Pauza de 13 ani în care acest punct de frontieră a stat ferecat a luat sfârșit în dimineața zilei de 10 februarie 2023.
S-a întâmplat cu exact 14 zile înainte împlinirea unui an de la izbucnirea războiului din Ucraina, țara vecină cu care România, prin județul nostru, a redeschis o poartă de legătură.
Acest punct de trecere a frontierei Racovăț - Diakitvi are un specific aparte pentru județul Botoșani în sensul în care pe lângă traficul auto există și un culoar pentru accesul pietonal. A fost închis în urmă cu mai bine de un deceniu deoarece din punct de vedere al infrastructurii nu corespundea cerințelor Schengen.
Traseul până la repunerea în funcțiune a fost unul sinuos, inclusiv cu dosare la DNA, însă în cele din urmă și în contextul războiului din țara vecină, autoritățile din ambele state au depus eforturile necesare pentru ca acest punct Racovăț să fie redeschis.
La evenimentul cu valoare de simbol, cum a fost descris de unul dintre oficialii guvernamentali prezenți au participat de la București Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim Ministrului, Irinel Scrioșteanu, secretar de stat Ministerul Transporturilor, Mihnea Drumea, consilier de stat la Cancelaria Prim Ministrului, Gheorghe Sorescu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Bogdan Lari Mihei, președintele Autorității Vamale Române, Robert Chioveanu, președintele Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ministrul Muncii, Marius Budăi.
De pe plan local, prefectul Sorin Cornilă aflat în concediu medical, după o intervenție chirugicală a fost înlocuit de subprefectul Tiberiu Manolache și Cătălina Acatrinei, directorul Cancelariei. Consiliul Județean a fost reprezentat de președintele Doina Federovici. Au fost și parlamentari printre care Costel Șoptică și Cristian Achiței dar și primari, fiind bineînțeles prezent și Dumitru Chelaru, din comuna Pomârla.
Primul vorbitor a fost Mircea Abrudean care a transmis discursul premierului Nicolae Ciucă, arătând printre altele că România rămâne deplin angajată în ceea ce privește deschiderea de noi puncte de frontieră, de modernizare a celor existente și de creare a unei infrastructuri moderne de transport.
”În aceste timpuri de grea încercare construim noi punți de legătură și consolidăm pe cele deja existente. Peste puțin timp, la 24 februarie 2023 se va împlini un an de la declanșarea agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Fără nicio justificare și cu încălcarea tuturor normel de drept internațional Rusia a hotărât declanșarea unei invazii militare menită să subjuge Ucraina și pe cetățenii ei. Am fost martorii unor evenimente de o brutalitate și de un tragism nemaîntâlnite pe continetul nostru, de la războiul ucrainean”,
Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim Ministrului
Milioane de cetățeni au fost nevoiți să fugă din calea războiului, strămutați și refugiați.
3,5 milioane de persoane
au trecut prin România
Peste 100.000
au rămas în țara noastră.
„Pe toți i-am întâmpinat cu brațele deschise. Știm că pierderile suferite și mai ales absențele celor care au pierit din cauza agresiunii militare rusești nu vor putea fi compensate niciodată. Încercăm să venim în întâmpinarea nevoilor lor, încercând să-i încurajăm să facem să se simtă ca acasă și că nu sunt singuri”,
Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim Ministrului
Oficialitățile române și-au reiterat ajutorul acordat Ucrainei, printr-o formă de solidaritate de dimensiuni uriașe. Mii de tone de ajutoare au fost trimise spre țara vecină din partea instituțiilor publice și societății civile, prin organisme neguvernamentale.
„Dezvoltarea infrastructurii de transport dintre țările noastre reprezintă un important instrument al cooperării bilaterale fără de care sprijinul umanitar, energetic, alimentar ar fi greu de imaginat. Suntem direct implicați în crearea de coridoare umanitare pe teritoriul României fiind tranzitați deja de peste 13 milioane de tone de cereale și oleaginoase în drumul spre piețele internaționale”,
Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim Ministrului
Prin măsurile adoptate în România s-a contribuit astfel la generarea de venituri importante pentru economia Ucrainei și s-a evitat o criză alimentară globală, ajutând la exportul de bunuri ucrainene, a mai transmis oficialul de la București.
Au fost prezenți la redeschiderea Vămii Racovăț și omologi ucrainei ai șefilor din Guvernul României.
Puține au fost persoanele din comunitate care să fie prezente la punctul de frontieră pentru a ajunge în Ucraina. Doar câțiva tineri aduși probabil cu primarul din Pomârla, rânduiți cu Drapelul Național, pe partea de graniță românească.
Toți actorii zilei au vizitat spațiul din punctul Racovăț unde a fost rezolvată inclusiv problema utilităților, pentru ca mai apoi să vadă efectiv zona care a început deja să fie tranzitată de cetățenii români și ucraineni, la scurt timp de la redeschidere.
>
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Un italian a primit avertisment după o plimbare cu câinele în Centrul Istoric
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Un grup de copii a încercat să distrugă camerele de supraveghere cu bulgări de zăpadă
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Declarația zilei 26 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 26, 2024
Oana Sava
Nov 26, 2024