Mircea Govor a fost arestat pe 23 decembrie, fiind acuzat de șantaj și de faptul că și-ar fi folosit influența pentru a-și pune apropiații în funcții cheie, scrie Evenimentul Zilei.
Drumul liderului PSD din Satu Mare - fost patron de club de fotbal, al unui bar de striptease și al unui ziar - s-a oprit în arest. „Ascultă, eu știu ce-nseamnă și presa, și administrația, și politica, am trecut prin toate. Am fost și președinte de club de fotbal… Și dacă vrei să-l f.. pe unul, atunci îl f.. Dar aici discutăm după lege. Dacă sunt vinovat pe lege, atunci să mă cheme și mă duc să dau cu subsemnatu”, este filozofi a de viață a baronului local Mircea Govor, spusă chiar de Mircea Govor în plină campanie pentru prezidențiale, după ce în presă au apărut înregistrările din timpul unei ședințe de la partid în care fostul lider al PSD amenința primarii și directorii.
Fostul lider al PSD Satu Mare, aflat acum în Arestul Central, și-a început cariera ca ospătar la cantina Întreprinderii Agricole de Stat din Satu Mare. După decembrie 1989 a fost om de afaceri, patron de club de fotbal, politician, patron de ziar și de bar de striptease. La începutul anilor ’90 a făcut miliarde de lei din afaceri cu alcool, iar până acum două săptămâni era omul care ținea în mâna lui destinul unui județ. Afacerile cu alcool i-au adus milioane de dolari, iar când le-a lichidat a lăsat în urmă o datorie la bugetul de stat de 10 milioane de dolari. „Norocul” lui Mircea Govor au fost doi sudanezi, care au venit în România pe 22 decembrie 1999: au cumpărat firmele lui Govor înglodate în datorii și au plecat înapoi în Sudan, o zi mai târziu. La acea vreme, Mircea Govor a fost cercetat de Poliția Județeană pentru o evaziune cu alcool în valoare de 341 de miliarde de lei vechi, în dosarul „Roxalcom”. A scăpat grație relației de prietenie pe care o avea cu șeful Poliției de atunci: Alexandru Molnar. Cum cineva trebuia să-și asume răspunderea, l-a pus administrator formal la SC Roxalcom pe un cumnat de-al său.
Ziariștii de la Gazeta de Satu Mare au scris că un procuror de la Parchetul Curții de Apel Oradea a emis mandat de arestare împotriva cumnatului său, dar Govor a reușit să-l scape ținându-l circa un an în Ucraina, până ce a reușit să obțină anularea mandatului cu concursul președintelui Curții de Apel Oradea, Mircea Meșter, fratele amantei sale, Dana din Oradea. În aceeași perioadă, clubul de striptease „La Mircea” a fost o sursă bună de venit pentru Mircea Govor, dar mai ales pentru obținerea de relații. Ștabii vremii se distrau cu dansatoarele lui Govor și nu-i rămâneau apoi datori când le cerea un favor. Zvonurile din acele vremuri spuneau că mulți dintre cei invitați în clubul de striptease - personaje din fotbal, politică și justiție - erau filmați pe ascuns. La un moment dat, clubul a fost făcut scrum într-un incendiu care a izbucnit în mod misterios, însă Mircea Govor și-a recuperat paguba de la societatea de asigurare. Clubul de striptease i-a adus și 20 de miliarde de lei vechi, credit contractat de la BCR și gajat cu clubul. Govor nu a plătit niciun leu înapoi băncii, iar după aproape 10 ani l-a răscumpărat, printr- un intermediar, la un preț de 100 de ori mai mic. Directoarea de atunci a BCR Satu Mare, care i-a acordat creditul, a fost răsplătită cu un mandat de deputat. in consilier județean ales în 2004, Mircea Govor ajunge, șase ani mai târziu, vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare. Din această postură coordonează achizițiile publice și investițiile. Nu e de mirare că Tehnic Asist Botoșani, firma protejată de el, câștigă aproape toate licitațiile importante de la Consiliul Județean și de la primăriile PSD din județ. Din 2000 până în 2013, Mircea Govor a fost eternul nr. 2.
Vicepreședinte la PSD Satu Mare, iar apoi vicepreședinte la Consiliul Județean. Destinul avea să i se schimbe după ce, în 2013, președintele PSD Satu Mare, Valer Marian, îi trimite o scrisoare deschisă liderului partidului Victor Ponta, în care îl acuză de toate relele din lume, de la corupție până la apartenența la o minoritate sexuală. Valer Marian este mazilit din PSD, iar Mircea Govor preia conducerea organizației județene. Partenerul de o viață din afaceri, presă și politică, Valer Marian devine cel mai mare dușman. Inamicii de altădată, fostul ministru liberal al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, și cumnatul lui, Adrian Ștef, îi devin „frați”. Dintr-o dată, Mircea Govor devine stăpânul absolut al județului. De el trebuie să asculte fără să comenteze toți directorii de instituții, subordonații din Consiliul Ju dețean, popii și preotesele. Din interceptările aflate la dosarul în care Mircea Govor a fost arestat pentru șantaj de presă și traficarea influenței, reiese că fostul lider al PSD Satu Mare și-a subordonat inclusiv poliția și avea discuții „neprincipiale” cu lideri de la centru și din teritoriu. Pe plan local, toată lumea știa că Govor și-a întins caracatițele în toate instituțiile, numindu-și rudele și slugile în funcții cheie, la Finanțe – pentru a-și proteja afacerile și insolvențele, la Prefectură – pentru a putea comanda controale primarilor și directorilor care nu se supuneau, la Apaserv – care gestiona un proiect european de peste 100 de milioane de euro și la Consiliul Județean – care alimenta conturile societății Tehnic Asist, firma de drumuri a prietenului și finanțatorului său Mirel Vlas.
Și-a trimis secretari de stat și la București pentru a-și consolida poziția, însă aceștia nu au confirmat. Este de notorietate în Satu Mare, în special în zona PSD și a Consiliului Județean, că Mircea Govor se ferea să vorbească orice la telefon, afirmând de multe ori că este interceptat. În aceste condiții, discuțiile pe care le-a avut cu Andrei Dolineaschi, urmărit penal și el în dosar, cu Adrian Ștef, cu fostul șef al Poliției, vin să confirme că Govor se credea de neînvins. Sau oare a vrut să-i tragă după el și pe alții? Mircea Govor este un apropiat al lui Liviu Dragnea, cel care l-a propulsat la șefia PSD Satu Mare și a primit la schimb lucrări pentru TelDrum. În ultimul an, relația dintre Govor și Dragnea a adus județului Satu Mare aproximativ 160 de milioane de euro, pentru proiectele de investiții din Programul Național de Dezvoltare Locală, o parte importantă din fonduri fiind alocată pentru drumuri realizate de firma de casă a lui Govor.
Paradoxal, în spațiul public s-a aruncat știrea că Mircea Govor pare să-l tragă după el pe Victor Ponta, cel care în urmă cu un an și jumătate proclama la Satu Mare renașterea USL 2.0, odată cu înscrierea în PSD a fostului ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, anchetat la acea vreme pentru o mită de 200.000 de euro. Liberalul Silaghi s-a ascuns atunci de Justiție în PSD, grație mâinii întinse de Mircea Govor și de Victor Ponta. Interceptările de la dosar arată un Mircea Govor care se lăuda că l-a scăpat pe Silaghi de arest, dar îl conturează și ca un adversar al lui Silaghi cu care nu-și putea împărți posturile de inspecție fiscală din ANAF. Ancheta DNA va avea ocazia să scoată multe schelete din dulapul baronului Govor.
CITEȘTE: Președintele PSD Satu Mare, acuzat în același dosar cu Dolineaschi, a demisionat din partid
Moș Crăciun a ajuns la sediul Jandarmeriei Botoșani, un ansamblu a făcut spectacol – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
O tânără plecată în Olanda, dată dispărută după ce nu a mai revenit la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Gabriela Erdic
Dec 21, 2024
Pompierii botoșăneni, mesaj pentru gospodine pentru a NU da foc în bucătării
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile