Nereguli constatate la nivelul instalațiilor din locuințe
Aproape jumătate dintre abaterile de la legislaţia de prevenire a situaţiilor de urgenţă (incendii şi protecţie civilă) au fost remediate pe timpul verificărilor. Alte peste 700 de nereguli au îmbrăcat formă contravenţională. Pentru 149 au fost aplicate amenzi în valoare de peste
87.500 lei.
Cele mai frecvente nereguli constatate se referă la modul defectuos de exploatare a instalaţiilor (electrice, de gaz, de încălzire locală), neverificarea mijloacelor de primă intervenţie (stingătoare) şi neinstruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţă. În primul semestru al anului 2014, inspectorii de prevenire au executat 80 de misiuni de supraveghere a respectării regulilor şi măsurilor de prevenire a situaţiilor de urgenţă la activităţi la care a participat un public numeros (manifestări religioase, sportive, cultural-artistice, electorale, de protest, etc.)
Botoşănenii învăţaţi cum să se protejeze de foc
În perioada de referinţă, pompierii botoşăneni au derulat aproape 500 de activităţi de informare preventivă în unităţi de învăţământ, locuri cu afluenţă de persoane, operatori economici, gospodării cetăţeneşti, în medie trei acţiuni pe zi.
Având în vedere faptul că cele mai multe incendii cu urmări grave se produc în mediul rural, în special în gospodăriile şi casele persoanelor de vârsta a treia, care locuiesc singure şi au probleme de sănătate, familiilor cu mulţi copiii sau ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, inspectorii de prevenire i-au învăţat cum să-şi protejeze de foc viaţa şi bunurile chiar la ei acasă. Metoda de transmitere a măsurilor de prevenire din casă în casă s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente forme ca informaţiile să ajungă în familii, pe lângă acţiunile derulate în şcoli.
CITEȘTE:
Zeci de misiuni ale pompierilor în ultimele 24 de ore în Botoșani