Cu o săptămână înainte de a se face publică vizita lui Cseke Attila la Botoșani, Senatul României a primit de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) răspunsul la o interpelare referitoare la restaurarea Teatrului Mihai Eminescu.
Demersul îi aparține senatorului AUR Dorinel Cosma, care pe data de 8 decembrie a cerut MDLPA informații despre investiția începută în 2015, neterminată și la care nu se mai lucrează de luni bune.
Oarecum surprinzător ținând cont de alte acțiuni asemănătoare, în care răspunsurile ministerelor erau evazive și lipsite de informații clare și la obiect, de data aceasta adresa trimisă de ministerul condus de Cseke Attila este una elaborată.
Aflăm astfel că proiectul ”Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu Botoșani” este finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 pe o axă destinată lucrărilor nefinalizate.
Contractul de finanțare a fost semnat pe 25 octombrie 2018 și are ca obiect atât consolidarea structurii de rezistență, cât și restaurarea și amenajarea spațiilor interioare și a fațadelor exterioare.
Pentru că pe 15 iulie 2014 a încheiat tot prin POR, dar pe ciclul 2007 – 2013, un contract de execuție cu SC Victor Construct SRL.
”Pe parcursul executării lucrărilor de reabilitare, au fost identificate însă deteriorări ale elementelor de structură, ce au făcut imposibilă finalizarea lucrărilor fără consolidarea prealabilă a întregului obiectiv”,
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.
Ca urmare, contractul a fost suspendat, iar Primăria Botoșani a căutat finanțare și pentru lucrările care nu erau incluse în proiectul inițial. În așa fel, potrivit MDLPA, municipalitatea a ajuns să depună un nou proiect, pe ciclul de finanțare al POR 2014 – 2020, pe axa ”Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural” – proiecte nefinalizate și să obțină fondurile necesare.
Primăria Botoșani a reziliat vechiul contract de finanțare, care nu cuprindea și partea de consolidare, și a reușit să obțină o nouă finanțare europeană.
În cadrul noii etape a fost încheiat pe 4 mai 2019 un nou contract de execuție cu LDC Trust Construcții MV SRL strict pentru lucrările de consolidare, care s-au finalizat pe 16 august 2021.
După terminarea acestora, având finanțarea asigurată, Primăria Botoșani ar fi trebuit să treacă la celelalte lucrări, pentru care de fapt a și fost întocmit proiectul inițial.
Doar că, între timp SC Victor Construct SRL a intrat în insolvență, iar contractul cu Primăria Botoșani a fost reziliat pe 1 iulie 2019.
Așa că municipalitatea a determinat restul de lucrări rămas de executat, reieșind că s-a efectuat doar 16% din contractul inițial de lucrări.
A fost revizuit proiectul tehnic și pe 29 iunie 2021 s-a lansat o nouă licitație pentru executarea grosului de 84% din investiție, în această perioadă procedura apropiindu-se de finalizare și atribuirea lucrărilor.
În paralel, Primăria Botoșani a încheiat un act adițional al contractului de finanțare, durata de execuție fiind prelungită până la 31 decembrie 2023, dată ce reprezintă termenul maxim de implementare a proiectelor finanțate prin POR 2014 – 2020.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că, dacă până la finele anului viitor nu se vor termina lucrările, restul investiției rămase va trebui finanțat din surse proprii pentru că POR nu va mai deconta vreun leu.
Pericolul este deci de a se întâmpla pentru a doua oară același lucru: investiția să nu se finalizeze la timp și să se piardă din nou finanțarea europeană.
În realitate însă, suma pe care o suportă Primăria Botoșani este mai mare decât cele 22,3 milioane de lei care reprezintă valoare eligibilă nerambursabilă, despre care menționează MDLPA la începutul adresei.
Și aceasta pentru că, în partea a doua a răspunsului trimis senatorului Dorinel Cosma, se arată că finanțarea nerambursabilă acordată de POR nu poate fi crescută și dacă încadrarea în costurile inițiale nu mai este posibilă, atunci diferența o suportă beneficiarul, adică Primăria Botoșani.
În luna aprilie a anului trecut, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre prin care valoarea totală a proiectului a fost stabilită la 59,5 milioane de lei, sumă confirmată de MDLPA (adică aproximativ 12 milioane de euro) și totodată s-a stabilit și contribuția proprie la 36,6 milioane de lei, adică în jur de 7,5 milioane de euro.
Concluzionând, Primăria Botoșani a ajuns în situația de a suporta mai mult de jumătate din valoarea totală a proiectului și pentru a nu pierde fondurile obținute prin POR este necesar ca lucrările să se termine până la finele anului viitor.
Să ne întoarcem în timp. Pe 28 februarie 2013, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu Botoșani” și a cheltuielilor revizuite aferente acesteia.
Valoarea totală a proiectului se stabilise atunci la 21,6 milioane de lei, iar contribuția proprie la 0,64 milioane de lei.
Lucrările executate în baza acestei hotărâri au demarat în 2014 și s-au oprit în 2015.
După nouă ani s-a ajuns la 59,5 milioane lei, respectiv 36,6 milioane, adică aproape triplu față de valoarea inițială ca total lucrare, iar în ceea ce privește cofinanțarea nici nu poate exista termen de comparație, de la sub un milion a urcat la o sumă mai mare decât valoarea totală inițială a proiectului.
Motivele? Consolidarea nu a fost inclusă în proiectul inițial, prețurile materialelor din construcții au crescut exorbitant, iar în noul proiect au fost prinse și dotările interioare.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile