Curg ședințele în biroul prefectului cu șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care asigură ordinea și siguranța publică la Botoșani.
O astfel de ședință a fost convocată de prefectul Sorin Cornilă și miercuri la amiază.
Au fost invitați șefii Poliției, Jandarmeriei, Poliției Locale și Primăriei. Comisarul Tudor Costîn, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) a dat curs invitației, locul primarului Cosmin Andrei fiind ținut de viceprimarul Liviu Toma care are în subordine Poliția Locală.
Prefectul Sorin Cornilă a justificat scopul întâlnirii și a subliniat că se dorește liniștirea botoșănenilor revoltați de incidentul de pe Pietonalul Transilvaniei în care a fost bătut fiul unui afacerist local. Și totodată luarea unor angajamente de către toate instituțiile pentru ca astfel de incidente să nu mai aibă loc.
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani
„Încercăm să găsim soluții ca să stingem aceste fenomene. Iar scopul acestei întâlniri este să liniștim un pic oamenii, s-a creat în mediul online și prin mesajele tatălui care de altfel este îndreptățit, suntem părinți, nu ar fi comod ca la 1 noaptea să primești copilul acasă desfigurat. În același timp în urma acestor discuții, fiecare dintre noi trebuie să ne luăm un angajament. Asta a fost o solicitare a mea de când am venit prefect, nu vreau să avem fenomene la nivelul județului Botoșani, să nu avem grupări, să nu avem lideri din ăștia. Acum a apărut acest fenomen în rândul tinerilor”,
În primă fază s-a făcut o așa-zisă revizie a resurselor de orice fel de care dispun aceste instituții.
Poliția Locală spre exemplu care are în graficul de patrulare și zona Centrului Vechi are
36 de polițiști pe partea de ordine publică organizați în patru patrule zilnice, una auto și celelalte pedestre.
Fiecare patrulă își începe activitatea la 6:00 dimineața în zonele aglomerate ale orașului, însă nu există niciuna în schimbul trei, adică pe timpul nopții.
„Este un grafic stabilit la început de lună care poate fi modificat în funcție de ce evenimente majore au loc în municipiu”,
Liviu Toma, viceprimar
Zilnic cel puțin 20 de solicitări telefonice la dispeceratul Poliției Locale fiind sesizate fapte de tulburarea ordinii și liniștii publice, certuri între vecini sau locuri de parcare ocupate abuziv.
În caz de nevoie se solicită sprijin de la jandarmi sau Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
De asemenea, în municipiul Botoșani există 150 de camere de supraveghere, numărul acesta fiind inițial de 36. Toate sunt monitorizate din dispeceratul de la Casa Cărții care însă ca eficiență nu mai poate ține pasul cu numărul de camere video. Pe o serie de panouri care acopereau 36 de camere de supraveghere, în prezent, polițistul de serviciu trebuie să urmează un număr de 150.
Mai trebuie menționat că bătaia care a stârnit revolta botoșănenilor nu a fost acoperită de sistemul video. Polițiștii bănuiesc faptul că această gașcă din Centrul Vechi știe exact unde sunt unghiurile moarte.
În consecință, prefectul a întrebat dacă nu ar fi necesară suplimentarea patrulelor.
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani
„Nu ar trebui totuși să vă programați o patrulă pedestră pe care să o aveți în zona asta, știți unde se adună, vizavi de BRD la Piața Mare unde sunt jocuri de noroc, zona Pietonalul Transilvaniei, Victoriei, Biserica Uspenia”,
Aflat la ședință, șeful Poliției a făcut referiri la incidentul care a avut loc la finele săptămânii precedente: „Evenimentul este cercetat sub supravegherea unui procuror. Încă de duminică dimineață tot grupul a fost identificat, trei dintre autori au vârste de 14 – 15 ani, se urmează procedura de infracțiuni comise de minori, trebuie expertizați și se va dispune o măsură tot de către procuror. Raportat la activitățile Poliției, ele sunt constante, astfel de evenimente de cele mai multe ori sunt spontane, nu sunt premeditate sau discutate înainte”.
Respectivii băieți din gașca agresivă au fost identificați și urmează să fie expertizați. Această activitate este una amplă și implică inclusiv efectuarea unor anchete sociale și chiar discuții și caracterizări cerute de la școală.
Fiind vorba despre minori, aceștia răspund penal în mod diferit față de adulți. Însă, cercetările se află la acest moment în sarcina procurorului.
cms. Tudor Costîn (î) inspector șef IPJ Botoșani
„Un tânăr oricare ar fi el, la ora 1 noaptea doarme. O altă categorie de tineri cu preocupări infracționale nu doarme. Noi trebuie să vedem de ce un tânăr care trebuia să doarmă la ora 1 noaptea, nu dormea la ora 1 noaptea. Pentru că există totuși, părerea mea, un substrat să zic așa, ori a fost la o petrecere, ori a fost la pregătire, la chitară, la mandolină, la ce-o fi fost. Concluzia este, așa cum a fost și în primăvară o situație cu un grup din ăsta de zurbagii, cu sprijinul colegilor de la Jandarmi, în sistem integrat acționăm, vom desfășura niște activități în perioada următoare, dar nu stimulate de acest incident. Noi le desfășurăm în permanență și avem și acțiuni cu efective mărite și razii la nivelul municipiului”,
Raziile și acțiunile masive ale Poliției în colaborare cu celelalte structuri, printre care și jandarmii vor fi concentrate în următoarea săptămână cel puțin pe Centrul Istoric.
Vor fi angrenați în aceste activități inclusiv luptătorii Serviciului Acțiuni Speciale ale Poliției.
cms. Tudor Costîn (î) inspector șef IPJ Botoșani
„Am dispus ca în perioada următoare, timp de șapte, opt zile cu efective mărite efectiv să blocăm tot ce înseamnă Centrul Vechi, zona centrală a municipiului. Tot ce mișcă va fi controlat, inclusiv pe parte de activitate stradală economică, să vedem ce chioșcuri vând băuturi energizante, țigări la bucată sau alcool tinerilor. Au fost legitimate foarte multe persoane în cursul zilei de ieri, majoritatea tineri, s-au aplicat și sancțiuni contravenționale, la regimul rutier a fost constatată și o infracțiune, activitatea va continua și în perioada următoare”,
Șeful Poliției a dat asigurări că nu există absolut nicio situație care se poate petrece la Botoșani și căreia polițiștii sau jandarmii să nu-i facă față.
Și nici înțelegeri ascunse cu politicieni sau anumite etnii. Și, în cazul în care se va considera necesar, se poate solicita inclusiv prezența jandarmilor de la Bacău.
cms. Tudor Costîn (î) inspector șef IPJ Botoșani
„Poate veni în sprijin Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău care a fost în toată Moldova atunci când s-a solicitat inclusiv de lege. Noi putem suplimenta forțele cu un număr corespunzător fiecărei situații în parte. Nu au fost situații care să nu poată fi soluționate. Inclusiv cu cei indivizi din galeria Petrolului, inclusiv cu alte situații, cu cetățenii de etnie din Suceava care au venit să-și împartă averile pe aici prin Botoșani și au fost reținuți toți. Nu avem niciun «parti pris» nici politic, nici social. Nu există. Cine a greșit plătește, să nu existe niciun fel de...”
Prefectul Sorin Cornilă a concluzionat că poate ar fi timpul unei reorganizări și eficientizări a structurilor Poliției Locale, un lucru de altfel cerut ani la rând. Apelul a fost făcut pe tonul unor explicații date de viceprimarul Liviu Toma care afirma că partea operativă este într-adevăr îmbătrânită dar nu există interes pentru tineri să devină polițiști locali. Iar la concursuri nu se prezintă nimeni.
Culmea, salariile polițiștilor locali sunt mai mari decât cele ale jandarmilor sau polițiștilor MAI, spre exemplu.
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani
Cred că apare nevoie unei reorganizări pentru o eficiență mai mare. Discuția asta despre Poliția Locală nu este de azi. Este de anul trecut, de acum doi ani, țineți minte? A apărut în spațiul public, în Consiliul Local. Că o desființăm, că nu știu ce, nu cred că asta este soluția de a o desființa, din contră, de a o eficientiza. Structurile vin în sprijinul dlor dacă au vizibilitate pe zone, pe competențe, s-ar putea restrânge fenomenul acesta care a apărut, că se întâmplă, ies și eu seara în oraș, văd grupuri de copii, tineri, mai gălăgioși, mai puțin gălăgioși. Asta este competența pe care o aveți, de ordine publică la nivelul municipiului Botoșani”,
Ședința s-a terminat cu asigurări că se va interveni ferm ori de câte ori situația o va cere.
Indiferent de persoana care greșește.
Șeful Poliției a mai declarat că anul acesta, față de 2023, lovirile stradale au scăzut cu 10% iar infracționalitatea stradală în ansamblul ei, a scăzut în ultima jumătate de an la Botoșani, un oraș care rămâne totuși unul sigur la o privire a tabloului complet.
Filme pentru toate vârstele la Happy Cinema Botoșani – PROGRAMUL săptămânii
Redacția Botoșăneanul
Sep 13, 2024
Sorin Cornilă se desparte de Prefectură cu o listă „selectivă” de mulțumiri – VIDEO
Gabriela Erdic
Sep 13, 2024
COD PORTOCALIU de inundații anunțat la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Sep 13, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile