Tragedia de duminică, produsă de un botoșănean care a încercat o depășire imprudentă, a distrus o familie: părinţii au decedat, iar copilul, care se afla pe bancheta din spate, dar fără centură, se află în stare gravă la spital.
Accidentul s-a produs în urma neatenţiei unui şofer din Botoşani care a încercat să depăşească un autoturism VW Touran, apoi s-a ciocnit frontal cu un Ford Focus în care se afla familia din Valea Lupului. În urma impactului devastator, tatăl copilului de şase ani a decedat pe loc, iar mama acestuia a încetat din viaţă la spital.
Amintim că, în timpul impactului extrem de puternic, băiețelul a fost proiectat prin parbriz, ajungând pe asfalt.
Fundaţia "Siguranţa Auto Copii" din Bucureşti lansează o petiţie online pentru informarea părinţilor cu privire la riscurile la care îşi expun copiii, înăsprirea amenzilor în lipsa scaunului auto şi impunerea unei legi pentru folosirea “scoicii" în momentul externării unui bebeluş din maternitate.
Evenimentele îngrozitoare în care copiii îşi pierd viaţa ca urmare a accidentelor rutiere au loc din cauza lipsei scaunului auto şi nu se iau niciun fel de măsuri pentru a preveni astfel de tragedii. Totul rămâne la stadiul de imagini, videoclipuri, apare un val de emoţie pentru moment, dar mai departe nu se schimbă nimic.
Anul trecut au decedat pe loc 122 de copii în urma accidentelor rutiere, iar 473 au fost grav răniţi, dintre care mulţi şi-au pierdut viaţa. Legea rutieră pedepseşte lipsa scaunului auto pentru copii cu 528 de lei, iar dacă plata se face la termen, amenda ajunge la aproximativ 260 de lei.
1. Introducerea de mesaje de interes social în programul televiziunilor de știri și televiziunilor generaliste pentru creșterea gradului de conștientizare a părinților privitor la rolul salvator al Scaunului Auto pentru Copii sau Centurii de Siguranță
2. Creșterea cuantumului amenzii pentru neutilizarea scaunului auto pentru copii și a centurii de siguranță până la 2000 lei astfel încât să fie suficient de motivant pentru părinți astfel încât să utilizeze constant dispozitivele de siguranță.
3. Introducerea prin lege a obligativității externării bebelușilor din maternitate în scaun auto (scoică) adaptat vârstei în cazul în care copilul urmează să fie transportat de la maternitate acasă cu autovehiculul.
“Cauza principală pentru care lucrul ăsta se întâmplă, pe lângă faptul că nu avem drumuri, suntem cu parcul auto îmbătrânit, este neutilizarea scaunului auto. În România, spre deosebire de celelalte ţări ale Uniunii Europene, gradul de utilizare a scaunului auto este de doar 22%, adică din 100 de părinţi doar 22 folosesc scaun. Totuşi, în cazul în care au scaun, nu asigură copilul. Am înţeles, punctual, că în accidentul de la Iaşi a existat scaun în maşină, dar copilul nu era securizat. Părinţii achiziţionează orice altceva pentru copii, în afară de scaune, pentru că nu li se pare important. Ne dorim să existe un mesaj social care să apară la televiziuni şi în presă: Centura de siguranţă şi scaunul auto salvează vieţi! Amenda este prea mică pentru lipsa scaunului auto care reprezintă un factor al neglijenţei părinţilor. Cred că, un cuantum mai mare al amenzii, adică să fie dublul valorii unui scaun auto, poate ar motiva părinţii să cumpere un scaun auto pentru copii. Dacă amenda ar fi de 2.000 de lei, să zicem că ar plăti 1.000 de lei în maximum două săptămâni, atunci cred că ei s-ar speria şi ar prefera să meargă în supermarket să-şi cumpere un scaun corespunzător",
Alice Dona-Mitu, fost medic în Corpul Păcii Statelor Unite, medic în cadrul fundaţiei şi expert în siguranţa auto copii.
Este prima încercare a celor de la “Fundaţia Siguranţa Auto Copii" de a preveni tragediile din România prin intermediul unei petiţii online, întrucât acest lucru implică oameni care pot empatiza cu astfel de cazuri şi speră ca factorii decizionali să ia în considerare propunerile lor.
Peste 1.000 de persoane au semnat, până în prezent, Petiția Scaunul Auto pentru Copii si Centura de Siguranta Salveaza Vieti!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Transportatorii din Botoșani verificați de inspectorii de muncă: CE nereguli s-au găsit
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Avaria de sub casă a fost remediată, NU se mai întrerupe apa în municipiu
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024