Preț de o oră și ceva, pe 26 martie 2015, lecția de Istorie de la școală s-a mutat în incinta Muzeului Memorial ”George Enescu” din Dorohoi, cu ocazia simpozionului ”Armonii enesciene în vremea Războiului de Întregire a României” și a expoziției ”Francezi și români în Marele Război”, scrie Vocea Dorohoiului.
Prezentarea nu a fost una obișnuită, ci realizată de un grup de profesioniști în Istorie, în ambientul creat de panourile fotografice cu principalele momente din prima conflagrație mondială. Sala de audiții a muzeului a fost neîncăpătoare pentru elevi, cadre didactice, dorohoieni interesați de o oră de istorie a Primului Război Mondial.
Din public, au ascultat prelegerile elevi de clasa a X-a de la profilul de științe sociale al Liceului ”Regina Maria”, elevi de clasa a V-a de la Școala Gimnazială ”Spiru Haret” și clasa a VIII-a de la Școala Nr. 8 ”Mihail Kogălniceanu”. S-au îngrămădit pe toate scaunele puse la dispoziție, au stat și jos pe mochetă și în picioare pe hol. Unii elevi de clasele a X-a și a VIII-a s-au aflat la prima experiență de acest gen, alții dintre cei mai mici au vizitat muzeul și cu alte ocazii.
Primul care a luat cuvântul a fost șeful secției de istorie a Muzeului Județean, Sergiu Balanovici, care a făcut precizări legate de expoziție și câteva date din acest război. Profesorul Vasile Adăscăliței a făcut un istoric al perioadei în care Basarabia s-a alipit pământului românesc. Iar despre George Enescu am aflat că a fost un pacifist convins, care în timpul acestui război a format o orchestră ce a susținut concerte în multe orașe din Moldova, prin spitale, la multe instituții, pentru a ridica moralul românilor.
”Mi-am slujit țara cu armele mele: pana, vioara și bagheta”, spunea compozitorul.
Talentatul elev de la Școala Nr. 8 din Dorohoi, Leonardo Asofroniei, a destins atmosfera cu două reprezentații la pian, care au fost apreciate de public, iar Sergiu Balanovici l-a invitat să concerteze și la următoarea activitate care va avea loc la muzeu, programată pentru luna mai.
Organizarea acestui eveniment vine să preîntâmpine marea sărbătoare de la 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România. Detașamente din Dorohoi și Botoșani au trecut granița pentru recuperarea Basarabiei, iar pentru românii de aici războiul s-a finalizat abia în 1919, când au revenit acasă.
”Din Dorohoi și Botoșani au participat nici mai mult nici mai puțin decât un comandament de mare unitate Divizia 8 Infanterie, 7 regimente de Infanterie, unul de vânători și două de cavalerie, deci 10 unități militare. Dacă ne gândim că la intrarea în război un asemenea regiment de infanterie avea în jur de 3.500- 4.000 de oameni ne putem da seama cam care a fost aportul nostru. Interesant este că la chemarea Forului Reprezentativ al Românilor din Cernăuți, Divizia 8 Infanterie, redusă la cadrul de pace și-a constituit detașamente din Botoșani ”Alexandru cel Bun” și din Dorohoi detașamentul 'Dragoș', care și-au făcut intrarea în Bucovina și în Cernăuți”, a susținut Sergiu Balanovici.
Elevii de la Școala Nr. 8 au pregătit pentru finalul întâlnirii, două cântece patriotice care au fost intonate și de invitații de la pupitru.
Expoziția poate fi vizitată în cadrul Muzeului ”George Enescu” până pe 24 aprilie, în zilele de marți până duminică, iar prețul unui bilet este de 2 lei de persoană la un pentru grup și 4 lei individual.
CITEȘTE:
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Sărbătoarea Nașterii Domnului: tradiții fascinante și superstiții care dăinuie peste generații
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile