După ce modificarea va intra în vigoare, polițiștii vor putea închiria locuințe și în localitățile-satelit ale orașelor mari, unde prețul chiriilor este mai mic decât în aceste orașe.
Polițiștii mutați într-o altă localitate decât cea de domiciliu în interes de serviciu vor avea dreptul, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor, la bani pentru chirie și în cazul în care închiriază o locuință în localitatea în care-și desfășoară activitatea sau la o distanță de cel mult 70 de kilometri de aceasta.
În esență, proiectul de lege de la Senat, prin care este vizată, de fapt, modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, stabilește că polițiștii vor beneficia de compensația pentru chirie și “atunci când locuinţa închiriată se află în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea profesională sau pe o rază de până la 70 km”.
Acum, Legea 260/2022 prevede că poliţistul numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul şi care nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici el şi nici soţia/ soţul acestuia, în situaţia în care nu i se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător, are dreptul la o compensaţie pentru chirie de până la 50 % din salariul de bază, arată Avocatnet.ro.
Așadar, în prezent, polițiștii nu pot primi bani pentru chirie dacă au închiriată o locuință în afara localității în care lucrează, indiferent de context.
În plus, de ajutorul pentru chirie s-ar putea bucura și polițiștii ce lucrează în localități mici de frontieră sau în localități izolate. Practic, toți polițiștii, nu doar cei de penitenciare, așa cum stabilește acum Ordinul Ministerului Justiției 482/C/2020, vor putea primi bani pentru chirie atunci când locuința lor se află la cel mult 70 de kilometri față de locul de muncă.
Potrivit inițiatorilor măsurii, “sunt situații în care polițiștii nu pot identifica locuințe pe care să le poată închiria în aceeași localitate în care își desfășoară activitatea, din cauza disponibilității limitate. De exemplu, aeroporturile sunt situate în localități limitrofe, fără posibilități de închiriere, același lucru fiind întâlnit și în cazul localităților de frontieră izolate”.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat și publicat în Monitorul oficial.
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile