Angajații spun că, de mai bine de 20 ani, de când Poliția Română a fost demilitarizată în drept și în fapt, se lovesc de grave probleme legate de salarizare, resursa umană, logistică, finanțare, carieră și pensionare.
Potrivit Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, în ceea ce priveşte salarizarea, este vorba despre o ”bătaie de joc în ultimii 14 ani”.
Polițiștii vorbesc și despre deficitul de personal din sistem.
”Lipsa de predictibilitate în carieră, salarizare și pensionare, a dus la o diminuare drastică a celor care își doresc să îmbrățișeze cariera de polițist. Deficitul de personal a ajuns la cote alarmante (20.000 de polițiști lipsă), iar calitatea celor care intră în sistem este din ce în ce mai îndoielnică”, transmit reprezentanții SNPPC.
Nici la capitolul logistică Poliția Română nu stă mai bine.
”Sedii de poliție nerenovate sau renovate defectuos, ca să nu spunem în bătaie de joc, multe insalubre dincolo de limitele legale stabilite prin normele de sănătate și securitate în muncă; în anul 2023, când vrem să ne cumpărăm submarine, România încă mai are sedii de poliție cu wc-ul în fundul curții sau chiar fără latrine. Parc auto învechit, cu titulatura de autospeciale doar pe hârtie, pentru că în viața reală... e jale. Echipament confecționat din materiale de proastă calitate, nefuncțional în parametrii optimi, nemodernizat”, sunt câteva dintre problemele semnalate de polițiști.
Finanțarea drepturilor, de la diurna la un nivel mediocru (”cine crede că ne putem hrăni cu 23 lei/zi, în misiune, se îmbată cu apă rece”), norma de hrană și de echipament calculate la nivelul anului 2017, dar și ”cuantumul chiriei și multe alte indemnizații cuvenite”, calculate la nivelul anului 2009.
Despre Legea pensiilor militare de stat nr. 223/2015, polițiștii spun că ”a fost ciuntită grav prin multiple ordonanțe de urgență; recalculări și actualizări, ioc”.
”De nenumărate ori am ieșit în stradă, cu miile, pentru drepturile noastre, și de multe ori nu am reușit să izbândim din cauza faptului că ducem o luptă inegală cu forțele decidente, care sunt aflate pe poziții net mai avantajoase, în comparație cu noi, și ne pun piciorul în prag după bunul plac! Dar gata cu lupta inegală! A venit timpul să schimbăm paradigma! A venit timpul să schimbăm armele! A venit timpul egalității în lupta cu angajatorul!”, spun polițiștii.
Angajații MAI solicită legiferarea dreptului la grevă pentru polițiști.
Concret, ”solicităm modificarea Statutului Polițistului, Secțiunea 3, art. 45, lit.e, teza I, prin eliminarea interdicției de a participa la greve”. De asemenea, cer ”modificarea Legii dialogului social nr. 367/2022, art.170, prin eliminarea eliminarea funcționarilor publici cu statut special - polițiști - din acest articol”.
Ca urmare a celor precizate, polițiștii solicită dreptul la grevă, ”astfel încât aceștia să poată avea arme de luptă sindicală similare altor categorii de bugetari”.
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024