Santa Mare, Dângeni, Manoleasa, Avrămeni, Adășeni, Cotușca, Rădăuți-Prut, Hudești, Hilișeu-Horia, Mihăileni, Corlățeni.
“Din cele 2030 de persoane care beneficiat de serviciile de radiologie și diagnostic de la caravană, 551 au fost identificate cu modificări înalte suspecte de tuberculoză. 13 persoane sunt deja în tratament, iar aproximativ 200 se află în diverse stadii ale analizelor. Pentru ceilalți diagnosticul de tuberculoză a fost infirmat. Probabil dacă s-ar repeta anual această activitate a caravanelor pe o perioada de 3-5 ani ar ajuta la depistarea mai rapidă și la limitare transmisiei în comunitate a tuberculozei,
dr. Adriana Sorete-Arbore, medic-șef Dispensarul TB Iași, coordonator județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.
“Toți acești beneficiari ar fi întâmpinat greutăți reale în ceea ce privește accesul în alte unități spitalicești având în vedere provocările ridicate de criza sanitară cauzată de pandemia SARS-COV-2. Prezența acestor caravane și accesul pacienților în maximă siguranță la serviciile medicale puse la dispoziție de acest proiect, implicarea medicilor de familie si a asistenților medicali comunitari alături de medicii pneumologi și întreg personalul rețelei Programului Național de Control si Supraveghere a Tuberculozei s-au dovedit cu adevărat o necesitate în județul Botoșani, fapt confirmat de numărul mare de solicitanți care s-au prezentat la caravană. Apreciez implicarea și susținerea venită din partea coordonatorului județean al Programului Național de Control și Supraveghere a Tuberculozei, care a găsit soluții în implementarea cât mai eficientă a proiectului la Botoșani”,
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București.
Caravana mobilă, un cabinet medical mobil dotat cu personal, aparatură de screening radiologic, pentru diagnostic molecular rapid și programe de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei s-a aflat în zonele rurale cele mai afectate din punct de vedere al incidenței tuberculozei, asigurând astfel accesul populației la servicii de sănătate de specialitate pentru identificarea precoce a acestei boli.
Derularea în condiții bune a întregii acțiuni și mobilizarea populației pentru participarea la screening a fost posibilă datorită rețelei de asistență medicală comunitară prin implicarea echipelor comunitare integrate: asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul autorităților publice locale - Direcția de Sănătate Publică Botoșani, Prefectura Județului Botoșani, primăriile din comunele implicate în proiect dar și de colaborarea cu reprezentații locali ai Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei (PNPSCT).
Județul Botoșani înregistrează o incidență de 75,8 cazuri la 100.000 locuitori, printre cele mai ridicate din zona Moldovei și mult peste media de 57,1%000 cazuri la nivel național (incidență globală – sursa PNPSCT -Baza Națională de Date TB actualizată ianuarie 2020).
“Mulțumim Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” - Bucuresti, CPSS, autorităților publice locale și rețelei de asistență medicală comunitară pentru implicarea în activitatile de sănătate publică pe timp de pandemie privind screening-ul populațional derulat în mediul rural, în randul populației generale pentru depistarea precoce a cazurilor suspecte de tuberculoză”,
medic Carmen Hliban, inspector, coordonator județean Asistență Medicală Comunitară, DSP Botoșani.
“Implicarea comunității și buna coordonare cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publicăși cei ai Programului Național de Control al Tuberculozei a facut ca, în ciuda perioadei dificile, să reușim să ajungem cu caravana de Control TB în localitățile cele mai îndepartate din judet, la persoanele care aveau cea mai mare nevoie și pentru care accesul la astfel de servicii de sănătate era dificil din cauza distanței sau a costurilor implicate”,
Dr. Dana Fărcășanu, președinte executiv, Fundația CPSS.
”Accesul la servicii medicale de calitate și suportul unei echipe multidisciplinare pe tot parcursul tratamentului, accesul la serviciile de consiliere psihologică și asistență socială sunt esențiale în lupta cu tuberculoza și completează tabloul structurii de suport de care trebuie să beneficieze un pacient cu tuberculoză”,
Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.
Pacienții diagnosticați cu tuberculoză au fost direcționați către spitalele de pneumologie din zonă.
Federația UNOPA asigură suport pentru persoanele care au primit bilet de trimitere catre medicul pneumolog din partea echipei de la caravana, în vederea finalizării procesului de diagnosticare și accesarii serviciilor medicale specifice și de tratament. Totodată, prin Echipa Multidisciplinară de la Iasi, formată din medic, psiholog și asistent social, pacientii diagnosticati cu TB beneficiaza de suport si consiliere în vederea menținerii aderenței la tratament și rezolvării problemelor sociale care pot inpiedicare urmarea tratamentului de către pacient.
ASPTMR - Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă completează servicii de suport cu suținerea pacienților diagnosticați cu tuberculoză ce au situații mai dificile cu ajutorul persoanelor care au trecut printr-o experiență asemanatoare, au fost pacienți și au reușit să se vindece. Consilierea peer-suport se face prin telefon.
“Acest serviciu este oferit de ASPTMR de peste 8 ani pacienților cu tuberculoză. În proiect ne dorim să acordăm suport pentru minimum 540 de pacienți care întâmpină dificultăți în legătură cu urmarea tratamentului care este destul de agresiv, gestionarea emoțiilor, a suferinței precum și suportul necesar în lupta împotriva stigmatului social cauzat de această boală. Imediat ce echipa multidisciplinară va identifica pacienți eligibili pentru serviciul nostru, ASPTMR va prelua și beneficiari din Botoșani”,
Catalina Constantin, Președinte ASPTMR
Fundația Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS) - www.cpss.ro - este o fundaţie independentă, non-profit, cu personalitate juridică, constituită în decembrie 1999. CPSS a dezvoltat și asigurat managementul a peste 100 de programe și proiecte realizate pe parcursul celor peste 20 ani de activitate. În cadrul proiectului POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate colaborează cu reprezentanții autorităților publice locale și rețeaua de asistență medicală comunitară pentru mobilizarea comunităților din județul Iași care au prezentat un nivel ridicat de incidență TB în anul 2019, în vederea organizării și derulării operațiunilor de screening TB și atingerea indicatorilor proiectului.
Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani (2018 – 2023) fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.
Tuberculoza este boala infecțioasă care ucide cei mai mulți oameni anual pe planetă. În România rata mortalității este de 4.1 la suta de mii de locuitori în 2019, înregistrând, în ciuda eforturilor depuse, un trend cvasi staționar (4,2%000 în 2018).
Având în vedere că România este țara cu cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, proiectul vizează creșterea accesului la servicii medicale durabile și de înaltă calitate, inclusiv servicii sociale de interes general prin organizarea screeningului cu ajutorul caravanelor mobile.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
De la albastru… Iftime și liberalii au avut parte de un intrus la vot: Sunt de un penibil exagerat
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024