Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Autoritățile au cheltuit în jur de 450.000 de lei, echivalentul a aproape 100.000 de euro, pentru plata unor oameni care nu au prestat nici măcar un singur serviciu. Pur și simplu au trebuit să nu părăsească Botoșaniul și să nu își închidă telefonul. Ei sunt așa-numiții operatori calculator de rezervă.
Din componența fiecărei secții de votare au făcut parte un președinte, un locțiitor, un operator calculator și șapte reprezentanți ai partidelor politice.
Primii trei au fost plătiți fiecare cu 1.067 lei net pentru cinci zile de muncă prestate în cadrul procesului electoral.
Acești oameni au lucrat zeci de ore fără încetare, unii neterminându-și activitatea nici la 12 ore după închiderea secțiilor.
În mod cu totul ilogic, exact aceeași sumă a fost achitată și operatorilor de rezervă de la tabletă, chiar dacă aceștia se uitau la televizor, dormeau, se distrau sau făceau orice alt lucru în timp ce colegii lor lucrau până la epuizare.
Și aceasta întrucât Guvernul a hotărât ca fiecare operator de calcul să aibă câte o rezervă. De înțeles în mod teoretic decizia, ea devine însă inexplicabilă în privința plăților, care s-au ridicat la același nivel cu remunerația oamenilor care chiar au muncit la alegeri. Ba mai mult, s-a luat măsura ca absolut fiecare operator de la tabletă din fiecare secție de votare să aibă câte o rezervă, ceea ce înseamnă că s-au plătit cu 1.067 de lei 425 de persoane care nu au prestat vreun serviciu cel puțin în ziua scrutinului și cea ulterioară.
Iar toată această schemă financiară este și mai greu de explicat în condițiile în care, oricum, fiecare comună a avut câte un informatician, fiecare oraș câte doi, iar municipiile câte trei, plătiți tocmai pentru buna desfășurarea a scrutinului din punct de vedere IT. Aceștia au fost desemnați de Autoritatea Electorală Permanentă.
Operatorii de calculator au fost recrutați de Serviciul de Telecomunicații Speciale și au fost cei care scanau cărțile de identitate și care îi întrebau pe botoșăneni dacă doresc să voteze și la referendum, întrebare care nu s-a adresat de exemplu la alegerile locale, adică ceva de genul: vreți să votați și la Consiliul Județean sau doar pentru primar?
Enormitatea merge însă dincolo de alegerile europarlamentare. Din suma menționată achitată fiecărui operator de calculator, 202 lei a reprezentat plata pentru serviciile prestate la organizarea referendumului. Cu alte cuvinte, rezervele au primit onorarii nu pentru o singură activitate, ci pentru două pe care în realitate nu le-au prestat: pentru scrutinul europarlamentar și pentru plebiscit.
Ce-i drept, amuzant este și că operatorii de calculator titulari să-i zicem, au fost remunerați și pentru referendum, deși prin întrebarea lor adresată fiecărei persoane nu făceau altceva decât să deschidă calea spre diminuarea numărului votanților la referendum și deci și de micșorare a volumului lor de muncă. Dar oricum, plata a fost aceeași indiferent de numărul persoanelor care și-au exprimat sau nu opțiunea și la plebiscit.
Prefectura s-a ocupat de organizarea alegerilor în județ, iar conducătorul instituției susține că nu a făcut altceva decât să aplice actele normative adoptate de Parlament și Executiv pentru desfășurarea scrutinului și referendumului și că nu a putut intervine asupra drepturilor bănești.
”Plata se face pentru toți prin Prefectură, decontul se face prin noi. Ei aduc toate pontajele la Prefectură și de aici se face plata. Pontajele sunt vizate și de președintele Biroului Electoral Județean”,
Dan Șlincu, prefect Botoșani.
Acesta nu a aflat de vreun caz în care titularul de la tabletă să fi devenit indisponibil și să fie necesară înlocuirea lui cu rezerva.
Statele de plată au fost întocmite conform unor acte normative nu tocmai recente. Mai exact, s-a ținut cont de legea 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European și de HG 103/2014 privind aprobarea bugetului și a structurii cheltuielilor necesare pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European, doar că s-a actualizat nivelul onorariilor.
milioane de lei a cheltuit în total Prefectura pentru organizarea alegerilor europarlamentare și a referendumului.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu sprijină producătorii locali din Ștefănești
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Fost jucător de la FC Botoșani, anchetat de Poliție pentru agresiune: REACȚIA soției
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024