Începând cu anul 2020, odată cu instituirea stării de alertă în România, s-au făcut tot felul de angajări fără concurs în instituțiile aflate în prima linie. Și ne referim aici la spitale, direcțiile de sănătate publică, serviciile județene de ambulanță.
Persoanele angajate nu au dat vreun examen, posturile fiind pe perioadă determinată și anume pe durata stării de alertă.
Ori în condițiile în care se vorbește tot mai mult de ridicarea stării de alertă se caută soluții pentru păstrarea personalului în sistem. Spre exemplu, la cea mai mare unitate medicală din județul Botoșani, s-au angajat pe parcursul a celor doi ani de pandemie 228 de persoane.
Un medic, 99 de asistenți medicali debutanți, 75 de infirmieri, 25 de îngrijitori sunt principalele angajări de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati. S-au mai ocupat câteva posturi de brancardieri, bucătari sau muncitori.
La mijlocul lunii februarie a acestui an a fost adoptat de Senat un proiect de lege prin care personalul angajat în perioada stării de alertă ar urma să fie încadrat pe perioadă nedeterminată.
Propunerea legislativă urmează însă să fie dezbătută în Camera Deputaților, care este for decizional. Inclusiv ministrul Sănătății a recunoscut însă faptul că personalul trebuie evaluat.
” Este un proiect de lege în Parlament. Am luat legătura cu comisia de specialitate, încercăm să permanentizăm aceste contracte de muncă pe perioadă determinată, dar trebuie să respectăm toate normele legale. Fie că discutăm de ambulatorii de specialitate sau spitale, acești oameni au muncit cu profesionalism. Va fi o formulă care să respecte prevederile legale, ei trebuie evaluați”,
declara zilele acestea Alexandru Rafila, ministrul Sănătății în presa națională.
Sindicaliștii din Sănătate susțin că aceste demersuri trebuie urgentate pentru ca spitalele să nu se confrunte cu un deficit de personal.
„Federația SANITAS a făcut nenumărate demersuri, încă din vara anului 2021 pentru reglementarea acestei situații, însă schimbările politice au trimis în plan secundar problemele acestor salariați care au intrat în lupta cu pandemia atunci când sistemul sanitar era aproape de colaps. Actualii guvernanți și parlamentari trebuie să urgenteze reglementarea menținerii acestor colegi în sistem, altfel spitalele se vor confrunta cu o criză suplimentară de personal!
Faptul că proiectul de Lege privind reglementarea statutului personalului contractual care, în perioada stării de alertă, a fost încadrat pe perioadă determinată a fost adoptat de Senat, urmând să ajungă foarte curând în dezbaterea Camerei Deputaților este un semn bun dar trebuie categoric urgentate procedurile!”,
este mesajul Federației Sanitas
Și personalul angajat pe perioadă determinată în cadrul Ministerul Afacerilor Interne ar putea fi păstrat.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Medici și pacienți intoxicați cu praf: Control al Gărzii de Mediu cu amendă și măsuri de remediere
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Reveniri spectaculoase la FCSB pentru restanța cu FC Botoșani: CUM ar putea arăta primul 11
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Profesor din Botoșani mort la doar 31 de ani: Suntem în stare de șoc!
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024