De aproximativ doi ani, în echipa de medici a Secției de Pediatrie din Spitalul Județean Mavromati a intrat și chirurgul Alin Ceică.
Este unul dintre doctorii tineri specializați pe operații laparoscopice. Este încadrat ca medic chirurg și este rezident în anul III pe specializarea ortopedie pediatrică.
Își dorește că micii pacienți de la Botoșani să fie tratați minim invaziv pe ortopedie și traumatologie, metode care sunt deja aplicate în marile spitale ale țării.
A ales Botoșaniul pentru a acoperi un gol care trena de deja prea mult pe plan județean, în detrimentul unor centre universitare.
A dorit să ofere ceva în schimb comunității care l-a format și l-a făcut omul care este astăzi.
„Am ales Botoșaniul pentru că e orașul meu natal, pentru că mi-a dat tot ceea ce am astăzi și ca să-l citez pe Nicolae Steinhardt în momentul în care dai totul locului natal, cel care te-a format, atunci poți să pleci ca pasărea, mai sus”,
Alin Ceică, medic chirurg Secția de Pediatrie
Imediat după achiziția aparatului laparoscopic la Secția de Pediatrie, chirurgul botoșănean a plecat la București, la specializare. Ulterior, alături de colega din secție, medicul Adriana Constantineanu a început intervențiile laparoscopice.
Mai exact din luna iulie a acestui an.
La început au fost intervențiile mai simple pentru acomodare cu aparatul, precum apendicite sau peritonite și explorări în traumatologie abdominală pediatrică și diagnostică sau herniile inghinale.
Cu ajutorul acestui aparat pot fi efectuate și explorări de testiculi necoborâți care nu pot fi identificați ecografic sau clinic.
Și lista poate continua.
„E un plus pentru chirurgia pediatrică Botoșani începerea operațiilor laparoscopice pentru că pe avantaje, estetic stăm foarte bine pe intervenții laparoscopice și în plus, contează foarte mult recuperarea post-operatorie a pacientului, acesta este un mare plus comparativ cu operațiile clasice”,
Alin Ceică, medic chirurg Secția de Pediatrie
Pacienții preferă intervențiile laparoscopice, însă acolo unde chirurgul nu reușește să le ducă la capăt, se face convertirea în operația clasică.
Deși chirurgii de la Spitalul de Copii preferă metodele care sunt puțin invazive și care nu traumatizează copiii.
„Sperăm să creștem și sperăm să aducem chirurgia pediatrică dar și ortopedia pediatrică, în speță traumatologia, la un nivel cât mai bun și minim invaziv pentru pacienții pediatrici. Suntem la început, încercăm să ne acomodăm cu aparatul, sunt pași foarte responsabili pentru noi și pentru pacient”,
Alin Ceică, medic chirurg Secția de Pediatrie
Dacă ar fi să exemplificăm, o operație clasică de peritonită durează aproximativ o oră, însă recuperarea este mai îndelungată. Laparoscopic, medicul chirurg poate lucra, pe același diagnostic până la maximum o oră și jumătate cu o recuperare mai ușoară pentru copil.
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Șofer dus cu Poliția la spital după o „obrăznicie” în trafic
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Ca la 20 de ani: Mașină DISTRUSĂ de un tânăr, polițiștii l-au reținut
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Zi LIBERĂ pentru angajați la finalul lunii ianuarie, vor avea weekend prelungit
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Se scumpește apa la Botoșani: NOILE tarife anunțate de Nova ApaServ
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile