Una dintre plantele care pot provoca adevărate neplăceri persoanelor sensibile a fost depistată și la Botoșani.
Ambrozia este o buruiană care provoacă alergii grave și pentru depistarea și înlăturarea ei din zone de vegetație spontană mai ales, s-a constituit o comisie, prin ordin de prefect.
„Comisia a identificat o zonă în care a crescut această plantă care generează alergii. Au fost făcute toate diligenţele pentru îndepărtarea plantei de pe o suprafaţă de 76 de ari, aflată în zona Cişmea, unde este un depozit de lemne, pe o proprietate privată. În urma discuţiilor cu proprietarul suprafeţei respective, terenul a fost arat. Putem spune că s-au depus toate eforturile şi s-au îndepărtat pericolele pentru sănătatea publică”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Zona Cișmea este singura din municipiul Botoşani unde a fost identificată această plantă, până la acest moment.
„Facem monitorizări în continuare şi aşteptăm şi sprijinul populaţiei. Pe domeniul public este mai uşor de intervenit, însă pe proprietăţile private, dacă nu se reuşeşte cu dialog, intervenim în forţă şi punem toate cheltuielile în sarcina celui care deţine terenul respectiv”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Viceprimarul le-a recomandat botoşănenilor să anunţe primăria dacă identifică zone unde se află ambrozie, pentru a se putea interveni de urgenţă.
Proprietarii, persoane fizice, care dețin terenuri pe care crește ambrozie și nu distrug planta riscă amenzi de până la 5.000 de lei. Pentru persoanele juridice amenzile ajung şi până la 20.000 de lei.
Deși primăvara este sezonul în care se activează alergiile provocate de polenul plantelor, extrem de periculoase pentru copii sau pentru cei cu un sistem imunitar hipersensibil, trebuie să știți că ambrozia înflorește între sfârșitul lui iulie și sfârșitul lui septembrie. O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen ~20 microni diamentru~ și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative 40 de ani.
Alergia la ambrozie este sezonieră și constă în: strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seacă, wheezing și dispnee în special dimineață și seară, urticarie.
Conform ultimelor estimări, între 10-15% din populație suferă de alergie în timpul verii. În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care trebuie tratate corespunzător.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Avertizare DNSC: O nouă fraudă online cu „promoții” primite prin mesagerie
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Burger King deschide primul restaurant din Suceava, în Iulius Mall
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Bărbat din Botoșani dispărut misterios de luni întregi
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024