Festivalul este la a patra ediţie şi se bucură de un real succes.
În nordul extrem al României se organizează un festival inedit, cu drumeţii, multă muzică, ateliere de cinematografie şi fotografie. Vor concerta nume mari ale scenei rock româneşti, precum Coma sau Moonlight Breakfast.
La peste 65 de kilometri de municipiul Botoşani se află Darabaniul cel mai nordic oraş al României. La prima vedere, este o localitate semiruralizată, ternă şi care nu stârneşte interesul turiştilor, un veritabil capăt de lume, unde nimeni nu şi-ar dori să ajungă. Cu toate acestea de patru ani, în fiecare vară mii de tineri din toată ţara se adună la Darabani pentru a se distra dar şi pentru a trăi experienţe aparte la Darabani.
Mai precis se adună la ”Zilele nordului” un eveniment cultural-artistic de marcă organizat în acest colţ de lume cu o desfăşurare de forţe impresionată. La ”Zilele Nordului” au loc activităţi sportive, ateliere de cinematrografie, artă fotografică şi motivaţionale. În fiecare seară o poiană de legendă situată în apropierea oraşului, aproape de malul Prutului răsună, aici fiind organizate concerte susţinute de nume mari ale rock-ului, jazz-ului şi muzicii clasice româneşti.
”Zilele nordului” este poate cel mai inedit festival din România, născut din dorinţa unui tânăr antreprenor de a-şi promova locurile natale şi care adună mii de tineri din toate colţurile ţării. Festival cu de toate în cel mai nordic oraş al României Festivalul ”Zilele nordului” a început joi şi se va derula pe o perioadă de patru zile la Darabani şi Pomârla. În programul festivalului intră concerte, drumeţii, ateliere, vizionare de film dar şi un tur ciclist.
Vineri de exemplu în Poiana Teioasă, va concerta cunoscuta trupă rock Coma. În deschidere vor cânta Trees Orchestra, Sunet Fin şi Kryptonite Sparks. Sâmbătă concertele vor continua cu Bulz Brotherz,Taraf de Caliu şi Moonlight Breakfast. Aceleaşi trupe vor concerta şi duminică la Pomârla de această dată. Pe lângă multă muzică vor avea loc numeroase ateliere educative. Printre acestea unul de fotografie cu Sorin Onişor, dar şi întâlniri motivaţionale cu diferite personalităţi din lumea sportului. Nu lipsesc nici drumeţiile în locuri încărcare de istorie sau legendă, fiind organizat un tur al Darabaniului, Delta Prutului, Cetatea Doamnei şi vechea capitală a Siretului.
Fac parte din program şi expoziţii de pictură dar şi vizionări de filme prezentate în cadrul galei TIFF. În acest an sunt aşteptaţi în jur de 8.000 de participanţi din toate colţurile ţării în special din Mureş, Cluj, Iaşi sau Bucureşti. La festival se stă la cort, fiind amenajate locuri de campare în acest sens. Intrarea la concerte este liberă. Visul unui tânăr antreprenor Festivalul ”Zilele nordului” s-a născut în urmă cu patru ani, atunci când Ştefan Teişanu, un tânăr din Darabani a decis să facă ceva pentru scoaterea din anonimat a celui mai nordic oraş al României.
Ştefan Teişanu este de altfel un tânăr de succes. Născut în 1983 la Darabani Ştefan a ajuns să locuiască în Cluj acolo unde a făcut facultatea. Tot în Ardeal cu mult curaj a intrat în lumea antreprenoriatului, având ca preocupare proiectele educaţionale. La doar 25 de ani, în 2008, după câteva afaceri de succes ajunge să primească titlul de ”Antreprenorul anului”. A rămas însă fundamental legat sufleteşte de oraşul său natal, acel punct în care se agaţă harta în cui.
” Darabani e cel mai mic oraş din lume. De acolo vin eu. Din 1983 încoace îmi petrec viaţa ba făcându-mă preot, ba fotbalist, ba informatician. Până la urmă am ajuns antreprenor.”, scria Ştefan Teişanu pe Laptopisetul.ro.
Tocmai datorită acestui ataşament, dărăbăneanul ajuns antreprenor de succes a vrut să arate tuturor adevărata faţă a zonei în care trăieşte. Deşi sărac, nordul extrem este plin de poveste, legendă şi are un pitoresc aparte. La Darabani în Poiana Teioasă se află patru stejari vechi de mai bine de 500 de ani, despre care se spune că au fost plantaţi de voieodul Ştefan cel Mare după bătălia de la Lipnic. Şi totul în marginea unui codru desprins parcă din legende.
Tot la Darabani se află frumosul conac Balş dar şi biserica ridicată de acelaşi neam boieresc. În conac este amenajat şi un muzeu cu exponate unice şi deosebit de inedite, inclusiv autograful în original trimis de Elvis Presley unui dărăbănean la începutul anilor 70. La doar câţiva kilometri se află Pomârla, un alt tărâm de poveste, cu prima academie pentru copii de la ţară din România, biserica Başoteştilor şi locurile prin care Eminescu şi-a purtat paşii. În acelaşi nord, în comuna Hilişeu Horia există o biserică jumătate catolică, jumătate ortodoxă unicat în lume dar şi legendele urieşilor. Tocmai pentru a oferi şansa tuturor de a descoperi frumuseţea acestor locuri, Ştefan Teişanu punea bazele acestui festival ”Zilele Nordului”.
O tradiţie a nordului ”Zilele nordului” se realizează de patru ediţii cu finanţare prin proiecte depuse la Consiliul Judeţean Botoşani dar şi sponsorizări, cu zeci de voluntari dedicaţi din toate colţurile ţării, inclusiv din Cluj sau Bucureşti. Festivalul are alura unui eveniment naţional, cu ateliere, tururi cicliste, drumeţii şi concerte ale unor formaţii de calitate din lumea rock-ului, jazz-ului şi muzicii clasice. Pe scena amenajată în Poiana Teioasă au urcat la ”Zilele Nordului” inclusiv Viţa de Vie,ROA,Şuie Paparude, Gândul Mâţei, Omul cu Şobolani sau Alternosfera.
În special în zilele cu zeci de concerte cu headlineri şi alte numeroase trupe aflate în deschidere, Poaiana Teioasă devine un adevărat woodstock al nordului. Şi asta în condiţiile în care vin mii de tineri din toată ţara şi campează la cort în preajmă. Peste tot domneşte o atmosferă boemă. Dincolo de concerte, au loc aşa numitele ”tururi ale nordului”, prin care participanţii la festival sunt duşi să descopere comorile necunoscute ale nordului, conace, biserici, locuri de legendă bineînţeles cu ghidaj de specialitate. La toate acestea se adaugă, ateliere de cinematografie,de fotografie sau întâlniri motivaţionale. A fost pus pe picioare inclusiv un tur cicilist al nordului, pe o distanţă de 52 de kilometri pe malul Prutului şi în zona nordului extrem.
În fiecare an, tocmai pentru a-şi atinge scopul acest festival are şi o cauză umanitară. În acest an se doreşte reabilitarea şcolii vechi din Darabani. Şcoala găzduieşte peste 150 de elevi, majoritatea cu rezultate foarte bune la învăţătură. Tavanul pur şi simplu riscă să cadă peste elevi, iar ferestrele total improprii sunt bătute în cuie. Este genul de şcoală în care se îngheaţă la propriu în timpul iernii. Organizatorii şi-au propus să strângă din donaţii pe toată perioada festivalului 150.000 de lei, necesari reabilitării şcolii. (Sursa: Adevărul)
Se caută consilier la AJOFM Botoșani – LISTA locurilor de muncă
Oana Sava
Nov 18, 2024
ANUNȚ Licitație Direcția de Servicii Publice pentru locuri disponibile în piețe
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
SCANDAL în scara unui bloc din Botoșani: Bărbat dus în cătușe la sediul Poliției Locale
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Echipa de rugby a României, meci cu Portugalia pe Stadionul Municipal
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024