Reprezentanții Ministerului Educației spun că părinții sunt responsabili să asigure documentele care să susțină această situație.
În urma descrierii unor cazuri concrete de situații în care un părinte își crește singur copilul, dar nu poate dovedi aceasta cu acte, Ministerul Educației revine cu precizări. Aceștia spun că în lipsa documentelor sau dacă nu există posibilitatea de a obține aceste documente, va fi suficientă și o declarație notarială pe propria răspundere.
Reprezentații Ministerului Educației spun că este de datoria adulților să se asigure că există documente care să susțină o situație. Cu toate acestea, precizează că și părinții care își cresc singuri copiii, dar nu pot dovedi cu acte, se încadrează la bursa monoparentală. În acest caz, dacă nu reușesc să obțină acte, pot dovedi cu domiciliul părintelui și al copilului sau cu un extras din cartea funciară. Dacă nici această dovadă nu există, atunci va fi suficientă o declarație notarială pe propria răspundere.
„Menționăm în context că responsabilitatea adulților implică și deținerea de documente sau inițierea unor demersuri pentru a obține acele documente care pot proba diverse calități și pot asigura relații funcționale cu instituțiile statului și nu numai. În ceea ce privește situațiile descrise de dumneavoastră, ambele se încadrează la familie monoparentală, calitate ce poate fi dovedită cu domiciliul părintelui și al copilului sau un extras din careta funciară. Dacă nici acestea nu există, poate fi suficientă și o declarație notarială pe propria răspundere a părintelui/întreținătorului”,
transmite Ministerul Educației.
Inițial, Ministerul Educației a pasat sarcina de a decide dacă acești părinți se încadrează sau nu la bursa monoparentală, comisiilor de management din unitățile școlare, scrie Turnul Sfatului.
Bursa pentru elevii care provin din familii monoparentale a creat o situație care nu este prevăzută de noua lege a Educației. Este vorba despre acei părinți care își cresc singuri copiii, dar, dintr-un motiv sau altul, nu au acte cu care să dovedească acest fapt. De exemplu, sunt situații în care părinții trăiesc împreună fără a fi căsătoriți, din relația lor rezultă un copil, apoi părinții se despart și copilul rămâne să fie crescut de unul dintre părinți fără ca celălalt să se mai implice. În cazul acesta părintele își crește singur copilul, dar nu există niciun act care să dovedească asta.
Prin sintagma „familie monoparentală” se înțelege „familia formată din persoana singură și copilul/copiii aflat/aflați în întreținere, în vârstă de până la 18 ani sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ - cursuri de zi, organizată potrivit legii, și care locuiesc și gospodăresc împreună”, se arată în art. 5, alin. 3 din ordinul de ministru nr. 6.238/2023.
Alineatul 4 al aceluiași articol nuanțează:
„Prin «persoană singură din familia monoparentală» se înțelege persoana care se află în una dintre următoarele situații: a) este necăsătorită; b) este văduvă; c) este divorțată; d) al/a cărei soț/soție este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească; e) al/a cărei soț/soție se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare; f) al/a cărei soț/soție este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor; g) a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)- e)”.
De asemenea, conform ordinului anterior menționat, „pentru obținerea bursei sociale, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori depun la Comisia de management al burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar”.
În cazul obținerii burei monoparentale trebuie depuse, conform legii, următoarele documente:
Astfel, legea nu încadrează nicăieri situația în care un părinte își crește singur copilul, dar nu poate dovedi asta cu acte.
„În absența documentelor care să probeze calitățile prevăzute de lege, comisia de management de la nivelul școlii va decide în consecință”,
au transmis reprezentanții Ministerului Educației.
Cel mai probabil, unele școli își vor asuma să aprobe dosarele și acestor părinți în urma completării și semnării unei cereri pe propria răspundere, altele, nu. Cele din urmă vor merge pe principiul că nu există bază legală.
„Dacă nu o să apară nicio prevedere în acest sens de la minister, atunci cred că școala prin comisia de burse va trebui, prin consiliul de administrație să aprobe sau nu dosarul. Din păcate va fi o situație subiectivă”,
spune directorul unei școli din Sibiu.
Un alt director este de părere că legea ar trebui respectată întru totul, dar subliniază că ultimul cuvânt îl are comisia de acordare a burselor.
„În mod normal trebuie să respectăm exact ce scrie în lege. Dacă nu pot dovedi cu acte, nu se încadrează. Vom vedea ce cazuri avem la școală și, până la urmă, cei din comisia de acordare a burselor vor avea ultimul cuvânt. Dacă ulterior vine un control și ajunge la concluzia că acordarea bursei nu a fost legală, atunci nu ai ce să faci decât să dai înapoi. Și dacă vine comisia și pune la îndoială faptul că noi am considerat că nu se poate da, iar ei consideră că se poate da, se face rectificare. Este încă perioada în care se adună documente și vom vedea”,
spune un alt director.
Sunt câteva aspecte pe care este important să le cunoaștem atunci când vorbim despre obținerea bursei monoparentale. Potrivit legii și a metodologiei de acordare, această bursă nu este condiționată de venitul părintelui, nici de faptul că ar trebui să aibă custodie exclusivă. De asemenea, nu contează dacă elevul primește pensie alimentară.
Bursa socială, din care face parte și bursa monoparentală este în cuantum de 300 de lei lunar.
Școala nu face anchete sociale și nu își dă cu presupusul privind starea familiei celui care solicită bursa. În cazul unor suspiciuni de încălcarea a legii însă, directorul este cel care sesizează situația autorităților publice locale, în vederea efectuării unei anchete sociale.
Această bursă se ia inclusiv în perioada vacanțelor, dar nu vor primi bursa în vacanța de vară elevii repetenți, corigenți la mai mult de o materie și cu peste 20 de absențe nemotivate pe an, sau cei care repetă anul din alte motive decât medicale. De asemenea, nu primesc această bursă elevii care au peste 10 absențe în luna respectivă.
Un alt aspect important este și faptul că această bursă, la fel ca celelalte burse sociale se poate cumula cu bursa de excelență sau de merit. Este și singura bursă pentru care părintele trebuie să facă o cerere.
Potrivit reprezentanților Ministerului Educației bursele se vor plăti lunar, pe data de 15 ale lunii. Primesc această bursă și elevii.
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bărbat prins sub „aburii alcoolului” după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024