Sunt oameni care trăiesc mai puțin pentru sine și mai mult pentru ceea ce se întâmplă în jur. Botoșăneni cu multe nopți albe și cu sentimentul că reușesc mult prea puțin, într-un noian apăsător de lucruri care funcționează anapoda. Oameni care dăruiesc tot câștigul pentru care muncesc aproape fără oprire.
Într-o lume în care răul aproape că învinge binele, există totuși speranță. Au fost situații disperate în care botoșănenii s-au unit pentru a ajuta copii sărmani sau bătrâni neputincioși. Însă donatorii pentru necuvântătoare nu sunt tocmai numeroși.
Singurii pentru care misiunea de salvare a animalelor a devenit un mod de a trăi sunt medicii de la cabinetul TrioVet din municipiul Botoșani. O echipă de oameni care există datorită medicilor Daniel Bejinariu și Dănuț Bratu și care în ultimii opt ani s-au dedicat salvării animalelor abandonate, maltratate sau rănite.
Medicul Daniel Bejinariu a fost prezent la emisiunea Botoșăneanul TV, unde a vorbit despre misiunea pe care și-a asumat-o la Botoșani alături de colegii care i-au devenit o a doua familie.
„Am știut de mic că asta voi fi, medic veterinar. De mic am avut animăluțe, am avut și sprijinul părinților, cu tata mergeam și-mi cumpăram porumbei de la piață și creșteam porumbei. Mai târziu am știut la ce liceu vreau să dau, la „științele naturii” am făcut Laurian Botoșani, pentru ca mai departe să pot să dau la Medicină Veterinară”,
Daniel Bejinariu, medic veterinar TrioVet
A fost admis la două facultăți, însă a ales-o pe cea din Iași, la rugămințile mamei care-l voia mai aproape.
Au urmat șase ani de studiu intens, perioadă în care l-a cunoscut pe Dănuț Bratu, cel care avea să-i devină partener în viața profesională și alături de care a fondat de fapt cabinetul veterinar de la Botoșani.
„La Iași l-am întâlnit și pe colegul meu cu care acum am cabinetul și poate dacă mă duceam la Cluj nu-l întâlneam și atunci sunt foarte convins că am făcut alegerea potrivită. Este din Brăila, dar s-a stabilit la Botoșani, este doctorul Dănuț Bratu, toată lumea îl știe și pe dumnealui. Nu sunt doar eu, suntem împreună. Suntem familie de acum, nu se poate unul fără celălalt și ca și afacere de cabinet și pentru salvarea animăluțelor suntem trup și suflet, așa cum sunt eu este și dumnealui”,
Daniel Bejinariu, medic veterinar TrioVet
Au absolvit printre primii. Râde și își amintește că nu a fost șef de promoție, însă a ocupat un meritoriu loc doi, alături de bunul său prieten. După anii de facultate, invariabil au ajuns la etapa în care se creionau planurile de viață.
Primul loc ales pentru a profesa de ambii medici a fost, evident, Iașul. Dar n-a fost să fie.
„Fugeam de Botoșani, un oraș mic, și am încercat să rămânem și noi la Iași. Numai că la momentul respectiv, în 2013, salariul care ni se oferea era undeva la 850 de lei, iar chiria era 800 de lei. Și atunci cu 50 de lei nu puteam trăi în Iași să-ți asiguri hrană și toate cele. Ne-am luat inima în dinți și am zis că deschidem noi o mică farmacie, un cabinet și cu ajutorul părinților, prietenilor, cu o sumă foarte mică am deschis cabinetul”,
Daniel Bejinariu, medic veterinar TrioVet
Începuturile la Botoșani au fost grele. Abia ieșiți din facultate, Daniel Bejinariu și Dănuț Bratu au văzut urâțenia realității, printr-un contract de prestări servicii la adăpostul public din municipiu. Au suferit un șoc, nimeni nu-i pregătise pentru imaginile de acolo, cu câinii din cuști care lătrau înnebuniți și cu aproximativ 60 de pui ținuți în perfuzie aproape zi de zi, din care mulți mureau.
Nopțile li s-au albit, ei s-au maturizat. Iar timpul i-a călit. Și cumva și-au găsit drumul pe care aveau să pășească, unul anevoios în care lipsurile sunt mai numeroase decât câștigurile. Spre deosebire de alți colegi din breaslă care și-au făcut o situație financiară bună din această activitate, cei de la TrioVet își folosesc absolut toate resursele pentru salvarea animalelor.
Iar cazurile nu sunt deloc puține la Botoșani.
„Opt ani de zile am fost Poliția Animalelor în Botoșani, încă ne implicăm activ pentru că așa cum ați spus, toată lumea dacă găsește un animăluț vine la TrioVet. De cele mai multe ori ajutăm, avem trei ani în care nu există zi în care să nu luăm un animăluț. Bine, poate exagerez, dar puține sunt zilele în care să nu existe un animăluț pe care să-l luăm în grija noastră. Mai departe îi ajutăm cum putem până la o adopție”,
Daniel Bejinariu, medic veterinar TrioVet
Și partea de adopții este anevoioasă, cele mai multe dintre pisicile sau câinii adoptați se întorc la cabinet. Motivele sunt variate, de la faptul că animalele lasă păr până la cantitatea de mâncare pe care o îngurgitează.
În ciuda greutăților mai numeroase decât eșecurile, medicii de la TrioVet continuă să curețe străzile de animale abandonate și să contribuie la acel climat de ordine și liniște publică într-o aglomerare urbană.
Deși sunt aproape neobservați de cei în locul cărora fac acest lucru. În timp au efectuat gratuit în jur de 12.000 de sterilizări. Fără să aibă vreun ajutor de la vreo autoritate, ci doar donațiile de la oameni.
„Și din partea noastră, și din partea autorităților, se poate mai mult. Aș fi vrut, de exemplu, pentru acest proiect cu campania gratuită să-mi strângă și mie mâna un oficial. Sau cineva. Să-mi zică: bravo că ai făcut asta atâția ani. Și că nu mai sunt câini pe străzi. Dar nu s-a întâmplat până acum”,
Daniel Bejinariu, medic veterinar TrioVet
La TrioVet lucrează la acest moment trei doctori veterinari și doi tehnicieni. Din resurse proprii au în grijă două adăposturi cu 260 de pisici și 300 de câini.
Zilnic pe pagina de Facebook a cabinetului sunt postate tot felul de cazuri cu animale salvate de pe stradă dar și un cont pentru donații din partea iubitorilor de animale: RO69RZBR0000060018778836, titular Asociația We Care About Strays
STAREA celor patru tineri scoși din căminul de apă - IMAGINIde la Barajul Stânca Costești
Redacția Botoșăneanul
Dec 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 17, 2024
Polițist botoșănean, pe podium la un concurs de tir sportiv
Redacția Botoșăneanul
Dec 17, 2024
Fără VAR la meciul Botoșaniului din cupă – MOTIVUL
Redacția Botoșăneanul
Dec 17, 2024
ANAF dezminte informațiile că sistemul e-Factura va lăsa oamenii fără energie electrică și gaze
Redacția Botoșăneanul
Dec 17, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile