Anul școlar se apropie dar autoritățile nu au avut grijă să asigure condițiile pentru elevi.
Cu trei săptămâni înainte de începerea anului şcolar, din 31.297 de clădiri de şcoală, doar 4.200 au avize de securitate la incendiu şi numai 2.261 deţin autorizaţii. Datele au fost făcute publice de ministrul Educației, Liviu Pop. Întrebat ce ar sfătui părinţii ai căror copii merg la şcoală în clădiri nesigure, ministrul a răspuns:” „Să nu îşi ducă copiii în şcolile respective”. Din aceste declarații rezultă că 24.500 de clădiri nu au astfel de autorizații.
Pe de altă parte, într-un document trimis la Parlament se menționează că 10.518 de școli nu au autorizații pentru securitate la incendiu. Diferența dintre cele două cifre este posibil să provină din faptul că ministrul s-a referit la toate unitățile de învățământ în timp ce datele trimise la Parlament se referă la școli. Datele apar într-un răspuns trimis de Ministerul Educației unei interpelări parlamentare depuse de deputatul PNL Raluca Turcan.
În Bihor sunt cele mai multe probleme cu autorizațiile pentru securitate la incendiu. 447 de clădiri nu au astfel de autorizații.
În județul Vaslui sunt 423 de clădiri și 338 de unități de învățământ aflate în această situație. În Iași există 418 clădiri și 326 de unități aflate în aceeași situație. Județul Argeș ocupă și el un loc de frunte în această statistică tristă, cu 441 clădiri și 319 unități. La nivel local, lucrurile se văd ușor diferit. Potrivit ISU Argeș, nu mai puțin de 215 unități de învățământ preuniversitar (de stat și private) din județ dintr-un total de 532 nu au autorizație de securitate la incendiu. Dintre cele 215, 133 sunt școli, 53 – grădinițe și 29 – licee. Potrivit ISU Argeș, doar 52 de unități de învățământ (24 de școli, 15 licee și 13 grădinițe) au autorizație de securitate la incendiu. Alte 265 de unități nu necesită o astfel de autorizație, conform sursei citate.
Județe fruntașe la toalete degradate
Potrivit documentului citat, 4.760 de clădiri nu au autorizații sanitare de funcționare. Suceava este județul cu cele mai multe probleme – 507 clădiri. ”Principalul motiv pentru care școlile nu primesc autorizație sanitară este organizarea grupurilor sanitare și lipsa apei curente, asigurarea apei calde și apei reci la nivelul toaletelor” a explicat Adrian Popescu, purtător de cuvânt DSP Suceava.
Vecinii din Botoșani au 337 de clădiri fără autorizații sanitare. Potrivit unui document întocmit de Prefectura Botoșani, cauzele pentru care aproape jumătate din unităţile de învăţământ nu au obţinut autorizaţii sanitare de funcţionare sunt lipsa apei curente potabile, apă necorespunzătoare din punct de vedere chimic , grupuri sanitare amplasate la exterior, fără punct de spălare pe mâini, neracordate la reţea de apă.
Cu aceleași probleme se confruntă și județul Iași, care are 314 de unități școlare fără autorizație sanitară. Principalele motive de neautorizare țin de lipsa aprovizionării cu apă potabilă, starea proastă a clădirilor, grupuri sanitare exterioare degradate, imposibilitatea asigurării unui microclimat corespunzător și în siguranță pentru copii pe timpul iernii”, au menționat reprezentanții Direcției de Săntate Publică.
Același tablou sumbru și în Vrancea, unde există 321 de clădiri de învățământ care nu îndeplinesc standardele de calitate în domeniul sanitar. (Sursa: România Liberă)
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Botoșăneni atacați pe Pietonalul Unirii: Polițiștii locali au chemat ambulanța
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Zeci de viitori medici din Botoșani au dat examenul de rezidențiat – SPECIALIZĂRILE
Oana Sava
Nov 18, 2024
FĂRĂ bilete gratuite pentru copii la meciul FC Botoșani – FCSB
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Se caută consilier la AJOFM Botoșani – LISTA locurilor de muncă
Oana Sava
Nov 18, 2024