Pompierii vor fi la datorie, în județul Botoșani, în perioada 1-6 mai 2024.
Misiunea acestora este de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni pentru acordarea primului ajutor medical.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani (ISU)va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsuri de optimizare a misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.
Zilnic, echipajele de pompieri vor fi pregătite să acționeze pentru stingerea incendiilor și salvarea persoanelor implicate în diferite evenimente grave ce le pot pune viața în pericol.
Indiferent de locul ales pentru petrecerea zilei de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, cetățenii trebuie să respecte măsurile de prevenire a incendiilor.
Aceștia trebuie să aibă mare grijă la modul în care pregătesc grătarul, dacă merg la iarbă verde, de 1 Mai. Focul trebuie făcut doar în locurile special amenajate și fără a folosi substanţe inflamabile. Nu trebuie aprinse focare direct pe sol pentru că flăcările se pot extinde la vegetația din apropiere.
Este interzisă folosirea focului deschis la mai puțin de 10 metri faţă de locurile în care există materiale combustibile (lemn, hârtie etc.) sau la mai puțin de 40 de metri faţă de zonele cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili etc.).
Arderea trebuie supravegheată continuu, deoarece vântul ar putea schimba direcţia flăcărilor și chiar duce scânteile la distanţe mai mari, către zone împădurite sau cu vegetaţie uscată.
Este recomandat ca cetățenii să aibă la dispoziție mijloace de primă intervenție pentru stingerea rapidă a focului: un stingător de incendiu sau o rezervă de apă.
Înainte de a pleca spre casă, locul pregătirii grătarului va fi verificat cu mare atenţie. Jarul trebuie stins, iar cenușa acoperită cu pământ.
De asemenea, prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie trebuie să se realizeze numai în condiţii de siguranță şi la distanţe care să nu permită propagarea flăcărilor la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la gospodăriile învecinate.
În Noaptea de Înviere, autospeciale de stingere cu apă și spumă vor fi dispuse la Mănăstirile Zosin, Popăuți, Vorona, Sihăstria Voronei, Guranda, Gorovei și Negreni, acolo unde se preconizează să participe un număr mare de credincioși.
Totodată, în municipiile Botoșani și Dorohoi, orașele Darabani și Săveni, pompierii din cadrul Detașamentelor Botoșani și Dorohoi, Stației Săveni și Punctului de Lucru Darabani vor avea misiuni de patrulare în apropierea lăcașurilor de cult în vederea prevenirii unor evenimente nedorite.
Inspectorii de prevenire vor desfășura activități de supraveghere a respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor la biserici din județul Botoșani.
Pentru ca slujbele religioase să se desfășoare în condiții de siguranță, pompierii botoșăneni recomandă preoților să asigure și să vegheze respectarea regulilor de prevenire a incendiilor.
Principalele măsuri ce trebuie adoptate la lăcașurile de cult se referă la:
Concurs de colinde organizat cu greu la Botoșani: CARE sunt marii câștigători
Redacția Botoșăneanul
Dec 23, 2024
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
Zmeul de pe șosea al acestui Crăciun – CÂT avea la bord și CÂT a fost amenda
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
Pompierii i-au vizitat pe singuraticii la care nu bate nimeni la ușă
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
De ASTĂZI: 16 tineri au intrat în Poliția Botoșani pe ordine publică
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile