Poliţistul Lucian Leahu, fost membru al Departamentului Poliţiei de Intervenţie Rapidă şi pilotul Andy Drob, membru al Auto Green, au fost reţinuţi marţi de poliţişti. Ei sînt doar doi membri ai unei structuri de trafic de carne vie cu ramificaţii în alte judeţe ale ţării şi în Europa Occidentală. Fete ademenite într-un club din Sibiu ajungeau să se prostitueze în Spania, Italia şi Olanda.
Reţea creată de un cetăţean german
Reţelei i s-ar fi pus bazele în 2000, cînd Michael Thorsten, cetăţean român stabilit în Germania imediat după revoluţie, s-a întors în România. Sub masca unor activităţi artistice gen striptease derulate într-un club de Sibiu, victimele ajungeau tocmai în Spania. Trei ani mai tîrziu, poliţistul şi pilotul auto, dar şi alte persoane, ar fi intrat în reţeaua cetăţeanului neamţ prin acţiuni de racolare şi transferare a unor tinere din judeţele din nordul Moldovei spre traficare. „La Sibiu, tinerele erau preluate de T. Nicolae şi T. Remus, care se ocupau de transportul lor în Spania, acolo unde erau obligate de alţi membrii ai reţelei să practice prostituţia în diverse cluburi în folosul grupării. Această structură acţionează până la începutul anului 2005, când, în urma intervenţiei simultane a autorităţilor din Spania şi România, o parte a membrilor reţelei care acţionau în Spania şi Sibiu au fost arestaţi. În aceste condiţii are loc o reorganizare a grupării infracţionale în legătură cu activitatea pe teritoriul Italiei, în oraşul Veneţia, unde Cristian Olăieru, S. Robert, A. Constantin preiau roluri mai importante, de organizatori ai activităţii de exploatare a victimelor”, se specifică într-un comunicat al DIICOT Suceava.
130 de victime
În 2006 autorităţile peninsulare au emis mandate de arestare în lipsă pe numele mai multor membri ai reţelei, lucru care a dus la o nouă reorganizare a acesteia în jurul lui Cristian Olăieru şi desfăşurarea de acţiuni în Italia, Olanda şi Spania. Pe 26 septembrie 2007, la solicitarea procurorilor DIICOT Suceava, Tribunalul din judeţ vecin a emis mandat de arestare preventivă, în lipsă, împotriva lui Cristian Olăieru, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de persoane, ulterior fiind emis şi un mandat european de arestare. Ancheta, care a presupus inclusiv deplasarea unor ofiţeri români în Italia şi Olanda, a dus la descoperirea a 130 de victime din Suceava, Botoşani, Iaşi şi Vaslui, din care 30 au fost deja audiate. Ea s-a terminat cu începerea urmăririi penale faţă de 31 de suspecţi.
Percheziţii şi în Olanda
Marţi dimineaţă, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, cu sprijinul poliţiştilor B.C.C.O. Timişoara, I.P.J. Suceava, I.J.J. Suceava, I.P.J. Timiş, sub coordonarea procurorului şef D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Suceava, au efectuat 24 de percheziţii domiciliare în judeţele Suceava, Botoşani şi Timiş şi au fost puse în executare 17 mandate de aducere. De asemenea, s-au făcut percheziţii şi în Olanda.
Cătălin Silegeanu și echipa AUR continuă dialogul cu cetățenii din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 09, 2024
Tânără de 22 de ani omorâtă de tren la Podu Iloaiei
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024
Elementele de bază ale Elfbar AF5000: Un ghid complet
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024