Loviţi de dezastrele provocate de om sau natură, botoşănenii au găsit mereu sprijin în forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani, singura instituţie care îmbracă, de două ori pe an, haina de sărbătoare – pe 28 Februarie - Ziua Protecţiei Civile din România şi pe 13 Septembrie - Ziua Pompierilor din România.
Particularitatea a apărut în decembrie 2004, când s-a înfiinţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin fuzionarea Grupului de Pompieri cu Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă. Noii instituţii formate i s-au acordat tot mai multe situaţii de urgenţă de gestionat şi a trebuit să facă faţă tot mai multor provocări ale naturii. În primul an de funcţionare sub noua siglă, forţele ISU Botoşani au fost solicitate şi au intervenit la 298 de evenimente. Este vorba de 175 de incendii, 66 intervenţii la inundaţii, 13 intervenţii SIAMUD (Staţia de Intervenţie pentru Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare) şi 4 alte intervenţii. Zece ani mai târziu, în 2015, numărul misiunilor de salvare a vieţii şi protejare a bunurilor a crescut cu 2.296%. Dacă în 2005, pompierii botoşăneni nu au plecat zilnic în misiune, în 2015 au avut, în medie, câte 20 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Faţă de 2005, numărul intervenţiilor a crescut cu aproximativ 6.843.
Numărul incendiilor s-a triplat, de la 175 la 552, în timp ce numărul persoanelor salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere, fântâni sau alte medii ostile vieţii a crescut de la 20 la 530. La acestea se adaugă alţi 5.195 botoşăneni care sufereau de diferite afecţiuni medicale şi au primit ajutor medical de la echipajele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD). De-a lungul celor zece ani, militarii în termen au fost înlocuiţi cu profesionişti în urma celor două etape de profesionalizare din 2006 şi 2007, iar numărul mijloacelor tehnice de intervenţie s-a triplat, de la 30 câte aveau la dispoziţie forţele I.S.U. Botoşani în 2005, la peste 100, astăzi. Numai anul trecut au intrat în dotarea ISU Botoşani 17mijloace tehnice de intervenţie. La cinci ani de la înfiinţarea ISU Botoşani, mai exact pe 16 decembrie 2010, a fost operaţionalizat Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), inspectoratul fiind dotat cu două ambulanţe de tip B 2, repartizate la Detaşamentele de Pompieri Botoşani şi Dorohoi.
Pe 9 mai 2012, în judeţul Botoşani au fost deschise alte două substaţii SMURD la Săveni şi Ştefăneşti. Ambulanţele SMURD de tip B2 au intrat în dotarea I.S.U. Botoşani prin programul de reînnoire şi modernizare a parcului auto, derulat de Ministerul Sănătăţii. În ziua de 17 septembrie 2013 a fost operaţionalizat echipajul de terapie intensivă mobilă S.M.U.R.D. În cei zece ani, ISU Botoşani s-a dezvoltat continuu şi a ajuns o structură eficientă, aliniată la standardele impuse de statutul de ţară membră a Uniunii Europene, capabilă să ofere o creştere a nivelului de securitate a vieţii cetăţenilor, proprietăţii şi mediului.
CLIPUL ZILEI 25 noiembrie 2024: S-a știut în interiorul PNL, Ciucă fără șanse în turul doi
Oana Sava
Nov 25, 2024
Remarcă din sediul PNL: La nivel de Botoșani sunt catastrofali și PSD și AUR, ca oameni – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Logodnicul unui botoșănence celebre, dat afară din secția de votare
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024