Patru botoșăneni și-au pierdut viețile în cursul acestui an în alte țări. Printre ei, un bărbat care a săvârșit fapte grave pe teritoriul altui stat și care a fost încarcerat acolo.
Cazurile de deces înregistrate în străinătate sunt communicate în primă fază către Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple (SPCEPS).
Emitent al adresei este Ministrrul Afacerilor Externe. Se realizează circuitul documentelor de înregistrare și repartizare după care lucrătorii Serviciului de Pașapoarte realizează activități de identificare a familiei decedatului.
”Mergem pe teren, identificăm familia, informăm cu privire la ce ni s-a comunicat. Neoficial, le comunicăm și procedura de repatriere. În funcție de firma pe care o alegi, din țară sau din străinătate poate costa între 2.000 - 5.000 de euro, ca omul să știe când ne furnizează un răspuns, să fie în cunoștință de cauză cu privire la costurile repatrierii”,
Alin Popovici, șeful SPCEPS Botoșani.
Patru persoane au decedat anul acesta în străinătate:
- 1 persoană urmare a unui accident rutier în Ungaria;
- 1 persoană urmare a unui accident rutier în Anglia;
- 1 persoană care s-a sinucis într-un penitenciar din Elveția;
- 1 persoană care a suferit un accident de muncă în Marea Britanie, fiind strinvită de un utilaj mecanic.
”Noi informăm familia, ei trebuie să ne dea răspunsul. Ori doresc repatrierea corpului însuflețit, ori doresc ca persoana să fie înhumată pe teritoriul statului unde a avut loc decesul. Dacă a optat pentru repatriere, ulterior noi ne-am făcut treaba fiind o declarație scrisă. Noi am făcut demersurile de informare, am transmis mai departe Direcției, Direcția transmite Ministerului Afacerilor Externe care la rândul lui transmite Misiunii Diplomatice”,
Alin Popovici, șeful SPCEPS Botoșani.
Este posibil ca ulterior, cel puțin în cazul unui accident de muncă sau rutier, Serviciul de Pașapoarte să primească eventuale comunicări privitoare la anumite etape procesuale, acolo unde familia se poate constitui parte civilă în proces.
Există și cazuri triste în care aparținătorii din România nu întreprind nici un demers pentru aducerea acasă a trupului neînsuflețit.
Un astfel de caz s-a regăsit la un cuplu divorțat, unul dintre soți fiind deja recăsătorit și nefiind interesat de fostul decedat în altă țară.
„Dacă familia a optat pentru înhumarea în străinătate, singurul lucru care îi sfătuim e să solicite, pentru a avea și în scris, actul de deces.Au fost și cazuri în care nu au putut repatria, special persoanele divorțate. Noi găsim fosta soție, dar de multe ori e recăsătorită și sunt alte probleme, alte situații”,
Alin Popovici, șeful SPCEPS Botoșani.
Botoșăneanul decedat în Ungaria a fost repatriat de familie, la fel și cel din Anglia. În cazul al doilea, firma engleză a acordat familiei o anumită sumă cu titlu de despăgubiri.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Transportatorii din Botoșani verificați de inspectorii de muncă: CE nereguli s-au găsit
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Avaria de sub casă a fost remediată, NU se mai întrerupe apa în municipiu
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024