PNL-işti, PDL-işti, PP-DD - işti, se supără de-a valma şi devin PSD-işti
Marele câştigător al OUG este partidul de guvernământ, al cărui vicepremier, Liviu Dragnea, a şi iniţiat actul normativ fără precedent pentru administraţia publică locală. Subit, după intrarea în vigoare a OUG care le permite să schimbe partidul fără dă îşi piardă mandatele, o mulţime de aleşi locali au găsit tot felul de pretexte pentru a intra în PSD sau a se declara oficial independenţi, dar a susţine de fapt tot social-democraţii. Ba mai mult, unii au preferat să intre în Partidul Reformator Liberal, formaţiune cu sediu şi siglă, dar care în acte nu există. O mulţime dintre cei care şi-au părăsit partidele pe listele cărora au dobândit mandatele au însă acelaşi gen de problemă… penală, unii cu dosare, alţii deja condamnaţi.
Consiliul Judeţean Botoşani – 8 migratori
Consiliera ex-PNL
Luiza Alexandru a fost condamnată anul trecut la şase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune. În calitate de angajată a Casei Judeţene de Pensii, fiica fostului consilier judeţean Gheorghe Epuraş, a antedatat mai multe contracte de muncă pentru femei însărcinate. Legea prevedea că acestea puteau beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului doar dacă în momentul în care rămâneau gravide aveau deja contract de muncă sau de asigurare. Unele femei nu îndeplineau această condiţie, însă prin intermediul unor firme cu „de dedicaţie”, li se întocmeau contracte ulterior datei la care rămâneau însărcinate. Scriptic contractele aveau trecută însă o dată anterioară momentului în care rămâneau gravide.
Luiza Alexandra a fost membru PDL, PSD şi PNL, pentru a trece din nou la PSD.
Vasile Dumitraşcu, trecut de la PSD la PNL avea în 2013 un depozit bancar la BancPost de nici mai mult, nici mai puţin de 280.000 de lei, devansându-şi astfel toţi ceilalţi colegi din CJ Botoşani. Consilierul este din Săveni, acolo unde deţine două apartamente şi o casă de locuit, toate cumpărate, ultima achiziţie fiind făcută cu un an înainte de alegeri. Mai are un VW Golf, o autoutilitară Ford şi o remorcă auto. Când e vorba de venituri pare însă un om cât se poate de… normal, atât el cât şi soţia obţinând câte 12.000 de lei de la aceeaşi firmă.
Mihai Aniţulesei, ales pe lista PP-DD, a trecut la PNL la câteva zile după ce a declarat public că vrea să devină... independent. A fost condamnat de judecătorii de la Tribunalul Botoșani la doi ani de închisoare cu executare, fiind acuzat și judecat pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Sentinţa nu este definitivă.
Verginel Vacariu – s-a declarat independent după ce a fost data afară din PP-DD, în trecut a făcut parte din PSD.
Dorin Ciuştea - la rândul său, s-a declarat independent după ce a fost data afară din PP-DD, fost membru PRM, PP, PNG şi PNL.
S-au mai supărat brusc pe partid după apariţia OUG
Ionel Tacu – ex-PC,
Lucian Aroşoaie – ex-PNL şi
Dumitru Zmău – ex PNL.
Consiliul Local Botoşani - 3 migratori
Florin Ghiorghiţă a început să voteze cu PSD după ce a devenit director regional la RAR. Coincidenţă oare? Primăria Botoşani nu a mai reziliat contractul cu HSR, iar anul trecut Marisa Jarden a câştigat procedura de achiziţie organizată de municipalitate pentru florile oraşului. Împotriva acestuia s-a formulat o plângere, bănuit fiind că a măsluit mai multe acte la o altă licitaţie pentru spaţiile verzi. În ciuda vârstei poate intra în categoria traseiştilor: a devenit prima oară viceprimar din partea ApR, a candidat la Primăria Botoşani din partea PRM, la alegerile europarlamentare din partea PDL, acum s-a declarat independent şi votează alături de PSD.
Marius Buliga, fost PDL, a devenit independent după ce social-democraţii i-au promis că îl sprijină pentru postul de viceprimar. În ultima declaraţie de avere semnată în calitate de consilier nu era specificat nici un loc de muncă.
Paul Onişa, fost PC, s-a declarat independent. Împotriva sa a fost formulată o plângere pentru muncă la negru la o societatea pe care o controlează.
"Nişte pigmei"
„Sunt nişte pigmei”, a spus
Vasile Chiru, vicepreşedinte naţional ProDemocraţia despre aleşii locali care renunţă la partidele pe lista cărora au dobândit mandatele.
Unul dintre cei vizaţi nu este însă de acord.
„E deplasată comparaţia. Dacă şi politicienii ar acumula cât îi trebuie pentru astăzi, pentru mâine, pentru el şi familia lui…”, a spus
Verginel Vacariu.
Avocatul-politician care le-ar putea veni de hac trădătorilor
Toţi aceşti aleşi locali ar putea avea însă o surpriză uriaşă. În ciuda tuturor asigurărilor care li s-au dat precum că îşi vor păstra mandatele, atât liderii partidelor din opoziţie, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile susţin că la finele celor 45 de zile îşi vor pierde de fapt mandatele. Prim-vicepreşedintele PER Botoşani, care ocupă cu titlu de interimar şi funcţia de preşedinte, a anunţat iniţierea unei acţiuni fără precedent în instanţă.
„Voi introduce o acţiune în constatare, o acţiune prin care să se constate încetarea mandatelor. Am întrebat la Bucureşti dacă o pot face în numele partidului şi mi s-a dat un răspuns pozitiv. Dacă nu, o făceam în nume propriu”, a afirmat
Marian Jurgiu, avocat de profesie.
Liderul ecologiştilor se află printre primii oameni politici din Botoşani care a semnalat că vestita ordonanţă a fost întocmită eronat şi că aleşii locali care schimbă partidul în cele 45 de zile îşi vor pierde mandatele. De altfel, Camera Deputaţilor a respins deja OUG în cauză, iar dacă nu va trece nici de Senat, va pica. Asta până ce să se pronunţe Curtea Constituţională. La finalul amintitei perioade Marian Jurgiu vrea pur şi simpli să strângă numele tuturor aleşilor care au schimbat partidul şi sî ceară constatarea încetării mandatelor acestora.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Una din cele mai atrăgătoare șefe de la Botoșani sacrificată politic : TROCUL PSD-iștilor pentru majoritatea din CJ
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
Un avocat din Botoşani, preşedinte de partid, aruncă bomba: Guvernul a greşit OUG cu migraţia