21 de botoşăneni, nici unul mai mult, nici unul mai puţin au participat joi la o pichetare în Piaţa Revoluţiei. Aceasta a fost organizată de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) cu scopul sensibilizării reprezentanţilor Guvernului în teritoriu cu privire la problema pensiilor rezerviştilor.
Mai exact, s-a prezentat un memoriu adresat premierului Mihai Răzvan Ungureanu în care se arăta că la nivel naţional membrii SCMD au obţinut peste 1.200 de hotărâri definitive şi irevocabile împotriva deciziilor de recalculare a pensiilor. Ca atare, s-a solicitat încetarea aşa numitei executări silite, adică a achitării drepturilor băneşti diminuate în urma recalculării. În afară de aceasta, participanţilor li s-a prezentat o Platformă Civică asumată de mai multe organizaţii neguvernamentale. Aceasta are 12 puncte, printre care dreptul inalienabil la muncă, la dreptate mobilă, imobilă şi de calitate (grad militar, titlu ştiinţific, pensie militară), dreptul la sănătate, la educaţie, la justiţie, la cultură, „dreptul la un Guvern responsabil în faţa naţiunii”, dreptul la reprezentare parlamentară corectă prin anularea restricţiilor de tip poliţie politică şi lustraţiilor, interzicerea migraţiei parlamentare şi „dreptul cetăţenilor de a declanşa procedura de suspendare a preşedintelui prin depunerea unui milion de semnături”.
Ajutaţi de protestatarii de la teatru
„Din păcate, aţi văzut că deja, după 22 de ani de la revoluţie, actualii guvernanţi au propus şi într-o primă fază la comisii au reuşit să adopte legea lustraţiei dar, ce să vezi, din această lege a fost extrasă tocmai funcţia pe care a îndeplinit-o Mihai Răzvan Ungureanu în Comitetul Central UTC. Deci acele funcţii ocupate de către actualii guvernanţi în vechea structură politică dinainte de 1989 nu sunt prevăzute în legea lustraţiei”, le-a spus
col (r) Mircea Comăneci, preşedintele SCMD Botoşani, oamenilor. Acţiunea a fost autorizată între orele 13:00 – 15:00, interval în care liderul militarilor rezervişti a înaintat prefectului un memoriu. Aproximativ jumătate dintre participanţii la acţiuni sunt efectiv militari în rezervă, restul fiind botoşănenii care din ianuarie protestează lângă Teatrul Mihai Eminescu. Astfel, la pichetare a luat parte şi Călin Mironiuc, lider judeţean PP-DD, Mircea Muraru, subofiţer rezervist membru PSD şi Ştefan Sârghia, membru al Asociaţiei Revoluţionare 22-25 Decembrie 1989. Col (r) Comăneci a precizat că respectivii au luat parte la acţiune în calitate de invitaţi.
CITEŞTE ŞI:
Şi rezerviştii protestează : Suntem conduşi de scursurile societăţii