Transpirat din cauza efortului, cu o pungă plină cu tot felul de acte amestecate și traduse în limbile română și italiană, un botoșănean de 42 de ani a ajuns pe holurile Primăriei Botoșani pentru a intra în audiență la viceprimarul Cosmin Andrei.
A bătut la multe uși și a discutat cu o sumedenie de funcționari pentru a găsi o rezolvare la problema lui. Iar povestea îi este pe cât de complicată pe atât de dificilă de soluționat.
Bărbatul s-a născut în comuna Albești, însă în prezent locuiește în municipiul Botoșani. Asemenea multor locuitori ai județului a fost și el prin Italia în căutarea unui trai mai bun decât oferă România. A ajuns în Catania unde a cunoscut o femeie cu o viață mult mai complicată decât a lui.
Era măritată cu altul, însă acest lucru nu i-a împiedicat să înceapă o relație de dragoste în urma căreia au fost aduși pe lume doi băieți, care în prezent au 5 respectiv 6 ani. Asta se întâmpla undeva prin 2013.
La scurt timp, după vreo trei ani de relațiev, cuplul necăsătorit a venit în România împreună cu cei doi copii, ambii născuți în Catania. S-au stabilit la Albești.
De acolo a fost ridicată mama, de Interpol.
„Ea mi-a dat împuternicire și documente că sunt tatăl copiilor. Când a arestat-o Interpolul a luat-o de aici, de acasă, de la Albești. Am adus-o de acolo din Italia, ca să pot aduce și copiii în țară. Ea a fost cu o nepoată de-a mea să o angajeze, și nepoata mea a furat și i-a băgat ceva în băutură și apoi a dat vina pe ea”,
O.T., tatăl copiilor
Femeia fusese condamnată de autoritățile italiene pentru că ar fi jefuit o italiancă după ce i-ar fi pus un somnifer în băutură, împreună cu o complice. A stat închisă patru ani e și este liberă de aproape un an, însă a renunțat la o viață alături de botoșăneanul nostru.
S-a stabilit în Anglia, de unde trimite totuși în fiecare lună câte 100 de lire pentru întreținerea copiilor. Băieții stau la Albești împreună cu bunica paternă, care are 80 de ani.
În oraș, tatăl încearcă să le scoată documente și a început cu certificatele de naștere. Pentru unul dintre copii, are un certificat însă cu o valabilitate de numai doi ani de zile, o raritate cel puțin pentru România sau Botoșani.
„De un an de zile a scăpat (mama n.r.) de la pușcărie și nu a venit la copii. Ea a fost închisă patru ani de zile în Italia și acum este în Anglia. Toate documentele și de la ambasadă și de la Primărie și orice instituție, tot am. Acum m-au trimis la dl Andrei. La orice solicitare mi-au spus câte o minciună”,
O.T., tatăl copiilor.
A ajuns la Primărie în biroul viceprimarului Cosmin Andrei, care a solicitat date suplimentare de la serviciile de specialitate, pentru a se lămuri cu privire la această situație delicată.
„Serviciul de Stare Civilă al municipiului Botoșani a făcut solicitare către serviciul județean, iar motivul pentru care certificatul are o valabilitate de doi ani este că așa s-a transcris certificatul italian, care are de asemenea o valabilitate limitată. Noi nu am făcut decât să transcriem acel certificat, dacă este adus alt certificat prin care valabilitatea este nedeterminată, la fel vom proceda și noi cu transcrierea. Dar vreau să specific faptul că dl respectiv nu are calitatea să solicite aceste certificate pentru copii pentru că nu este tatăl de drept din certificat. Nu este la niciunul”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani.
Potrivit legii, Codul Civil în cazul de față, tatăl copiilor este în acte soțul mamei la momentul aducerii pe lume a minorilor. Cum femeia era căsătorită la acel moment, chiar dacă botoșăneanul O.T. este tatăl biologic, în acte apare numele fostului soț al femeii.
Și ca atare, în condițiile din acest caz, deși este tatăl biologic al minorilor, iar aceștia sunt în România, bărbatul nu are calitate de a-i reprezenta și legal.
„Numele din certificat și cel care are drepturi asupra copiilor este altul. El nu are calitatea să ceară transferul numelui lui pe certificat pentru că documentul originar este pe alt nume”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani.
Iar valabilitatea certificatului de naștere a fost stabilită după regulile statului italian, aceeași entitate care poate elibera, în baza unor dovezi, certificate de naștere definitive.
În actuala situație, O.T. susține că nu poate înscrie copiii la grădiniță sau școală și, mai mult, nu poate merge cu ei la spital, de exemplu, pentru că din punct de vedere legal, ei… nu există în România deși trăiesc aici.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ACUM: Ofertă social democrată pentru Parlamentul României – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Prime uriașe pentru o victorie cu FCSB: Iftime a anunțat CÂȚI bani vor lua jucătorii
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024