„…alții voiau să-și includă pisica …Fiecare suna și voia răspunsuri atunci, pe loc. Devenisem un fel de call-center la care oamenii sunau pentru te miri ce”, spun reprezentanții INS.
Cătălin Raiu, directorul de comunicare al INS, și Bogdan Drăghia, consilier superior în cadrul INS, au dezvăluit pentru Hotnews multe dintre întâmplările mai puțin obișnuite prin care a trecut în perioada Recensământului.
”Au mai fost apoi oameni care ne sunau să ne acuze că de 3 zile nu merge site-ul de recenzare. La noi, mergea. Îi rugam să ne spună pe ce site intrau și ne spuneau că pe „Recesamant.ro”. Trebuia să le explicăm că forma corectă e „Recensamant”, cu n. Alții, în loc de „autorecenzare” căutau site-ul pe care să se”autocenzureze”, spun cei doi specialiști ai Statisticii.
Iar astea erau doar telefoanele… ”Au mai venit apoi peste 15.000 de emailuri numai la noi, la Comunicare”, spun Raiu și Drăghia.
„Ne trimiteau diverse pdf-uri și ne și sunau în același timp să ne întrebe dacă le-am primit și cum îi rezolvăm”.
„Alții răspunseseră la 10 întrebări din chestionar și erau revoltați că nu le fuseseră validate răspunsurile. A fost infernul de pe lume”, spun reprezentanții Statisticii.
Nu a fost o colaborare bună cu primăriile. Dacă te uiți pe cifrele finale din ultimul comunicat, pe ultimul loc sunt județe în care există centre universitare importante. Ipoteza mea- care nu poate fi validată decât după ce se deschide baza de date- este că studenții, care ar fi trebuit să se înregistreze acolo, au fost înregistrați mai degrabă în localitățile de reședință. De asta ai goluri în Timișoara, București, Iași, Sibiu, Constanța. Asta este una din ipoteze. O a doua e aceea că acolo unde distanța dintre primar și cetățeni, și folosesc distanță în sensul clasic al termenului de politică publică, este mai mare, recenzarea a mers mai prost. În mediul rural, în localitățile mai mici, unde această distanță primari-cetățeni e mai mică, acolo și recenzarea a mers mai bine.
În Botoșani, la un moment dat apăruseră aceleași discuții ale recenzorilor- că sunt plătiți prost, că munca de teren e grea… dar prefectul de acolo a stat cu ei de vorbă și le-au explicat cât de important e Recensământul și că e nevoie de acest efort, iar în final oamenii au înțeles. Dar în alte părți prefecții sau primarii nu au avut genul acesta de atitudine.
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024