Moartea fulgerătoare a botoșăneanului Iulian Amariei, în vârstă de 22 de ani, care a decedat pe un pat de spital la începutul acestei săptămâni, a născut discuţii aprinse în spaţiul public şi mii de întrebări fără răspuns pentru familie şi apropiaţi.
Joi, tânărul a fost condus pe ultimul drum, iar acum familia e hotărâtă să facă tot ce se poate pentru ca persoanele considerate vinovate să plătească. Potrivit fratelui acestuia, Ovidiu Amariei, urmează ca familia să depună plângere împotriva Spitalului „Sf. Spiridon”, unde tânărul şi-a găsit sfârşitul, dar şi a medicului care l-a operat pe Iulian, profesorul Ştefan Georgescu. Acesta spune că lucrurile nu au fost în regulă deloc şi că nimeni nu recunoaşte că Iulian a luat bacteria Clostridium Difficile la aproximativ trei zile de la internare şi i-a agravat foarte mult starea. Mai mult, acesta spune că medicul nu i-a administrat tratament pentru bacterie decât câteva zile şi nici nu li s-au explicat riscurile operaţiei, având în vedere că Iulian avea şi bacteria.
„Lucrurile nu au fost în regulă deloc. De ce nu recunoaşte nimeni că a luat bacteria din spital la două-trei zile de la internare? Bacteria i-a agravat foarte mult starea şi i-a fost administrat tratament, dar nu cât trebuia. Am vorbit şi cu alţi medici, iar pentru asta se face tratament îndelungat, nu câteva zile. Era foarte supărat şi Iulian, când a aflat că are bacteria din spital. Iar ceea ce mă deranjează foarte tare este că Iulian avea dureri abdominale puternice după operaţie, dar medicul spunea că sunt crampe. Dar nu a fost aşa. Bacteria începea să-i macine intestinul subţire. La operaţie, microbul a acţionat unde corpul era deschis şi s-a infectat. A stat aşa patru zile de la operaţie până a murit, nu cum spune doctorul, că în câteva ore au necrozat toate organele”, a povestit Ovidiu Amariei, fratele tânărului decedat în spital.
Acesta a mai spus că familia va depune plângere cât mai repede, până acum fiind ocupată cu înmormântarea.
„Aşteptăm rezultatele anatomo-patologice, dar oricum vom depune plângere cât mai repede. Împotriva spitalului, pentru că este mizerabil şi mor oamenii luând bacterii, şi împotriva medicului, care nu a luat în considerare riscurile, având în vedere că Iulian avea bacteria, şi pentru că minte. Nu ni s-au prezentat nici nouă riscurile. Noi am vrut să-l opereze să nu-l mai chinuie, să afle odată ce are. Stătea de 14 zile în spital, fără diagnostic. Dacă am fi ştiut riscurile, poate nu s-ar fi ajuns aici. Ai mei nu pot să doarmă, să mănânce...”, a mai povestit Ovidiu Amariei, amintindu-şi cu tristeţe ultimele zile de chin ale fratelui său.
Prezenţa infecţiei cu Clostridium Difficile în cazul lui Iulian Amariei a fost recunoscută inclusiv de medicul care l-a operat, cunoscutul chirurg ieşean, prof. Ştefan Georgescu. Acesta spune însă că tânărul a fost tratat în acest sens. „Nu am argumente obiective cu care să probez că a fost sau nu a fost o infecţie nosocomială. Pe perioada internării la gastroenterologie s-au identificat semne de Clostridium, dar pacientul a fost tratat şi semnele clinice erau favorabile. Semnele biologice, respectiv toxina, se mai păstrează în organism încă 30 de zile. Numai pe acest lucru nu pot invoca o relaţie de cauzalitate (...) Trebuie să subliniez că nu pot incrimina vreun germene sau altceva. Sigur că sunt factori şi factori şi sper ca rezultatele care vor veni ulterior să ne apropie de adevăr cât mai mult”, a precizat medicul, care este şi director medical al Spitalului.
Conform primelor rezultate ale necropsiei, pacientul şi-a pierdut viaţa după o complicaţie extrem de rară, numită enterită necrozantă post-operatorie. Factorii care determină apariţia complicaţiei nu sunt cunoscuţi. Rezultatele anatomopatologice vor face lumină în acest sens.
„Este cert că această enterită a dus la un fenomen de coagulare intravasculară, care a dus la insuficienţă multiplă de organ. De la debutul acestei complicaţii şi până la pierderea bolnavului s-au scurs mai puţin de 24 de ore, încât din punctul acesta de vedere trebuie să subliniez că nu pot incrimina vreun germene sau altceva”, a mai arătat profesorul Georgescu.
Iulian Amariei a stat internat la Spitalul „Sf. Spiridon”, la Gastroenterologie, timp de două săptămâni, pentru hemoragie digestivă inferioară. Potrivit medicului care l-a îngrijit, acesta a fost tratat acolo şi compensată pierderea de sânge. De asemenea, a fost explorat, constatându-se sângerare la nivelul tubului digestiv, respectiv la nivelul ileonului terminal, dar fără a putea preciza chiar dacă s-au făcut toate explorările, care este sursa sângerării. Astfel, a rămas ca ultimă variantă de a descoperi cauza o explorare chirurgicală. Medicul Ştefan Georgescu a refuzat acest lucru timp de trei zile, dar, la insistenţele colegilor şi ale familiei, acesta a acceptat.
Astfel, Iulian a fost operat şi s-a identificat un diverticul Meckel, ca sursă a sângerării. Acesta a fost rezecat, operaţia fiind efectuată miercuri, 22 februarie. Sâmbătă, tânărul şi-a reluat tranzitul şi era foarte bine, însă în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică a început să vomite şi să se simtă rău. A fost dus la Terapie Intensivă şi duminică dimineaţă era bine din nou, potrivit medicului. În cursul după-amiezii de duminică au început din nou stările de rău, iar medicii au fost nevoiţi ca în cursul serii, pe la ora 18, să intervină din nou să vadă despre ce este vorba. Din păcate, şi-au dat seama că nu se mai poate face nimic. Iulian a decedat în dimineaţa zilei de luni, 26 februarie. (Sursa: Ziarul Evenimentul)
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024