O nouă ediție a întâlnirilor „Poeți în dialog” va avea loc la Botoșani.
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, sâmbătă, 29 iunie 2024, la ora 10:00, o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog.
Invitații lunii iunie sunt Andrei Doboș și Alexandru Cosmescu. Dialogul va fi moderat de Lucia Țurcanu și va avea loc în Sala de expoziții temporare „Horia Bernea” a Memorialului Ipotești.
Intrarea este liberă.
Andrei Doboș (n. 1984, Turda) este absolvent al Facultății de Litere a Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Între 2014 și 1018, și-a făcut doctoratul la aceeași facultate. În perioada facultăţii a fost redactor la revista „Echinox”, apoi, între 2009 şi 2014, redactor la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj-Napoca. Din 2019, este redactor al Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca A publicat poeme şi articole în revistele „România literară”, „Tribuna”, „Vatra”, „Echinox”, „Steaua” etc.
A debutat editorial cu Mănăștur story (Editura Vinea, 2007 – Premiul „Iustin Panţa”, 2008, şi nominalizare la Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, 2008). Au urmate volumele de poezie: Inevitabil (Editura Casa de Pariuri Literare, 2011); Valea rea (Editura Cartea Românească, 2015); Spiro (Editura Charmides, 2016); Întâmplări pe strada Petuniei (Editura Tracus Arte, 2020), Carst (Editura OMG, 2020). În 2024, a publicat eseul Bacovia: modernismul periferic (OMG – Casa Cărții de Știință).
Este prezent în mai multe antologii de poezie: Dacă nu o viață liniștită, atunci măcar o viață lentă (Editura Universității de Vest, 2017); Bogdan Coșa (ed.), Die Spitzen-Elf / Primul unsprezece, trad. Daria Schulz Heinz (Danube Books Verlag, 2018); Adrian Lăcătuș and Robert G. Elekes, Kosmophilia. An Anthology of the European Poetry Biennale (Transilvania University Press, 2019).
Alexandru Cosmescu (n. 1985, Chișinău) a absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. Și-a făcut doctoratul la Academia de Științe a Moldovei, cu o teză despre textul dialogic și textul monologic din perspectiva analizei discursului. Și-a urmat studiile la singura iterație a programului de masterat „Civilizație europeană/Marile Cărți” la Universitatea de Stat din Moldova, cu o lucrare despre interpretările fenomenologice ale Evangheliei după Ioan. A avut stagii de specializare la Universitatea Catolică din Leuven și la Institutul de Practici Filosofice din Paris.
A participat la ediția din 2006 a programului de creative writing organizat de Adi Urmanov la Mănăstirea Râșca. Este unul dintre fondatorii grupului poetic HumanZone de la Chișinău. Între 2006 și 2008, a fost redactor-șef al suplimentului „Contrafort studențesc” al revistei „Contrafort”. În prezent, este cercetător la Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” și profesor de filosofie la Universitatea de Stat din Moldova.
A publicat studii de fenomenologie și analiza discursului în monografii și reviste de specialitate, inclusiv, în co-autorat – Teoria textului: termeni-cheie (Institutul de Filologie al AȘM, 2011). A debutat în volum cu un spațiu blând care mă primește cum m-ar îmbrățișa (Editura Cartier, 2013, 2017 – Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Premiul pentru debut al Revistei Tiuk, Premiul municipal pentru tineret). A publicat poezie în revistele „Contrafort”, „Poesis Internațional”, „SpoKe”, „Mafia sonetelor” ș.a., în câteva antologii și a participat la festivaluri de poezie la Chișinău, București, Arad, Sibiu, Cluj.
Bucuria copiilor: S-a deschis parcul de distracții din centrul orașului
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
ATENȚIE la furturile din genți și buzunare pe perioada sărbătorilor
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Produs UNIC lansat astăzi la Farmacia Anca: Cu toții ne dorim să arătăm mai bine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Sergiu Bălășcău
Dec 22, 2024
SURSE: PNL vrea alegeri prezidenţiale în martie, Ilie Bolojan - Premierul va fi propus de PSD
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile