În ultimele 24 de ore, pompierii botoșăneni au avut 19 misiuni.
Pompierii botoșăneni au acționat pentru stingerea a două incendii, acordarea primului ajutor și transportul la spital a unui număr de opt persoane care aveau probleme medicale și pentru prevenirea izbucnirii unor incendii în urma producerii unor accidente rutiere.
La aceste evenimente se adaugă două misiuni de verificare a secției ATI de la Spitalul de Urgență Județean „Mavromati” Botoșani, două misiuni în sprijinul refugiaților din Ucraina și trei alte intervenții (deblocare uși, activități de recunoaștere în teren).
În cursul zilei de miercuri, într-o casă din localitatea Hănești a ars tavanul din jurul coșului de fum. La caz au intervenit pompierii Stației Săveni. Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza coșului de fum necurățat de funingine.
Pompierii au intervenit și astăzi, la Lunca, acolo unde casa unei femei de 88 de ani a fost în pericol de a fi distrusă într-un incendiu generat, cel mai probabil, de un coș de fum necurățat de funingine. Pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi au intervenit rapid și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.
Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor reguli:
- verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);
- curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
- tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
- îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
- păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Alegeri Prezidențiale 2024 – Diaspora română se mobilizează
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024