Scandalul mai mult sau mai puțin oficial din interiorul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) a izbucnit în urma unor discuții de partid, prin care lui Daniel Botezatu i s-a propus să facă un pas în spate pentru ca poziția de inspector general să fie preluată de Ada Macovei, după mai bine de un deceniu de pauză.
Mutarea a fost oarecum umilitoare pentru profesorul doctor în istorie Daniel Botezatu, care a încercat să reacționeze într-o manieră dură față de partid. „În cel mai scurt timp, e vorba de zile, voi posta adevăratele motive pentru care am fost schimbat din funcția de inspector școlar general”, postase încă șeful educației botoșănene pe contul său de Facebook. Zilele au trecut, însă adevăratele motive ale schimbării nu au mai fost aduse în atenția publică.
Neoficial, la o ședință de la partid, Daniel Botezatu ar fi deranjat după ce ar fi transmis că el nu este asociat vreunui partid, fiind un tehnocrat numit inspector general pe meritocrație. I s-ar fi propus un post de director la Centrul de Excelență, propunere pe care ar fi declinat-o. Ulterior, a decis să plece în concediu de odihnă, în contextul în care urmau două ședințe ale Consiliului de Administrație privitoare la noua schemă a inspectorilor școlari, dar și a directorilor de unități de învățământ.
Atribuțiile de inspector general i-au fost astfel delegate Adei Macovei, în locul lui Paul Octav, cum se întâmpla în trecut, tocmai pentru ca aspiranta la postul său să-și asume și aceste schimbări din funcții.
Bătălia pentru posturile de conducere de la Inspectoratul Școlar s-a transpus într-o așteptare a ordinelor de ministru, pe fondul unei bătălii politice care se dă în interiorul PNL între taberele deja cunoscute.
Între timp, luni, la începutul săptămânii, CA-ul s-a întrunit pentru a adopta decizii privitoare la noua echipă de inspectori școlari care urmează a fi avizată de Ministerul Educației. Ar fi ceva modificări și în rândul inspectorilor care, însă, urmează a fi făcute publice după ce se va primi undă verde de la minister.
Joi a urmat un nou CA pentru numirea prin detașare în interesul învățământului a directorilor și adjuncților. Ca element de noutate, anul acesta, doritorii care au vrut continuitate pe posturi au trebuit să semneze o serie de acorduri în vederea detașării pentru noul an școlar, iar unii dintre ocupanți nu ar fi fost la curent cu această nouă decizie.
În zilele premergătoare CA-ului, în biroul Adei Macovei s-ar fi ridicat voci și s-ar fi adresat inclusiv amenințări. Iar una dintre cele mai vocale ar fi fost tocmai Mihaela Prăjinariu, schimbată din funcția de director de la Colegiul Național ”A.T. Laurian”, care ar fi adoptat o poziție „de forță”. Pentru postul său, printr-o conjunctură surprinzătoare, s-ar fi pregătit Corneliu Furtună. Propunerea ar fi atras după sine o serie de amenințări cu un protest la sediul IȘJ care au și fost puse în practică joi, când mai multe cadre didactice de la Laurian s-ai deplasat cu un memoriu la Inspectorat.
„Doamna nu a dorit poziția de adjunct și dl Onofrei a fost singur. Le-am oferit zece acorduri, că ei erau vreo 10 și le-am spus să-și asume. Și din aceștia 5 m-au întrebat ce criteriu voi alege și le-am spus că aleg experiența profesională și vechimea în Laurian. Că așa au vrut ei. Am ales, asta este”,
Ada Macovei, inspector școlar general adjunct
Într-un final, postul de director i-a revenit fostului inspector școlar Daniel Bucătaru, care are o lungă experiență profesională în colegiu. Mihaela Prăjinariu a avut un parcurs fulminant în carieră în primul mandat al Adei Macovei la IȘJ Botoșani, ea având pe atunci catedră la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. A devenit inspector școlar, însă nu s-ar fi acomodat în instituție, obținând ulterior numirea pe postul de director adjunct la Laurian, unde a reușit ulterior să-i ia locul lui Ioan Onofrei. Mihaela Prăjinariu a părut unul dintre directorii „înregimentați” pe funcție chiar pe perioadă nedeterminată, neexistând premise că ar putea pierde funcția de conducere. Într-un final, Mihaela Prăjinariu „ar fi pierdut lupta cu propriile-i arme”.
De altfel, o situație de acest gen se regăsește și la Școala nr. 8, unde Simona Cojocariu, în trecut pe lista PSD pentru Consiliul Local, și la un pas mic să fie învestită în plenul municipal. A renunțat prin demisie la mandatul de ales local, delimitându-se total de partid.
De altfel, o altă social-democrată care și-a pierdut funcția de director este Galia Hrimiuc, de la Darabani, care are și calitatea de consilier județean aleasă pe listele PSD la alegerile din septembrie 2020.
La fel de surprinzătoare pare să fie promovarea pe postul de director plin a Crinei Muraru la Școala nr. 11, în condițiile în care în 2020, când și-a pierdut calitatea de inspector școlar i s-a recomandat să revină la catedră, așa cum s-a întâmplat și cu alți colegi schimbați.
În oglindă poate fi remarcată și numirea pe postul de director al Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională (CJRAE) Botoșani a Cătălinei Lupașcu, consilier local PNL.
Acuzată că dorește să politizeze sistemul educațional, Ada Macovei și-a asumat schimbarea a doar 44 de directori din totalul de 173, adică undeva la un sfert din funcțiile de conducere din școlile botoșănene. Iar asta în condițiile în care astfel de mutări au avut loc mai mereu la început de an școlar, înainte de organizarea concursurilor de către minister, ultimul având loc în 2017.
În cadrul ședinței de joi a votat împotrivă în cazul a zece dintre numiri și Paul Octav, care a fost numit pe postul de director la Colegiul Economic, motivând faptul că persoanele în cauză nu fac parte din Corpul Experților în Managementul Educației, existând în acest sens prevedere legală neabrogată. „Nu puteam să acord un vot pentru ceva ilegal”, a explicat încă inspectorul școlar general adjunct.
Numirea cadrelor didactice care vor ocupa, prin detașare în interesul învățământului, funcții de conducere de director sau director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar/ conexe din județul Botoșani, în anul școlar 2021-2022, începe cu 1 septembrie.
Din cei 173 de directori și directori adjuncți numiți joi, 4 sunt foști inspectori școlari
De asemenea, din cei 44 de directori/directori adjuncți nou numiți, mai mult de jumătate revin pe funcțiile deținute cu câțiva ani în urmă.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Botoșănean BĂTUT în propria casă de un adolescent de 15 ani: Un amic a postat filmarea pe internet
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Botoșănean prins BEAT și fără permis în trafic: A fost reținut de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
TREI parohii vacante în județul Botoșani: Arhiepiscopia Iaşilor organizează examen
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024