S-au cunoscut înainte de teribilul accident, dar s-au căsătorit după ce Costinel și-a pierdut un picior și un ochi.
A stat o lună în comă, iar acum conduce echipa României la Jocurile Invictus. În perioada 16-22 aprilie, 20 de militari răniţi în teatrele de operaţiuni reprezintă România la Jocurile Invictus de la Haga, din Olanda.
Iar căpitanul echipei României este plutonierul adjutant principal Costinel Slăniceanu, un militar cu o poveste de viaţă impresionantă şi în acelaşi timp un exemplu admirabil de voinţă.
Costinel Slăniceanu a trecut prin încercări teribile, însă mereu a găsit puterea să nu renunţe şi să rămână pozitiv. A rămas orfan de tată la 6 ani, iar în urma unei explozii teribile din Afganistan a rămas fără piciorul şi ochiul stâng.
S-a născut în 1978, la Câmpulung Muscel. A intrat în armată după ce a terminat stagiul obligatoriu în 2002, la o unitate de Vânători de Munte. La un an şi jumătate după angajare a urmat Şcoala de Subofiţeri, devenind mecanic conductor şi şofer. Din Şcoala Militară am fost repartizat la Târgu Mureş la o unitate nou înfiinţată, primul batalion de Forţe Speciale.
În iunie 2006, Costinel Slăniceanu a trecut prin cumpăna vieţii în Afganistan. În timp ce se întorcea dintr-o patrulă pe timp de noapte către bază, transportorul amfibiu blindat pe care îl conducea a iniţiat un dispozitiv explozibil improvizat. A avut loc o mare explozie în urma căreia un coleg a decedat. Kerosenul din transportor s-a aprins, a luat foc şi o prelată de pe turelă, iar focul s-a extins până la Costinel Slăniceanu, iar piciorul drept i-a luat foc.
A fost evacuat cu elicopterul şi dus iniţial în baza de la Kandahar, apoi într-un alt spital din Afganistan, unde a fost stabilizat, deoarece pierduse foarte mult sânge. De acolo a fost dus la Spitalul din Landstuhl-Germania, destinat americanilor şi aliaţilor, scrie Adevărul.
(Plutonierul adjutant principal Costinel Slăniceanu (dreapta), într-o discuţie cu Prinţul Harry la Toronto)
”Acolo am fost în comă indusă timp de o lună, deoarece am suferit şi o dublă fractură de os sacru şi aceea se vindecă foarte greu”, povesteşte Costinel Slăniceanu.
Militarul român şi-a pierdut piciorul stâng de la încheietura genunchiului, ochiul stâng, a avut tasare la coloana vertebrală, fractură de os sacru şi arsură de gradul IV la piciorul drept.
Militarul originar din Câmpulung Muscel şi-a cunoscut actuala soţie în 2005, la o nuntă a unui prieten la Suceava.
Aceasta, originară din Botoşani, îşi făcea studiile la Suceava.
”Şi mergeam de la Constanţa până la Suceava cu trenul ca să mă văd cu ea un weekend, iar duminică seara reveneam la Constanţa ca să îmi reiau pregătirea pentru plecarea în misiune. După incident, a venit la mine în Germania şi a rămas două luni alături de mine”, povesteşte militarul.
Costinel Slăniceanu a revenit în România şi şi-a reluat activitatea la un an de la teribila explozie.
În 2009, cei doi s-au căsătorit. În 2012 s-a născut primul lor copil, iar în 2014, al doilea.
Deşi a trecut prin multe momente teribile, Costinel Slăniceanu a rămas pozitiv şi nu şi-a pierdut tonusul şi zâmbetul.
Alături de căsătorie şi de naşterea copiilor, un moment ce l-a emoţionat mult a fost participarea la Jocurile Invictus de la Toronto din 2017, fiind impresionat de atenţia primită.
”Este o diferenţă foarte mare între modul cum se poartă societatea civilă din Canada faţă de persoanele cu dizabilităţi comparativ cu cea din România”, precizează Costinel Slăniceanu.
Militarul originar din Câmpulung Muscel spune că reprezintă o emoţie şi o motivaţie specială faptul că a fost votat de către colegi căpitanul echipei României la Jocurile Invictus de la Haga, unde va concura la două discipline: ciclism şi volei.
”Aceste jocuri Invictus nu sunt despre medalii. Sunt despre a îţi reprezenta ţara, despre a ieşi din starea de monotonie. Cel care îşi dă toată silinţa să ajungă la finiş, chiar dacă este ultimul, acela este cel mai ovaţionat”, spune Costinel Slăniceanu, care va concura cu o bicicletă specială.
Echipa Invictus România va fi formată din 20 de militari răniţi, clasaţi cu gradul II şi III de invaliditate sau apt limitat. Aceştia vor concura la 7 discipline sportive, dintre care 6 discipline individuale (tir cu arcul, atletism, rowing, powerlifting, ciclism şi înot) şi una de echipă (volei din poziţia şezând). La ediţia din acest an de la Haga participă peste 500 de concurenţi din 20 de ţări de pe tot globul.
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile