Calitatea apei verificată săptămânal de inspectorii sanitari pentru siguranţa cetăţenilor.
Inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani au îndatorirea de a verifica periodic calitatea apei furnizate pentru cetăţenii din judeţ.
Aceste acţiuni tematice de colectare a probelor au scopul de a proteja consumatorii, prevenind potenţiale epidemii sau infecţii cu diverse bacterii care se regăsesc în sursele de apă pentru consum.
,,Apa provenită prin intermediul Societăţii Nova ApaServ este verificată săptămânal, chiar de două ori pe săptămână, iar cazurile particulare se fac la cerere, unde colegii mei sunt solicitaţi, contracost pentru a verifica dacă sursa de apă este sigură.”
Gabriela Ioniţă, purtător de cuvânt în cadrul DSP Botoşani.
Obligaţiile inspectorilor sanitari sunt şi pentru protejarea oamenilor şi copiilor din instituţile publice, cum ar fi şcolile sau spitalele.
,,La fel se mai ridică probe de la şcoli. Ei fac solicitare la noi pentru verificarea calităţii apei. Similar este şi în cazul spitalelor şi sanatoriilor.”
a mai declarat purtătorul de cuvânt DSP Botoşani.
Există cazuri şi la sursele de apă provenite din fântâni la care sunt asociaţi mai mulţi cetăţeni pentru evitarea unor afecţiuni de natură colectivă.
,,În general, dacă se observă că apa din fântâna pe care o folosesc mai mulţi oameni, nu are nişte proprietăţi potrivite de consum, atunci primarul din localitatea respectivă are obligaţia de a trata apa, aducând-o la un nivel normal sau să interzică consumul, să o marcheze.”
Aceste probe sunt foarte importante, tocmai pentru că în trecut, nou născuții s-au luptat cu infecții puternice, fiind infestați cu viruși proveniți din apă, cum ar fi nitraţii sau nitriţii.
,,În trecut erau foarte multe cazuri de acest gen, mai exact, apariția Bolii Albastre. Mamele le preparau copiilor mâncare cu apa din fântână. Nu mai este cazul acum. Exista riscul ca într-o gospodărie părinții să consume apa și să nu aibă nimic, iar copilul să prezinte deja simptome, tocmai pentru că este mai vulnerabil.”
Din fericire, acest gen de cazuri nu au mai fost sesizate până în prezent, însă siguranţa apei rămâne un aspect necesar, iar cetăţenii din judeţ trebuie să fie precauţi în ceea ce priveşte consumul.
Inspectorii sanitari recomandă solicitarea colectărilor de probe pentru fiecare sursă care poate fi un potential pericol.
Mailat a ales noua echipă după ce a refuzat Botoșaniul
Redacția Botoșăneanul
Dec 28, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 28, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 28, 2024
Traseul urșilor de la Comănești și Roșcani: Puncte de întâlnire la Plopenii Mari și Săveni
Redacția Botoșăneanul
Dec 28, 2024
Nova Apaserv Botoșani anunță întreruperea apei potabile pe mai multe străzi din municipiu
Redacția Botoșăneanul
Dec 28, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile