Veniturile sunt folosite integral pentru caritate.
La Truşeşti, comună foarte săracă din judeţul Botoşani, o familie de localnici a reuşit să găsească o soluţie practică pentru a ajuta copiii, bătrânii nevoiaşi, dar şi pe cei fără loc de muncă. În urmă cu 7 ani, prin intermediul unui ONG, a deschis o brutărie unde angajează numai persoane din medii defavorizate.
Povestea brutăriei sociale a început în anul 2012, în comuna Truşeşti, judeţul Botoşani. Sărăcia şi lipsa de perspectivă sunt cele mai mari probleme ale localnicilor. Aici trăiesc familii cu mulţi copii şi fără venituri, familii de romi cu venituri mici, oameni fără loc de muncă şi mulţi bătrâni singuri, scrie Adevărul.
O familie de localnici, care lucrează în domeniul asistenţei sociale, soţii Petru şi Loredana Pădureţ-Nechifor, impresionaţi de situaţia oamenilor nevoiaşi din comună s-a gândit să găsească o soluţie pentru a-i ajuta.
În anul 2012, Petru lucra la căminul de bătrâni din comună iar Loredana, asistent social la Primărie.
”Ne-am gândit ce să facem. Aşa ne-a venit ideea unei brutării. În mediul rural este o afacere care merge, fiindcă pâinea este cerută. La fel şi colacii, cozonacii sau plăcintele, pentru diferite ocazii sau pur şi simplu pentru consumul zilnic. Aşa că în cadrul ONG-ului am deschis această întreprindere socială, prima întreprindere socială din judeţul Botoşani. Suntem în mediul rural şi putem spune că toţi din această zonă sunt defavorizaţi, mai ales fiindcă nu aveam acces la facilităţile urbane. Aşa puteam lucra cu persoane defavorizate şi să le dăm o mână de ajutor, ceea ce şi doream din tot sufletul, să ajutăm cumva comunitatea”, spune Loredana Pădureţ, vicepreşedintele ”Impact Truşeşti”.
Prin proiect soţii Pădureţ-Nechifor au primit aproximativ 31.000 de euro. Şi-au dat seama însă cu habar nu au cu ce se mănâncă această afacere şi că banii nici măcar nu le-au ajung. Au început cu o serie de cursuri de antreprenoriat.
Au găsit o grădiniţă dezafectată din Truşeşti. Au cerut bani de la Primărie. Au primit în jur de 1000 de euro. Insuficienţi pentru aducerea spaţiului la cerinţele sanitar-veterinare şi de sănătate publică. Aşa că, cei doi soţi au fost nevoiţi să se împrumute, numai să termine brutăria.
”Renovarea spaţiului am făcut-o noi, o parte din bani de la Primărie, iar restul împrumutați de mine si de soțul meu. A fost o grădiniţă, dar nu era utilizată pentru că a fost înfiinţată o altă grădiniţă într-o zonă centrală.”, adaugă Loredana Pădureţ.
Cuptorul pentru produsele de panificaţie este unul tradiţional, din cărămidă, acolo se coc preparatele la foc de lemn.
În 2013, brutăria numită ”Cuptorul de basm” a devenit funcţională. În primul rând brutăria socială a dat de muncă oamenilor nevoiaşi sau care nu găseau un loc de muncă.
”Am lucrat cu tineri din medii defavorizate. Ăsta era şi rostul proiectului. Fie că era vorba despre oameni cu mulţi copiii, persoane nevoiaşe, cu nivel scăzut de studiu, fie oameni întorşi din străinătate pentru a fi alături de familie dar care nu găseau un loc de muncă acasă”, spune Loderana Pădureţ Nechifor.
Pentru mulţi dintre angajaţi, ”Cuptorul de basm” a fost o rampă de lansare.
Povestea brutăriei integral AICI
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024