Procentul de promovabilitate la examenul de evaluare națională din acest an a poziționat județul Botoșani pe penultimul loc în Moldova.
Sunt sute de absolvenți de clasa a VIII-a care nu au obținut note peste 5 la cele două discipline, matematică (1.296 de copii) și limba română (1.146 de elevi).
Printre cei care au susținut acest examen se regăsesc și copiii cu cerințe educaționale speciale (CES).
Iar paradoxul apare la această categorie de copii care la evaluarea națională NU au avut subiecte adaptate cerințelor lor.
„Pentru examenul de evaluare națională toți elevii absolvenți de clasa a VIII-a au dreptul să se înscrie la acest examen. Indiferent că sunt cu CES sau nu. Dar subiectul este același pentru toți elevii. Chiar dacă pe timpul anilor de studiu, acești copii cu CES au o programă adaptată în funcție de nevoile lor, examenul este identic pentru toți elevii. Și probabil aici apare un decalaj între unii elevi și alții, între rezultatele lor”,
Bogdan Suruciuc, inspector școlar general
48 de elevi cu CES,
s-au înscris la evaluarea națională, mai mult la insistențele părinților
doar 5 dintre ei,
au promovat acest examen
„Probabil cred că ar fi mai în ajutorul lor să promoveze acest examen pentru că fiecare elev cu CES, are niște nevoi, altele decât un copil care nu este încadrat în situația asta. Și cred că un subiect adaptat ar fi mai pe specificul lor. Dar până la urmă, asta decid specialiștii”,
Bogdan Suruciuc, inspector școlar general
Evaluarea națională nu este obligatorie pentru acești copii care oricum beneficiază de locuri alocate special în licee, alături de cei din rândul minirotăților.
1.924 de elevi cu CES,
sunt în total în județul Botoșani.
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Declarația zilei 18 noiembrie 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 18, 2024
Botoșănean lovit pe trecerea de pietoni, a rămas inconștient pe asfalt
Gabriela Erdic
Nov 17, 2024